用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S1 1st Term Exam Result 派左幾份卷, 失望!
樓主: lovelyTabo
go

S1 1st Term Exam Result 派左幾份卷, 失望! [複製鏈接]

醒目開學勳章

oscarmama 發表於 14-1-24 17:32
少年係要俾佢哋空間去宣洩吓或減吓壓。如佢哋可以响佢哋有信心嘅項目發揮得好,做起事上黎個人會積極咗, ...

謝謝你的意見
阿女而家逢係活動類都好積極,只是一到學業就....希望佢再大點懂得在學業上用心一點

杰杰媽媽:

基督教崇真中學, 我地 F.1 讀 Chem 及 Bio , F.2 讀 Phy 及 Chem

shystc: 你試下同先生講,中學的課外活動會幫助青少年建立自信,建立做人做事的態度,反過來會幫助學習。可同女及先生訂下目標,如果成績太落後(如bottom 20%), 說可能要暫時放下。

醒目開學勳章

Chowwy 發表於 14-1-25 10:07
shystc: 你試下同先生講,中學的課外活動會幫助青少年建立自信,建立做人做事的態度,反過來會幫助學習。可 ...
老公就係用呢招對付阿女...要佢做到成績達到目標先比佢參加
阿女無計都要認同,好多時最後阿女都做唔到,亦比我哋見到佢無真正用心去做
so 小學時拒絶咗佢唔少活動,阿女自知無理據去爭取,先無太大不滿
但....而家踏入青春期了,相信一定會影響大家的關係

有了大家的意見,加強了去爭取的決心

引用:+本帖最後由+shystc+於+14-1-25+09:42+編輯

shystc 於 14-01-25 發表

俾我都有意見啦,鐘意咩都唔俾去!

你話由全級考第一變到考50就話啫橫掂都係最 top囉,仲想點,永遠追求完美,放棄晒所有,咁樣做人好辛苦 ga ....... 又唔係玩到唔讀書,佢又肯努力讀書,幾多家長痕都痕唔到呀!

我成日都同個仔講人生唔可以只做一樣野,最少都要有2-3樣野,豐富人生呀!就算我仔全日係到係咁溫書,我都會叫佢休息下打下機先啦!咁樣好易痴線 ga,我係一個唔似樣既阿媽黎。。。。

ecec1122    發表於 14-1-27 14:15

回覆 杰杰媽媽 的帖子

你個囝真是唔話得, 如果我囝溫書溫到要我提佢打機, 那真是還得神落了

簽名被屏蔽

中學生,我個人會著重人格發展,社交能力,同日常生活嘅積極性,將成績放第一 ,處處要跟身邊人比,唔係我杯茶

引用:只須睇一樣,如果佢中学也不斷堤升名次那就

原帖由 talent2000 於 14-02-03 發表
只須睇一樣,如果佢中学也不斷堤升名次那就是好質素。否則好快給其他同學比下去了。 ...
排名已經好高,保持咪得囉!去到你孩子中學,中上夠殺了!

我反而覺得要他知道自己的潛質,品格,生涯規划,有目標,他自己會盡力。

ABC-DAD  話左要跟你學野啦  發表於 14-2-4 16:20
ABC-DAD  話左要跟你學野啦  發表於 14-2-4 16:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

talent2000 發表於 14-2-4 17:53
當然係all arounded最好,反正基本可以做盡力做好,無悔也!老兄,俺又飲多左,原來這麼近哋。 ...
放假其間,飲多兩杯是小事 ..... 唔開車就無問題!
係喎 .... All-rounded 無乜排名架 .....

無悔也!才是精粹!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:windflower 的帖子

回覆:lui 的帖子

你好。女兒明年升Y6.中英數普通。担心應付不來。勞煩有什麼心得賜教。照睇要有神仙打救才掂。謝謝。

windflower 發表於 14-2-16 16:08
你的小朋友小學科科9字, 但現時有些緊緊pass, 你唔擔心嗎…我的小朋友小學時科科6或7字,現在中一, 都是緊緊 ...
其實我仔間學校水平比較高,聽聞阿仔學校好多同學補習,我心目中阿仔無補習,只要佢在名次上不低於中位數,我都覺得可接受,而且上到中學,吾係話咁易攞到9字頭。而且我覺得F.1-F.2都係要玩多d,同埋係摸索適合自己嘅學習方式嘅階段,要俾多點時間佢摸索。另外我都會從旁觀察佢,睇吓佢會吾會因低分而失去信心,又或者佢真係好努力讀但都不得要領,咁就可能要幫吓佢。當然我了解我仔都比較自律,都算有少少好勝心,只係要經常提佢吾好打咁耐機,佢都聽話嘅,所以暫時為止都未洗擔心住。
個個小朋友都吾同,吾可以一概而論,適合我仔,未必適合你小朋友。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題