用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人報讀今年劍嗚幼兒園?
樓主: peipeibb
go

有無人報讀今年劍嗚幼兒園? [複製鏈接]

Re: 有無人報讀今年劍嗚幼兒園?

Dear yuiyuibb,

I will request to take the morning class as well if Keen Mind accept my son. Hopefully, they can be in the same class & we will see each other.

I also appy the cannan Kindergarten. I will go for interview in April since I am not free in this Sat. Have you been interviewed yet? What did they ask you & what did they test your son? How's your son performance? Do your son talk a lot nowadays? What is his diet now? My husbund always compliants me that I didn't give my boy enough nutrient .

-He takes 7 Oz milk when he wakes up.
-Then a little bread at around 09:30.
-one small bowl of noodles for lunch.
-About 4 oz OJ/yault & 1 biscult for tea.
-Small amount of rice & side dish(veg./egg/bean     curd) for dinner.
-Half fruit at 20:30.
-7 oz milk at 21:30 before sleep.

Do you think he got enough food? Can any mothers give some advice too? Thank you very much!

Mickeymouse    :

我囡囡又係星期六 in 了KM, 不過早前九龍塘迦南和培恩都收了囡囡, 我現在不知怎樣選, 培恩5月就可以返, 迦南要等到8月, KM如果得就要9月, 培恩校舍舊d, 但主任和老師就好 nice, 小朋友返學有好多活動, KM老師好 nice, 也有 好多活動, 不過校舍比較細, 但係就新同乾淨, 而迦南所知不多, 只知道校舍很大, 很乾淨, 現在不知怎樣取捨, 各位媽咪, 可否給點意見? Thanks
該用戶已被刪除

NatalieMaMa,
記得我嗎??之前都有傾過, 我老公去過劍鳴之後, 佢比較鐘意KM, 所以如果KM收亞囝我地會讀KM...

MickeyMouse,
迦南我已經係1月15日interview完, 亦已註冊入學, 亞囝當日表現無上星期六in km時好(in km時我個囝多野到不得了, 老師都無機插咀)至於問既都係同km差唔多, 問家長平日誰照顧bb, 同亞囝玩下lego, 無km咁多問題, 至於我個囝進餐如何???hehe 大家分享分享

-7:15am起床後便換衫由我老公帶上奶奶到, 飲8oz奶
-11:30am食一平碗粥/大半碗飯或意粉+4oz奶
-午睡后2-3塊餅+果汁
-晚飯約6:30食一平碗粥/大半碗飯或意粉+4oz奶+生果
-8:30pm湊返屋企後, 8oz 奶
-10:15pm上床6oz奶
(另, 全日不停食羊奶片,蒙牛奶片............. )
其實你都唔洗大擔心小朋友既食量, 佢地la個age係咁架, 一時好胃口, 一時又會無胃口, 至要健康未得囉

Miankie'sMommy,
oic, 係呀佢地依家學語言真係唔錯架, 好似我個囝, 有時聽到d普通話都會自己講一餐, 但係我同個囝由細到大都係以廣東話溝通(因為比老人家湊, 唔識講英文, 我老公又唔想時中時英, 怕個囝混淆), 所以都係以中文為首選, 先學好自己語言先學其他嗎

Miankie'sMommy, yuiyuibb
I also enrol my son for am class only, as his sleeping time is in the afternoon.  Wow, you kids speak a lot of things ar, my son could only speak mama, baba, ball, mum mum and bird only.      I also think KM is quite good, although it is a bit small.  Hope my son could become the classmate of your kids.

Miankie'sMommy,
Thanks a lot for your info.  Let me also try 亞麻子, thanks!

MickeyMouse,

My son's eating schedule as below:-
8:00am - 7oz. milk + bread
11:30am - 3/4 bowl of rice + meat + fish + veg.
3:30pm - 7oz milk + snack (e.g. cakes, biscuits, sweet potatoes.....)
6:30pm - 3/4 bowl of rice + meat + fish + veg.
8:00pm - fruits + fish liver oil tablet
9:30pm - 7oz. milk

Thanks yuiyuibb & 艾菲 share your baby's diet.

To  Miankie'sMommy,
Thank you very much for your information. You are very kind & considerate. I will check those website. Thank you!

