用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網排位
樓主: IRENEYY
go

34校網排位 [複製鏈接]

回覆:2010YL 的帖子

領島又因乜原因令人咁唔願入讀呢?

其實聖匠 同領島比, 邊間會差d 呢?

回覆 kwan_hei 的帖子

我都想知......

回覆:34校網排位

係咪融合教育?

回覆 suito 的帖子

咁我想問,現在除了直資和私校,有哪間不是融合教育?我都想了解多d......
聽朋友講,又唔係話差到咁恐怖,好似世界末日......
只是相比起.......

回覆 2010YL 的帖子

我見大家講信義和領島,我都想知派左去日修,如果同信義和牧愛和聖匠比較,大家會點選?因我家是土瓜灣,如去啟德好像太唔方便,但過多2年交通方便d,加上日修會同靜山合並,應該學術會提升,又今天去叩門牧愛和信義,真的太舊太細,牧愛這幾年競爭好像低左,信義好像提升左少少,現在正煩惱要近,但普通學校,定要遠新學校有支援有提升潛力?

回覆:leeleeleelee 的帖子

恕我直言,請問leeleeleelee 是否在領島工作,或是有子女在領島讀書呢?……如是的話,可否分享多些領島的實況,如多不多有學習困難的學生,多不多新移民或南亞人呢?

回覆:pinkylala 的帖子

言下之意,是否覺得信義都值得讀呢?那方面提升不少呢?

只是個人認為信義轉左新校長,一定有所改善和提升學術,但配套或支援就不清楚,只知有言語治療訓練,所以我也煩惱要信義/牧愛定日修!

只是朋友和我說,我住在附近,都想了解多些。我經過又唔係見有好多南亞

亦認識係舊校畢業的,所以都想了解下間學校。見大家講到入這間學校好似世界未日咁,而朋友又話其實唔係咁差,咪想再了解下。

引用:回覆+suito+的帖子 咁我想問,現在除了直

原帖由 leeleeleelee 於 14-06-09 發表
回覆 suito 的帖子

咁我想問,現在除了直資和私校,有哪間不是融合教育?我都想了解多d......
其實好多小學都有溶合教育,这是政府政策方向,如果小朋智力冇問题、派位後、小學冇得唔收、只是学校收得多或少。如果讀官小和津小,一級最小有幾個、就算再出名的官小和津小都有、所以不用太擔心了!

‹ 上一主題|下一主題