用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 留學前後的心理準備
go

留學前後的心理準備 [複製鏈接]

【太陽報專訊】【本報訊】 新領域潛能發展中心註冊教育心理學家彭智華稱,留學生一般會遇到四大難關,包括語言障礙、社交不暢順、選錯科及抗逆力不足,當幾個難關一齊來的時候,部分學生可能承受不住而崩潰,曾有留學澳洲的學生,讀了四年才知揀錯科,返澳開學兩日便匆匆回港,這種情況下一旦支援不足,有機會令當事人走向極端,故他建議家長不要盲目送子女留學,還須考慮當地是否有「救兵」支援。
建議參加遊學團「先熱身」
彭續指,現今新一代缺乏磨練,即使未去留學前已十分脆弱,何況要獨自面對一個語言文化不同、缺乏父母支援的新環境。他建議家長事前要考慮當地是否有親戚或朋友支援,「如果仔女喺嗰邊唔開心,都可以即刻搵到救兵陪下佢哋食餐飯,傾下偈。」另外,他建議家長可趁暑假先讓子女參加遊學團,讓「零經驗」的子女先感受一下,做好心理準備,亦可替子女參加智能評估或能力測試,減低揀錯科的風險。

0    0    0    0

回覆:zooweemama 的帖子

在這個教育制度下,加上社會和父母的具大要求和期望,其實我認為現代青少年磨練太多了,再加上所有主要科目都有平時分,分分秒秒也要讓老師記得你知道你有付出有努力。生病了決席後自己也要主動追回。
這種情況下,年青人真承受不了,於是就容易全面放棄。包括生命。

引用:在這個教育制度下,加上社會和父母的具大要

原帖由 zooweemama 於 14-01-20 發表
在這個教育制度下,加上社會和父母的具大要求和期望,其實我認為現代青少年磨練太多了,再加上所有主要科目 ...
只係成績上的磨難唔得ga只要讀好書就乜都唔使做咩?日常生活上的難題亦要學習自行解決!

Yanamami    發表於 14-1-20 08:05

701003 發表於 14-1-20 07:19
只係成績上的磨難唔得ga只要讀好書就乜都唔使做咩?日常生活上的難題亦要學習自行解決!

...
經驗之談!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

701003 發表於 14-1-20 07:19

...

跳水塘悲劇可能源於個仔5鍾意/適應留學生活,而亞爸堅持要個仔返過去而冇做好情緒上支援,個仔可能又係草莓族經不起挫折!再次証明EQ/AQ好重要!

禁大個唔想出國真喺唔好逼,勉強無幸福。

另一個碩士生又因情吊頸。。。。唉!

HKTHK  又一個   發表於 14-1-21 13:48
Marco-ma  吓...  發表於 14-1-20 13:58

回覆 Yanamami 的帖子

如果預個仔有可能到海外升學,要預早做功夫,大家有商有量才可以。如果他不想去,都要讓他知道起碼目標要有甚麼成績,才可以在香港升學,Management by Objective。

他肯發奮亦未可料!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

del.

回覆 samsam123321 的帖子

同意勉強冇幸福!
如不想留學,先留港讀其他課程,等到想留學再去也不遲!
如中途不想繼續留學,可以休學一年當gap year.
家庭、朋輩支援好重要!第一次出國最好家人陪同或有其他同學/學長陪伴settle down;當地要盡快結識新同學、朋友,互相支援;與家人良好溝通,積極面對適應問題......

回覆 Yanamami 的帖子

勉強無幸福 X 2
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:bigfoothk 的帖子

香港讀書工作也壓力不少,孩子們知道的,有機會他們都希望去外國讀書(好過出來工作或讀副學士),hea多幾年希望到時會發奮啦,就算冇乜成就,浸過鹽水都會好一啲。

不過,輕鬆啲盡可能努力啲,同時又唔好咁大期望,咁會開心好多。

回覆:bigfoothk 的帖子

不過我有個外甥,父母都算是精英(媽媽在私行做高層。爸爸是個資深好受歡迎好有愛心的中學老師)。中小學從來唔迫讀書,極hea,成績好麻麻,眼見入三大也有問題,中五就送去英國(佢都同意),當然唔會什麼是名校。讀咗一年放假返黎傾計時,成個唔同哂,走一轉英國,仲可以提早一年畢業。(不過留學好多都係國內同學)計翻條數都唔算天文數字,應該不少中産afford到。

回覆:留學前後的心理準備

聽過學生講,唔讀過大學冇前途,而家中六畢業冇用。其實會唔會留學唔適應 但回港又怕入唔到本地院校 做野又怕冇好工 咁就轉牛角尖。可能唔止開導情緒 還要分析出路先得

‹ 上一主題|下一主題