用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問初中生補習是否自願補才有用?
go

請問初中生補習是否自願補才有用? [複製鏈接]

我囝囝中一中文科已不太好,試過揾中文科私人補習,但補極都是不合格,當時我個仔都不太願補,因此覺得事倍功半,所以是否要自願補才有效,但成績不好唔補又好似有問題,要補又好似浪費金錢和時間,那麼應該補定不補呢?
   1    0    0    0

自願補當然最好,但有幾多仔女喺好想補呢?多數都系半推半就。
搵老師好重要。一個好的中文導師上堂可以好吸引,小朋友自然會接受。老師悶到嘔,小朋友又點會坐得定,呢啲嘢喺兩睇,唔可以怪佢。
其次,中文唔同數學,數學操下練習,明解公式就可以好快睇到成績,中文是一個長期累積的過程,唔系一時半刻就立竿見影睇到效果的。你想佢中文好,佢本身又懶中文閱讀,咁除咗補習來強化下,別無他選。
如果你不想浪費金錢,其實可以選擇出去上大課,冇私人補習咁貴,但又有嘢畀佢學。

tiger789  同意  發表於 14-1-23 14:26

有否想過, 唔補又會點, 會更差嗎我想最有可能是未遇到合適的補習.

無論什麼級別或活動, 幾時都係自願好 d.

回覆:stanleypyk 的帖子

試下買些課外書。歷史劇集,或做電腦功課。

補習效率不高,暫時放棄了。

但我個仔對閱讀完全無興趣,考試期間還掛住打機和睇電視,只是從例望兩眼課本,所以考試肥了中文,科學,通識,電腦,所以他不用心讀書,補習不知對他有沒有用,怕只是交行貨,白白浪費金錢和時間!

tiger789  想辦法提升佢對學習的興趣比補習更迫切  發表於 14-1-24 11:00

我都有樓主的煩惱。

引用:但我個仔對閱讀完全無興趣,考試期間還掛住

原帖由 stanleypyk 於 14-01-23 發表
但我個仔對閱讀完全無興趣,考試期間還掛住打機和睇電視,只是從例望兩眼課本,所以考試肥了中文,科學,通識,電 ...
這個不是補習問題,應該是態度問題,先從態度入手,請問樓主的小朋友讀banding幾的學校,因為同學間的學習氣氛很重要。

引用:Quote:原帖由+stanleypyk+於+14-01-23+發表

原帖由 MariaTsui 於 14-01-24 發表
這個不是補習問題,應該是態度問題,先從態度入手,請問樓主的小朋友讀banding幾的學校,因為同學間的學習 ...
是band 2頭,但認識的同學多是打机,在中一开始成績每況愈下!

stanleypyk 發表於 14-1-24 12:11
是band 2頭,但認識的同學多是打机,在中一开始成績每況愈下!

又一次証明青春期的少年人的朋輩影響力真大,禁止打機是沒有可能,唯有多溝通,約法三章,ONLINE GAME是最後底線,不可以打,否則後患無窮.

早前講過肥那科補那科,現在真的肥咗中文,問佢補不補又話不願補,迫佢補又怕佢不用心,補來都沒有用,各位家長,在這情況下應該迫佢補定不補,等佢覺悟才補呢?

stanleypyk 發表於 14-1-24 22:28
早前講過肥那科補那科,現在真的肥咗中文,問佢補不補又話不願補,迫佢補又怕佢不用心,補來都沒有用,各位家長, ...

如果他真的不願補,就買練習俾佢做,看看情況有否好轉.

引用:但我個仔對閱讀完全無興趣,考試期間還掛住

原帖由 stanleypyk 於 14-01-23 發表
但我個仔對閱讀完全無興趣,考試期間還掛住打機和睇電視,只是從例望兩眼課本,所以考試肥了中文,科學,通識,電 ...
Me too!真不知如何是好~ 唉!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-1-24+22:28+早

原帖由 MariaTsui 於 14-01-25 發表
如果他真的不願補,就買練習俾佢做,看看情況有否好轉.
考試時比練習佢做,都要多翻勸告才做了一部份,就算買練習返來都未必一定做,所以都很難安排!

佢不願補習就是知道要做補充練習。

先不要讓他打機...找另類興趣代替...
多閱讀是最好!
我都仔BAND 2
開頭第一次統...只得2科合格...
今次期考...正式課文3科肥佬...英文還只是差0.5分合格....肥了地理和通識...
電腦, 設計...普通話都係肥...但這些科目我不太理....返正去到中4...可以選擇不讀!

我覺得在小朋友還可以給你威迫利誘下...請你想盡方法轉移打機的視線!

我仔仔一直希望有智能電話...尋日我們又討論..我話如果你有智能電話..就不會再愛看書了....我仔問我點解, 我答你有了電話..就即日掛住玩...去廁所都可以睇MY TV....(我們家平日不看電視)...你仲點會再想去看書? 他似明又似不明....

另外我又講, 前排溫書...我仔有同學來一起溫...個同學一路溫書, 一路打機上網...我問仔..最後果科他考成點...仔話他不合格.....我話你自己想下...溫書打機..就會不合格, 你呢? 有80分喎...如果你都有電話..你覺得自己拿到呢個分數嗎?

引用:先不要讓他打機...找另類興趣代替...多閱讀

原帖由 燁燁媽 於 14-01-25 發表
先不要讓他打機...找另類興趣代替...
多閱讀是最好!
我都仔BAND 2
媽媽是最後把關的人,你做得很好,有溝通之餘,可以傳達訊息。

回覆:請問初中生補習是否自願補才有用

不單是中學,無論是哪個階段,小朋友不願意的話成效好低的

是啊, 我都有同樣問題, 現在好像是父母讀書, 孩子是是順應家長要求讀書是過日晨, 唉.....
各家長,共勉之
‹ 上一主題|下一主題