用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 S1 1st Term Exam Result 派左幾份卷, 失望!
樓主: lovelyTabo
go

S1 1st Term Exam Result 派左幾份卷, 失望! [複製鏈接]

kilykilyk 發表於 14-1-22 17:19
全部合格是好開始,好似其他家長講法,
要睇埋份卷深淺同科目排名,
我仔小學考全級第3,S.1都有唔合格,S.1下 ...

只要讀得開心,喜歡上課,得到的回報相信除了在學業上,於其他方面也能有得著.

YuYuMother    發表於 14-2-4 11:06
ecec1122    發表於 14-1-24 11:30
bb86    發表於 14-1-24 09:42
kilykilyk    發表於 14-1-24 00:01
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

其實初中上學期考試, 中英數科目大多數考番六年級學過既野, 應該唔係太難, 但其他科目未接觸過, 可能會有少少難度, 但只係初中一上學期, 仲有好多時間可以改進和適應, 只要下次肯努力, 應該會有進步.

引用:+本帖最後由+oscarmama+於+14-1-20+23:37+

原帖由 oscarmama 於 14-01-20 發表

我是否好怪?好多時見家長話子女上到中學成績大不如前,好 ...

醒目開學勳章

wwyee 發表於 14-1-23 17:16
我個女學校會派返考試題目,你地有無呀?起碼我唔知個女錯咩,都知學校出卷既方向同形式。

...

我女學校連測驗卷都唔派,想睇吓問題係邊提點吓個女都唔得
真係要靠阿女自己發現問題去改善先有用....

今次得2科合格,我只係同佢討論問題,暫時應該係佢唔明問題問乜,答唔到...
提咗要去正視,等佢改善
剛剛仲話音樂講咗唱歌分數,老師邀請佢入合唱團
但即刻老公話佢成績唔好,若要放學後練就唔批准
比你哋會同意佢參加嗎?

mc  都可以給她試試,不要封殺她想要做的事!  發表於 14-1-29 12:10
杰杰媽媽  俾, 一定俾......做人唔係為左讀書,只要佢自己想去就咩都支持  發表於 14-1-24 19:57

shystc 發表於 14-1-24 13:56
真係要靠阿女自己發現問題去改善先有用....:igiv ...

參加合唱團,俾我,我會批准。最近聽過兩個唔同類型講座,不約而同話:讓學生放時間在他/她有信心的活動/科目,可以提高學生的自信心,連帶其他的弱項都可提升成績。我相信這理論的。

醒目開學勳章

fion6406 發表於 14-1-24 14:05
參加合唱團,俾我,我會批准。最近聽過兩個唔同類型講座,不約而同話:讓學生放時間在他/她有信心的活動/ ...

1星期練1日,我唔會反對,但老公好大反應  
我女小學時,由2年級開始,老師已經每年叫佢參加合唱團,老公都一路反對
終於到4年級學期尾,阿女全級考2X,先比佢5年級參加
到5年級跌咗去3X,加上6年級程分試,又退團...而家又黎過,我夾係中間,好難做...

shystc 發表於 14-1-24 14:12
我女小學時,由2年級開始,老師已經每年叫佢參加合唱團,老公 ...

這是佢身心發展的一項,
為何不給子女空間??

shystc  謝謝! 我會為阿女再爭取的了...  發表於 14-1-25 09:59

shystc 發表於 14-1-24 13:56
真係要靠阿女自己發現問題去改善先有用....:igiv ...

少年係要俾佢哋空間去宣洩吓或減吓壓。如佢哋可以响佢哋有信心嘅項目發揮得好,做起事上黎個人會積極咗,好多時學術成績同時會提升。

我囝F.2 中文 68.5分 , Maths 65分 , LS 69分, His 62分 , Phy 84分

杰杰媽媽  想問邊間學校咁早有PHY讀?  發表於 14-1-24 19:58
杰杰媽媽  好高分啦  發表於 14-1-24 19:58

shystc 發表於 14-1-24 14:12
我女小學時,由2年級開始,老師已經每年叫佢參加合唱團,老公 ...

只為左個10名就唔俾佢參加, 我一定同我隻佬大炒

做人咩都要試下(只要唔係影響健康身心既,個細既唔想,我都會叫佢試下, 試左真係唔鍾意先算),  就算我仔 P.6時要考呈分試, 我都堅持叫個仔返齊每星期5樣課外活動(玩既)

讀萬里書, 不如行萬里路, 人生經驗係從多方面累積GA, 只做讀書機器, 不如唔好做人.(大左先知原來讀壞腦)

大部份已派卷,尚欠Science, Geog兩科未知分數,除了LS一科肥左,暫時全部合格。

過去幾日,留意到阿仔擔心我對他的成績態度,怕被我責罵,
老公反而冷靜些分析,知道阿仔領悟力、學習能力一直比人遜色一點點,
所以,對他的成績較為容易接受。

說真阿仔是有盡心學習,比小學上心從開學以來從未欠功課、帶漏書、甚至被扣任何一分操行分,
我感到欣慰的,希望趁今個新年期假預習下下學期課程,特別係Maths, 
做好準備功夫,為應付3月中第2次UT而加油,努力!

回覆 sai1031 的帖子

講得好啱,只要讀得開心,成績自然好起來!

回覆 lovelyTabo 的帖子

明白!

回覆 waiwai1224 的帖子

對!是英中

回覆 Sasaalan 的帖子

我仔從暑假有補開英文,數學兩科

回覆 wwyee 的帖子

學習態度OK,只是未掌握到自己溫習方法,試卷答題技巧,有待改善

回覆 fion6406 的帖子

回覆 kathyso422 的帖子

醒目開學勳章

杰杰媽媽 發表於 14-1-24 20:03
只為左個10名就唔俾佢參加, 我一定同我隻佬大炒

我隻佬講唔聽架....就算炒完都只會堅持己見
小學阿女想學乜,佢都話無用,垃圾黎既...學校一定係睇成績
連阿女熱心服務,P.6做埋風紀隊長,都可以話唔做好過做...無用等
不過因為係用校內時間,先無反對,一話放學要練既,我哋都要爭取一輪 (未必有用)
老師提出推薦佢參加區內某中心的領袖生培訓(每間小學只可推薦4人),都反對
我好辛苦先幫阿女保留到一樣佢喜歡既樂器咋....

而家既然大家意見咁一面倒,等我同阿女傾吓先,佢喜歡的話我會再同C6傾傾
其實我唔太想比阿女覺得爸爸一唔讚成就唔比...阿女已經開始對C6有就意見的了

醒目開學勳章

lovelyTabo 發表於 14-1-25 02:40
大部份已派卷,尚欠Science, Geog兩科未知分數,除了LS一科肥左,暫時全部合格。

過去幾日,留意到阿仔 ...

既然睇到阿仔是有盡心學習,就比時間佢適應吧!  大家繼續加油!

我還在煩惱緊阿女的學習態度呢...她暫時還在求其完成功課,有得交就算
温書...唔同佢一齊温的話,半個鐘都串唔到幾個生字
‹ 上一主題|下一主題