用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價同聖羅撒都好難得,亦好難選擇⋯⋯ ...
樓主: 2boba
go

創價同聖羅撒都好難得,亦好難選擇⋯⋯ [複製鏈接]

回覆 2PGirls 的帖子

利用自行分配定係統一派位?

自行(二十分)失敗, 後統一派位入 ( 自行及統一都是同一間學校)

回覆:創價同聖羅撒都好難得,亦好難選擇⋯⋯

爬舊文會發現創價的口碑真是很好,反而聖羅撒會擔心學校與家長的關係與及校車問題,不知現在是否都在進步中?

兩間都有朋友既小朋友讀緊/讀過,兩間都是好學校,又著重品德。但如以學術上來說,SRL 一定是較深,銜接小學較好,但k3多點功課同較辛苦。如果係天主教徒而小學又想讀天主教小學,SRL 較好,考或叩門天主教小學有點優勢。如果想三年都咁開心就創價啦!

多謝各位意見!

回覆:MrBeast 的帖子

點解大家都選創價,可唔可以分享吓原因?

引用:點解大家都選創價,可唔可以分享吓原因? +

原帖由 JK427 於 14-01-22 發表
我未係用家,但爬文後,我覺得學校冋家長有良好溝通,使家長與學校理念相近,因此家長亦十分應同及信任學校,而他們獨特的課程亦贏得很好口碑。

創價今年深咗好多,朋友女今年讀緊K1,每星期6份功課,每月評估。
要中英認讀,認字
中文好深,認詞語不是单字 eg. 興奮,害羞, 四字詞語e.g 大吉大利,馬年進步
英文也深,eg. iguana

引用:創價今年深咗好多,朋友女今年讀緊K1,每星

原帖由 mamingyin72 於 14-01-22 發表
創價今年深咗好多,朋友女今年讀緊K1,每星期6份功課,每月評估。
要中英認讀,認字
中文好深,認詞語不是 ...
嘩!真係唔淺喎!

JK427 發表於 14-1-22 17:50
有愛心,重品德,學卷kg來説程度高,有net, 前幾年仲攞左個卓越教育奬,不過近年課程加深太快,未必一定是好事。

創價

‹ 上一主題|下一主題