用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問大家關於藍田飛雁幼稚園
go

想問大家關於藍田飛雁幼稚園 [複製鏈接]

Search左好耐都搵唔到太多關於呢間學校詳細資料,唔知有冇媽媽知道呢間學校好唔好呢? 老師方面有愛心嗎? 上課係以咩形式學習? N1係咪可以直升上K1? 同埋派小學情況又係點呢?

唔該晒

0    0    0    0

我個大姪就係被這間幼稚園浪費了兩年時間。

當年我地咩都唔識,安排了大姪入讀這間幼稚園K1 & K2,發覺佢學到的東西不多,唔覺得老師有愛心,但小朋友是開心的,佢喜歡上學。

K2完了之後佢媽媽發現佢咩都無學過咁,在非常掙扎的心態下都決定幫佢轉校,在另一間讀K3,去interview K3時,我亦在場,老師問佢問題,一般生活常識當然識答,但問到英文就好勉強,好彩都收左,成功轉校。初時都擔心大姪要轉校唔習慣,點知佢轉左之後仲開心。

至於你話N1是否直升K1,我不清楚,但相信沒問題,因為這間幼稚園無咩人想讀。

我講的都是幾年前的事,而家係點就唔清楚了。

引用:Search左好耐都搵唔到太多關於呢間學校詳細

原帖由 yanyan_babybaby 於 14-01-22 發表
Search左好耐都搵唔到太多關於呢間學校詳細資料,唔知有冇媽媽知道呢間學校好唔好呢? 老師方面有愛心嗎?  ...
我仔收左讀pn, 都會讀住先因為區内無其他收,學校話可以直升K1
不過下年會試下再報其他

回覆:joycewsm 的帖子

嘩,聽你咁講真係嚇怕左我添

回覆:多樂豬 的帖子

我都同你一樣諗法,下年再試報其他心儀學校

引用:我都同你一樣諗法,下年再試報其他心儀學校

原帖由 yanyan_babybaby 於 14-01-25 發表
我都同你一樣諗法,下年再試報其他心儀學校
你上午班定下午班?

下午呀,你呢?

引用:下午呀,你呢? +

原帖由 yanyan_babybaby 於 14-01-26 發表
下午呀,你呢?
上午呢

回覆:想問大家關於藍田飛雁幼稚園

我個仔都收左上午n班 救世軍做後備 如果救世軍最後唔收 都會讀住呢間先!!

我都想係上午班,哈哈

回覆:cherryyan619 的帖子

我德福都係後備,不過應該冇架啦

我個仔係細仔,之前係飛雁讀PN,之後轉左令ㄧ間區內幼稚園讀K1,到現在我個仔都仲掛住飛雁的老師。我幾鍾意個學校環境自成一各,其實單睇學費都好經濟,千幾蚊一個月全包,PN 都主要係學自理,戒片,訓練大小肌肉,我覺得讀住先啦!除非你好有錢可以續Think個D,因為PN學位仲難揾過K1,而且我覺得有讀過PN班日後找K1容易D,例如考藍田靈糧和佛教金麗都會睇有冇讀PN.

引用:我都想係上午班,哈哈 +

原帖由 yanyan_babybaby 於 14-01-29 發表
我都想係上午班,哈哈
有無得同學校講有位幫你轉上午班呀

引用:我個仔係細仔,之前係飛雁讀PN,之後轉左令

原帖由 heisonmama 於 14-01-29 發表
我個仔係細仔,之前係飛雁讀PN,之後轉左令ㄧ間區內幼稚園讀K1,到現在我個仔都仲掛住飛雁的老師。我幾鍾意 ...
面試果陣呢間老師最有心機in我個小朋友,可能少人報,有多d時間了解及同佢玩
只係教育局個評估報告俾起其他學校寫得無咁好,同埋無乜人講呢間學校

多樂豬,我覺得可以,因為我個仔都係中途入讀PN上午,不過如果佢跟開或鍾意某個老師就唔好成日轉,因為咁細個,安全感和信任對佢好重要,轉校轉班都要時間適應。

回覆:heisonmama 的帖子

咁佢個價錢又真係幾經濟,同埋學校入面都幾寬敞,我都會比呀仔讀住先

都可以試下喎

但知唔知佢地派小學多數派邊?

希望下年pn重係今年pn既班主任啦,我覺得果個老師幾好

引用:咁佢個價錢又真係幾經濟,同埋學校入面都幾

原帖由 yanyan_babybaby 於 14-02-01 發表
咁佢個價錢又真係幾經濟,同埋學校入面都幾寬敞,我都會比呀仔讀住先

...
千幾蚊真係平,
我仔面試前後在大堂玩到唔願走

‹ 上一主題|下一主題