Mickeymouse

咁多位知唔知係未今個星期內會有信通知

yuiyuibb,

我地又見面啦 :
我想5月俾囡囡讀住培恩先, 然後8,9月轉迦南或 KM, 我老公都覺得 KM 比較投緣, 囡囡表現比較迦南時好, 不過我還是想看看其他客觀意見, 可惜bk搵唔到有關迦南嘅評論.
btw, 你仔仔上星期六in幾點呀? 我地in9:15am, in 完後仲上去圖書館參觀, 囡囡一見d圖書就即刻好興奮禁打開嚟睇, 好攪嘢 :
我也是報上午班, 唔知第時可唔可以做到同學仔呢?

deleted

deleted

NatalieMaMa,

我o個日in10:45am, 其實呢3間學校我都各自有d自己既見解, 大家參考參考啦~~
1) 培恩 - 呢間好似係bk少d人講, 不過我印象中d評語都ok架, 好似話d老師及呀姐都幾好  我個人覺得, 呢間學校都有一定年資, 辨學質素應該可以, 至於你話校舍舊, 我就覺得最緊要光猛及清潔
2) 迦南 - 呢間年資都唔少, 而且分校好多, 紅磡分校更攞過獎 我個人覺得佢地既資源會幾充足, 因為分校多(人多勢眾嗎), 校園夠大係每個家長及小朋友見都到好鍾意, 以我所知佢地都幾吹"谷"架
3) 劍鳴 - 係"談幼稚園"到我唸你都見佢地d n班家長既談論我個人覺得呢間學校比較新, 但辨學人背景可留意, 我o個日見d老師都好nice, 同埋佢有家長義工, 所以我覺得好似有d歸屬感, 大家庭feel, 教學都幾"活", 值得留意
希望我既愚見唔會影響你既決定

yuiyuibb,

Thanks a lot!!

我個仔讀緊下午國際班(2004年9月入學), 有些意見給各位:

(一) 下午國際班是新開的, 初期(由9月至11月)得一班下午N班, 尚算可以., 到十二月, 學校話太多人一班, 所以分開兩班, 亞仔就被調去新班, 全新的中.英文班主任, 又喊一排才肯返學, 同學校反映可否調回舊班, 佢地話我個仔返學無事, 無須要調班.
(二) 英文班主任到目前為止已轉左三次, 不過學校無通知, 係我睇手冊時自己發現, 而且不斷收新生, 新生又有家長陪一排, 令到我個仔好不安 (因不斷有新同學新家長出入, 好混亂), 日日都唔肯返學., 我仲俾個仔讀係因為唔想個仔懶散, keep 住要返學等佢第時上 k1 時都可以適應. (不會在km讀了)

仲有好多其他小事, 不過以上是主要的問題, 我提意各位可考慮上午班, 因上午班收滿後不能再加班或加新同學(班房有限), 而下午班可擴張的空間很大, 變數較多, 小朋友適應力低, 容易焦慮.

間學校亦有好的一面, 初時亞仔喊住唔返學, 同學校傾, 仲可以返1個鐘先, 再加到2個鐘, 後期才返全程, 值得贊.

基本上間學校課程不錯, 個仔都學左好多野, 間學校有利有弊, 以上屬個人經驗供各位參考, 並非有意踩間學校!!

陳師奶,
好多謝你分享, 始終間學校都係新, 我相信呢個情況係經驗問題, 加上國際班更加新上加新, 就算換上第二間學校情況都可能差不多, 希望你再講多d比我地知

大家好, 我都想知以幼兒班黎講呢間學校課程算唔算深, 係咪真係做到愉快學習? 請位多多指教! 謝謝!

Hi 艾菲,
Last few days, I did not log in. there are many discussion on this topic. :>

Of course, our baby can meet your boy and to be a friend.
Hey, I'm Kelly, born on Nov 16 2003 ; I

hi 咁多位,

你地收到通知未呀???洗唔洗打電話問問呢????

They said that they had posted letters of acceptance yesterday and the day before yesterday.
But so far I haven't got the letter yet.

Woodymon,

thx, 我唸今晚放工返屋企應該有掛, 我老公好似有d緊張
‹ 上一主題|下一主題