用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 搵大學生上門補習有用嗎?
go

搵大學生上門補習有用嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想搵人上門補中文,朋友介紹左幾個大學生給我,不過佢地都唔係主修中文,只係會考/高考中文科考得比較好,有用嗎?

2    0    0    0

回覆:mylovelyBB 的帖子

回覆:mylovelyBB 的帖子

無作用

回覆:搵大學生上門補習有用嗎?

如果小孩系考試技考問題,可能有幫助。如果要提高寫作能力,都主要靠小孩自己。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

你想補中文邊方面先?我堅持自己教,而家亞仔小三,成績開始見突破,所以如果可以,自己教都好架!

回覆:hotingmum 的帖子

怎樣教, 請指教

我都想知

回覆 hotingmum 的帖子

我都想知

回覆:cheuklokmom 的帖子

例如英文,佢喺呢次考試,我知要考past tense,我要佢串irregular verbs, 佢答complete sentence經常攪錯tense,我不斷問佢要佢記得為止,提埋佢infinitive,題目出be轉tense要點轉,再溫vocab,結果,佢由上次考7x進步到94分!開心死我!總結:對症下藥,重點出擊!

囝囝mama    發表於 14-1-23 01:00

至於中文,我會搵短文章叫佢讀,重點學四字詞,做高一年級既閱讀理解練習(因為我仔學校既卷好深)。作文我先教結構,特別係點開頭同結尾,平時儘量寫下文。今次考試,亞仔中作都有進步,但閱讀理解仲要繼續努力!總結:真係唔洗搵補習,但我會捨得買練習,參考書,如字典,教作文既書等等,書局好多資源!

我讚同自己教一定好比補習好,自己最了解自己的孩子,除非能找到超好的老師。但父母必須很有耐心,而且要有時間去教,嘗不同的方法,還要孩子肯聽教。
我孩子十分討厭補習,因為太悶,有功課。我嘗試過私人專科補習,初期還可,因為新鮮感。之後應酬交貨式,沒心機上,所以效果不大。我自己教,其實也有點成效,但有時孩子不太願聽的,可能覺得煩。我仍堅持一點一點教,惡下也讚下。我視補習只是一個輔助,幫輕少少可以,父母必須自己跟,教的。每孩子個性不同,補習也未必個個有幫助。但我見過很多家長說補習後成績好了,我估家庭環境,小孩性格有關係的。

其實最緊要係負唔負責同細唔細心(當然要有基本實力)
有實力但無心機教,會搞到小朋友以後都無興趣

另外家長都唔可以太依賴補習老師,要跟足D
例如自己知道小朋友邊樣差D就同補習老師講,想要練習定預習,都可以主動提出
有時小朋友太細唔識講想點,要靠父母

我同意如果係語文的話,搵大學生未必真的很有效。倒不如自己教或者到有信譽的補習班吧!

我反而覺得不妨一試,自己的經驗是找到好的老師一定比自已教好。有時效果是你意想不到的。我的例子是孩子去足球培訓班,教練卻能教導孩子將球場紀律帶到學習上,使我喜出望外。大學生都有過人之處,如能成為孩子偶象,事半巧倍,不妨一試。

我就請左大學生, 初頭五太放心,擔心會有漏的情況,由於我需要外出工作,無時間自己教,依家個補習又細心,有耐性
五似之前個個一夠鐘就即走,會了解仔仔缺點

mylovelyBB 發表於 14-1-21 08:01
想搵人上門補中文,朋友介紹左幾個大學生給我,不過佢地都唔係主修中文,只係會考/高考中文科考得比較好, ...

如果吾貴, 可以一試, 一對一始終有好處, 技巧D野唔係個個家長都識, 所以個老師唔係一定要有高學歷, 而係要識教.(試左唔得咪唔補)
‹ 上一主題|下一主題