用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解呢間學校咁好嘅 ?
go

點解呢間學校咁好嘅 ? [複製鏈接]

1    0    0    0

無理由唔駛呈嘅喔? 我都係觀塘區,好想知邊間? 沒有天份的小朋友,往往就是因為這兩科而拖累
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

為什麼會知道沒有呈交視音的分數呢?
沒呈那兩科的分, 是否填上零分? 還是填滿分?
如果是前者, 其他學校真的要向他說句多謝.
如果是後者, 那就不公平了. EDB的人不會存疑嗎? 全部同一個分?

引用:Quote:homingm+發表於+14-1-20+17:08+無理

原帖由 長生不老 於 14-01-20 發表
循道衛理小學 , 朋友個仔去年小六升中視音唔使呈分, 千真萬確 .
觀塘區好似無一間叫循道衛理小學喎

所以我話有時真係會因為瞭解而悲觀,相反就因為唔瞭解而變得樂觀。

通常音樂和視藝都係比一般主科的考試時間提前,在課堂上課的時間已經考了。通常不會寫在考試的時間表上。所以唔瞭解的家長以為不用考這兩科,實則是考完了,連分都呈埋都未知!

木子    發表於 14-1-21 09:33
Yanamami  隨堂考試!  發表於 14-1-20 18:10
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:點解呢間學校咁好嘅

大埔都有小學視藝音樂唔需要考呈分,只計平均分

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:Quote:wonderbaby+發表於+14-1-20+17:57+觀

原帖由 長生不老 於 14-01-20 發表
點會無啊 ! 藍田果間窩.
哦~明白明白

有辣有唔辣,如果小朋友視藝音樂好,唔計分你又話唔抵!

vincher    發表於 14-2-8 00:23

QQ_PAPA 發表於 14-1-20 17:48
為什麼會知道沒有呈交視音的分數呢?
沒呈那兩科的分, 是否填上零分? 還是填滿分?
如果是前者, 其他學校真的 ...
填上零分或填滿分是沒有分別的。因為EDB是計該校的級名次。

回覆:點解呢間學校咁好嘅 ?

我個仔咪係舊年藍循小六升中囉。點會無呈呢?個仔班主任是小五跟上小六,已經一早同我講個仔呢兩科表現稍遜,幸好呈分比例較主科少,還附有通告是呈分比例。等我找找通告是否在櫃底,映比大家睇睇。升中講座,校長都有講解如何呈分,不過該兩科會提早考。

Yanamami  多謝澄淸~  發表於 14-1-21 07:58
基督是我一家之主

回覆:點解呢間學校咁好嘅

視藝x3,音樂x2對嗎?

長生不老 發表於 14-1-20 22:51
晤該曬!睇黎我朋友真係烏sir sir

邊有禁jetso吖?但有d學校有呈宗教科?有d無?Not sure~

回覆:長生不老 的帖子

藍循係要呈呢兩科的!

‹ 上一主題|下一主題