用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒幼稚園上小學,其實有幾大機會架
go

聖羅撒幼稚園上小學,其實有幾大機會架 [複製鏈接]

係直上小學,定會西走幾多成人?????
   5    0    0    0

回覆:聖羅撒幼稚園上小學,其實有幾大機會架

聖羅撒小學係津貼小學,幼稚園無直升,要派位。

有d小學雖然係津校,但叩門只係比自己幼稚園叩,較照顧,所以都入番吾少。

不過好似聖羅撒就無話特別優待幼稚園生。

woo !  thx ! 多謝
原來如此,仲以為直上小學,可放下心頭大石 .

舊同事女兒早幾年都升唔反小一, 當時我仲成日話"叩門一定得, 唔收自己幼稚園生即話自己D學生唔好啫", 結果真係叩門唔得, 宜家讀緊一私校....

派位計分架bor,係唔係因為唔係同校網又唔係教徒?

其实讀st rose kinder 無乜優勢,如果父母係專業人事,有些背景就容易小小!自行派位是需要計分,統一派位就吾需要計啦!

valentinored 發表於 14-1-22 17:04
舊同事女兒早幾年都升唔反小一, 當時我仲成日話"叩門一定得, 唔收自己幼稚園生即話自己D學生唔好啫", 結果 ...
看過有家長講過,聖羅撒叩門係要收強者,吾會話特別照顧聖幼生。

回覆:Jane1983 的帖子

應該話小學唔鍾意收自己幼稚園生, 寧願收名幼生, 而且幼稚園同小學部兩個校長聽聞好似不和, 每年都有post 講聖小唔收聖幼生叩門, 有心入聖小要留意

咁攪笑,我aunt個孫都入返wor佢話仲有好多都係幼稚園同學我地先報!

回覆 elmolly 的帖子

咁你有無考過聖羅撒? 得唔得?

回覆 net09 的帖子

了解過後, 報左無in

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2301345&extra=page%3D1&page=1

其實學校叩門位,想收精英,都可以理解。

但最好講清楚,吾好令家長有false hope,亦吾應該比說話家長。因為黎考都係睇得起學校,你收都係因為小朋友叻,吾係施捨!

個 post 已經 2011 年

我又唔係住九龍城區, 到時仲要睇有冇宗教, 咁咪好爛,咁點解D 人講到佢咁好架?????又唔係直升小一

本身今年讀緊深水埗德貞幼稚園K1 , 下年想重讀K1 聖羅撒, 但佢小一又大抽獎,  點拺 ???? 有冇高人指點下 ??  分析下??  

回覆 BBape 的帖子

你點解要repeat K1? 細女? 如果你唔係34區, 又無宗教分, 你女派到SRL小學機會真係好微...., 就算比你今年考入repeat K1, 如K3成績唔係標青至top 個幾個, 幼生叩小學部都好難收.

回覆:聖羅撒幼稚園上小學,其實有幾大機會架

小女也是就讀St Rose K1,我非常欣賞學校的品德培育做得很好。我好感恩女兒能入讀St Rose! 大家如果明白小學派位這個遊戲就知道,自行=分數+運氣、 大抽獎=住址+運氣、 最後一關扣門= 小朋友材料+運氣! 運氣大於一切

‹ 上一主題|下一主題