用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人報讀今年劍嗚幼兒園?
樓主: peipeibb
go

有無人報讀今年劍嗚幼兒園? [複製鏈接]

Re: 有無人報讀今年劍嗚幼兒園?

chanan,
Hope our kids would become classmates and play together.

yuiyuibb,
Me and my cake also a bit nervous if they already rejected us, as they said result should be posted last week.  It seems that they postponed the letter distributions, look forward to receiving it tonight.

我收到信啦,劍鳴同樂基都收我個仔,那一間好d?

chrischeung,
Congratulations!  So eager to go home early and check.  I am sorry that I don't have any idea about HK Preschool.  Good luck to you anyway.  

hi 我都收到喇!不過係pm class呀~~~我想讀am class呀    有無人有轉上午班信既sample比我呀

我個仔讀上午,有冇讀上午呀?

我想問如果劍鳴畢業大多數可以入邊間直資或私校?

我還未收到信,如果被reject是否一樣會有信收?有否媽咪收到reject信?

elodie 寫道:
我還未收到信,如果被reject是否一樣會有信收?有否媽咪收到reject信?

me too! :tongue:  :tongue:  :tongue:

me too    

我又係未收到信!

chrischeung,
你bb而家幾大?  我估會唔會係我個bb係細仔先仲未收信?   因見yuiyuibb個bb而家都巳足2歲.  所以估會唔會分batch咁send 信.

其他未收信媽咪, 你地bb是否"細仔"(9月-12月出生)?

yuiyuibb,
我想問下你當時interview, 老師有無問你會唔會考慮bb 讀pm class?  我記得老師都有問我, 我好順口答會, 唔知會唔會係咁, 所以會派pm class    

唉,太多疑問添, 希望今晚有信喇!

peipeibb,

Same case as you, my son also born in Dec 2003, as well as my friend who also didn't receive any letter yet.  Agreed with you, we should arrange in 2nd batch / 2nd priority  

They also asked me whether I would consider pm class, I also anwered yes wor.    

elodie 寫道:

我唸n班應該實收, 睇下係讀上午定下午.....可能好似peipeibb講分大囝/小囝黎寄呀~~~

My daughter also born in Dec 2003, small baby.... still didn't receive the acceptance letter...... :cry:

peipeibb & 艾菲,

係呀, o個日佢有問我 ----  
miss : 我見你簡上午班, 如果無, 下午班有無問題呀??下午係國際班, 新架
我      : (呆左一陣)
miss : 不過應該上午班無問題ga
我      :(我見佢咁講,便好順口答)ok la

我老公都話唔知係未我話ok所以就下午班    , 不過佢都有問我平時到小朋友用mud語言溝通, 我好肯定咁話我地係用廣東話架, 有無人有轉上午班信既sample比我呀????

Yuiyuibb,
Sorry that I don't have the sample, but checking with friends.  Don't be sad, may be someones will give up the place lei.   :wink:  

我昨天收到信la, 是am section.
yuiyuibb, 如果你想轉am section, 可以直接打電話到學校問, 我嗰陣都係打電話問迦南想轉am section.
希望可以同你囝囝做同學la :

yuiyuibb,

你好嗎? 你搞既年份mami club去左邊丫?

你講既培恩,迦南,劍鳴,樂基etc.我都有去in過.

yuiyuibb 寫道:
NatalieMaMa,

我o個日in10:45am, 其實呢3間學校我都各自有d自己既見解, 大家參考參考啦~~
1) 培恩 - 呢間好似係bk少d人講, 不過我印象中d評語都ok架, 好似話d老師及呀姐都幾好  我個人覺得, 呢間學校都有一定年資, 辨學質素應該可以, 至於你話校舍舊, 我就覺得最緊要光猛及清潔agreed, in時無收報名$. 已收左囡囡, d先生好nice. 梅主任尋日先call我去唔去讀, 我已reject.
2) 迦南 - 呢間年資都唔少, 而且分校好多, 紅磡分校更攞過獎 我個人覺得佢地既資源會幾充足, 因為分校多(人多勢眾嗎), 校園夠大係每個家長及小朋友見都到好鍾意, 以我所知佢地都幾吹"谷"架學校係好大好新好靚, 但d先生唔nice, 好商業. 校舍大當然收生會多.
3) 劍鳴 - 係"談幼稚園"到我唸你都見佢地d n班家長既談論我個人覺得呢間學校比較新, 但辨學人背景可留意, 我o個日見d老師都好nice, 同埋佢有家長義工, 所以我覺得好似有d歸屬感, 大家庭feel, 教學都幾"活", 值得留意已收囡囡上午班, 但無打算讀. 因太遠. 學校整體ok.
希望我既愚見唔會影響你既決定

各位,
我已經send左信(by fax)&老公都打埋電話去學校要求轉上午班啦, 佢地話後備喎, 我唸應該可以轉返上上午班o既

原來真係呀, 佢問你下午有無問題, 如果你無, 咁就即係會編你去下午班, 我覺得有d問題law

Icycream 寫道:
yuiyuibb,

你好嗎? 你搞既年份mami club去左邊丫?

hehe, 比你捉到我, 我知我抵 , 無法啦, 似家忙緊亞囝d野o麻

我剛剛都收到信喇, 我個女係細b, 12月出世, 收左上午班.

Interview 時, miss 都有問我下午班讀唔讀, 我都有話讀, 所以我諗唔係咁答就一定編下午班架!!

好開心
‹ 上一主題|下一主題