用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乜獎都冇
樓主: Rainy
go

乜獎都冇 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+QQ_PAPA+於+14-1-24+14:21+編

原帖由 QQ_PAPA 於 14-01-24 發表
你講DGS?

Rainy 發表於 14-1-21 18:17
cambridge, 校隊,奧數……以上乜都冇,考試got caacaa
呢類學生係咪只可寄望大抽獎?
...
cambridge, 校隊,奧數,樂團我們有喎,但如果唔係有直屬中學頂住的話我都唔覺自己有咩優勢,事關以上呢d好多人都有,變成自己都唔覺有咩突出。

QQ_PAPA 發表於 14-1-24 12:49
我又吾見得有幾大優勢, 我囡小一至小五全級頭 5 名, 今年上學期全級第一名, 音樂、朗誦、游泳學界都有獎,  ...
請問點解不敵無她咁好的學生?唔明?

回覆 VKwan 的帖子

我囡學校五名學生考名直資, 一同進入第二輪面試, 結果收了她的同學, 不論EDB和學校排名這位同學都稍不及其他人, 只有音樂. 她們都認為這位同學第二輪面試應該不太好. 但結果卻是選中了這位同學. 所以沒有什麼絕對優勢的. 那些所謂優勢只是讓你得到面試的機會, 每人都是平等, 每一次機會都要盡力. 大家加油!

VKwan 發表於 14-1-25 13:16
請問點解不敵無她咁好的學生?唔明?

直資學校除了要睇同學的學業和潛能之外,還會從其他的角度去考慮。學校收了一個同學回去,不是要這個同學上堂、做功課、測驗、考試就算了,有時學校的責任比父母還要高,但壓力卻不比家長低。要成就一個同學,並不是單單學校和家長的理念要一致這麼簡單,同學在家庭的經濟支援和父母在時間上、精神上的支援都佔有一個好重要的比重。

你估真係叫埋家長去見,淨係睇下「你」著甚麼名牌衫褲皮鞋,或者又望下「妳」今日搽了甚麼顏色的指甲油就算數?

:verycold: :verycold: :verycold:

Ohnono妳思想好正確!

QQ_PAPA 發表於 14-1-24 12:49
我又吾見得有幾大優勢, 我囡小一至小五全級頭 5 名, 今年上學期全級第一名, 音樂、朗誦、游泳學界都有獎,  ...

How do you know?  Can you say it more?

QQ_PAPA 發表於 14-1-27 16:41
回覆 VKwan 的帖子

我囡學校五名學生考名直資, 一同進入第二輪面試, 結果收了她的同學, 不論EDB和學校排名 ...
以你們推斷,這個同學邊方面優勝?面試臨場表現比人好嗎?

ohnono 發表於 14-1-27 19:35
直資學校除了要睇同學的學業和潛能之外,還會從其他的角度去考慮。學校收了一個同學回去,不是要這個同學 ...
我似非明,咁即是……學校評估學生家庭的配合度?

VKwan 發表於 14-1-27 22:54
我似非明,咁即是……學校評估學生家庭的配合度?
配合度只是其中一樣。但不能忽略學生的質素,始終學生還是主角。
:verycold: :verycold: :verycold:

VKwan 發表於 14-1-27 22:52
以你們推斷,這個同學邊方面優勝?面試臨場表現比人好嗎?

某孩子可能學過很多東西,狀甚非常聰明,但傾談過後,也可能覺得他在這樣的環境下,未必能夠發揮得最好。又或者,我們會收取一個看來不太聰明的學生,卻因為我們覺得他來到這裏以後,學校能夠幫助他們增值。........................

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2550399&highlight=%E5%A5%B3%E6%8B%94

這裡或者可以解開大家心裡的迷

ohnono 發表於 14-1-27 23:15
「某孩子可能學過很多東西,狀甚非常聰明,但傾談過後,也可能覺得他在這樣的環境下,未必能夠發揮 ...
我理智上知佢講乜,實際上我想我不能理解,可能我現身處迷局之中!

呢兩日好辛苦,情緒低落,患得患失,七上八落!真係撞鬼,我仔已經唔差,原來考升中階段都會咁既心情!後生時失戀世界沒日咁,都好,我終於發現人生原來有野比愛情更大更重要!

goodboy1 發表於 14-1-28 00:15
振作啊 !
唔係講笑,仲死狗過那些年失戀!情緒極度波動

VKwan 發表於 14-1-27 23:56
我理智上知佢講乜,實際上我想我不能理解,可能我現身處迷局之中!
「我理智上知佢講乜,實際上我想我不能理解」,金句黎喎!

我理智上唔知你講乜,實際上我係理解嘅,可能我係傍觀者。

VKwan 發表於 14-1-28 00:00
呢兩日好辛苦,情緒低落,患得患失,七上八落!真係撞鬼,我仔已經唔差,原來考升中階段都會咁既心情!後生 ...

我仲攪笑, 頭先我女玩緊手機遊戲, 鋤大D, 佢話4條煙, 我食緊飯, 我聽錯好緊張問返佢話: 咩話? 邊個SECOND IN話?

VKwan 發表於 14-1-28 00:18
唔係講笑,仲死狗過那些年失戀!情緒極度波動
冷靜啊!小心身體先。

‹ 上一主題|下一主題