用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救世軍卜凱賽琳幼兒學校
go

救世軍卜凱賽琳幼兒學校 [複製鏈接]

請問有無人讀緊?
可否講下課程同老師係點?
Thanks!!
   0    0    0    0

回覆:agatha1126 的帖子

囡囡上年讀過N1, 即2歲班, 佢哋得9~11個位, 1個班主任, 但需要時會有其他老師幫手。N1會同K3共用一個課室, 但只會在早餐放學時間一齊响課室,等啲高班同學學習照顧低班同學。N1中文只會認字, 如爸媽草飯車船等。數學教到5。英文唔會教,到K1下學期先開始教phonic , 但會唱吓英文歌, 到K2先有net 老師一星期上一次。佢哋用主題教學, 每月一個主題, 學生要帶老師要求嘅嘢回校分享。課程係偏淺。功課每星期一本, 係貼圖(關於中文認咗嗰個字), 一本圖書做親子閱讀報告, 超簡單的。自理能力一定學到, 因為返全日, 老師會教學生自己著鞋食飯去洗手間等。重德育, 基督教學校。每年聖誕節有表演, 生日會係自己生日嗰日帶蛋糕返去茶點時間開。老師好有愛心, 耐性, 好識教家長點管教小朋友, 著重大小肌肉訓練, 不過就唔多教小朋友點面對小學面試, 但小朋友都有機會show and tell 嘅。派位大部分係區內津小。

引用:囡囡上年讀過N1,+即2歲班,+佢哋得9~11個位

原帖由 mannitol 於 14-01-22 發表
囡囡上年讀過N1, 即2歲班, 佢哋得9~11個位, 1個班主任, 但需要時會有其他老師幫手。N1會同K3共用一個課室, ...
我囡排23  收咁少。無機會。聽你咁講,好似N1不是太重視。。

回覆:hmh001 的帖子

可以咁講,佢哋唔係重視知識,而係重視德育自理。排23都有機會。

回覆:hmh001 的帖子

其實我都慶幸我囡响卜凱賽琳讀咗一年PN。佢哋train 大小肌肉真係好好,好足夠。令小囡執筆寫字冇難度。聽有啲朋友講,佢囡囡响某名幼讀PN, 因為較著重學術,冇錯英文係比人識多啲。但因缺乏小肌肉訓練,校之後先發現執筆唔夠力,唯有人哋學執筆寫線條,佢囡就搓泥膠等將勤補拙。

‹ 上一主題|下一主題