用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 還有2個月DSE
樓主: yanyan-mummy
go

還有2個月DSE [複製鏈接]

YuYuMother 發表於 14-1-28 15:30
請問有咩好介紹?

朋友, 估唔到係呢度見到你 (因為我好少入黎). 你女讀中幾呀?

我仔今年中六啦, 現在努力準備, 去迎戰 DSE.

noelching39  祝你仔仔 dse 順順利利  發表於 14-1-28 17:29
noelching39  你仔係唔係西灣河讀?我隱約記得我仔是你仔學弟,將來可能好多地方請教你!  發表於 14-1-28 17:22
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-1-28 16:08
朋友, 估唔到係呢度見到你 (因為我好少入黎). 你女讀中幾呀?

我仔今年中六啦, 現在努力準備, 去迎戰 DSE ...
朋友,好耐無見。
呀女中一呀,不過呢排都開始有少女身體變化既問題,見呢位媽咪提起調理,咪入黎問下囉。

你仔dse準備成點呀?

YuYuMother 發表於 14-1-28 16:18
朋友,好耐無見。
呀女中一呀,不過呢排都開始有少女身體變化既問題,見呢位媽咪提起調理,咪入黎問 ...

中一啦. 入到心儀學校嗎?

阿仔上年暑假已經開始好繁忙, 仲忙過我返工.

學校上堂, 去雞精班補身.............總之工作(讀書+溫書+活動) 時間, 仲長過我返工. 不過捱多三幾個月就OK 架啦.

希望佢既努力無白費啦.

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW
我pm你再傾,唔好騎劫左樓主個post...

回覆 YuYuMother 的帖子

M 來前數天, 簡簡單單沖塊黑糖姜都幾有作用. 我另外會買八珍湯沖劑, M 前 M 後都沖比阿女飲.

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 M+來前數天,+簡簡

原帖由 snoopy008 於 14-01-28 發表

M 來前數天, 簡簡單單沖塊黑糖姜都幾有作用. 我另外會買八珍湯沖劑, M 前 M 後都 ...
唔該你啊。

黑糖薑我自己都有飲,八珍湯呢個建議都唔錯。不過佢而家未定,好難預時間沖比佢飲。黑糖薑飲得多會唔會燥呢?

回覆 PCCW2319 的帖子

你仔既努力一定唔會白費既!

我都係近呢個月先試沖黑糖薑比阿女, 有時真係好講 timing, 剛巧上次 M 當日係 M 前飲左, 跟住佢即時冇以往咁痛.
可能佢體質受到, 我又唔覺佢燥.

noelching39  祝你仔仔 dse 順順利利  發表於 12 分鐘前

noelching39  你仔係唔係西灣河讀?我隱約記得我仔是你仔學弟,將來可能好多地方請教你!  發表於 18 分鐘

係呀. 我好少入(應該講幾年無入黎), 你都仲記得.  你仔讀中幾呀? F.5 ?

有無去行花市, 幫 D 學生打打氣, 買D 野?  我仔叫我去46號舖睇下, 係今年F.5生負責. 你仔有無份?

其實我都係最近至多了解DSE d 野, 希望到時幫到你啦
.

你係咪全靠我先多了解咗 DSE 啲嘢呀?  

snoopy008 發表於 14-1-29 10:04

你係咪全靠我先多了解咗 DSE 啲嘢呀?

呢個當然係啦.

snoopy008 發表於 14-1-28 17:21

我都係近呢個月先試沖黑糖薑比阿女, 有時真係好講 timing, 剛巧上次 M 當日係 M  ...

現在開始, 我要好好搞好阿仔鼻敏感.

snoopy008  而家先開始搞? 可以點搞呀? 阿女有時都好似鼻敏感咁, 問佢係傷風定鼻敏感, 佢自己又唔識分.  發表於 14-1-29 14:39

引用:Quote:snoopy008+發表於+14-1-28+17:21+回

原帖由 PCCW2319 於 14-01-29 發表
現在開始, 我要好好搞好阿仔鼻敏感.
我仔都有鼻敏感,都係keep住食藥。之前想同佢試天灸,不過怕太熱佢受唔住。

YuYuMother 發表於 14-1-29 15:14
我仔都有鼻敏感,都係keep住食藥。之前想同佢試天灸,不過怕太熱佢受唔住。

...

阿仔試過天灸, 不過效果唔顯著. 所以無再試.

基本上, 中醫師叫阿仔介凍飲, 甜, 可以飲下薑茶.

snoopy008  而家先開始搞? 可以點搞呀? 阿女有時都好似鼻敏感咁, 問佢係傷風定鼻敏感, 佢自己又唔識分.  發表於 1 小時前

我同老公都係鼻敏感, 佢一定係.

中醫師叫阿仔介凍飲, 甜, 可以飲下薑茶.

不過4-5月份, 唔係轉季, 希望會好d 啦.

引用:+本帖最後由+PCCW2319+於+14-1-29+15:42+編

原帖由 PCCW2319 於 14-01-29 發表

我仔食住藥ok, 鼻敏感最緊要控制住唔好比佢變差,如果塞得犀利會影響埋耳仔架。

PCCW2319 發表於 14-1-28 17:48

noelching39  祝你仔仔 dse 順順利利  發表於 12 分鐘前
我個仔中五,佢有去維園幫手,我都有撐場,買左 2 樣野,不過眼見銷情好似麻麻!

noelching39 發表於 14-1-29 16:10
我個仔中五,佢有去維園幫手,我都有撐場,買左 2 樣野,不過眼見銷情好似麻麻! ...

我買左3件. 我仲同佢地講我仔係佢地師兄 (當時我仔無在場) , 叫佢地比discount. 佢地final 減左 $5 (原價 $100)比我.

我笨啦,我仔在場,都醒唔起叫佢比個折頭。

回覆:PCCW2319 的帖子

仲有12日就正式開始DSE 筆試啦。各位考生加油。祝各考生順順利利,盡力摘多d**,入到心儀大學,修讀目心中科目。

snoopy008  大家咁話, 承你貴言!  發表於 14-3-27 10:32
‹ 上一主題|下一主題