用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無自行只選一間
go

有無自行只選一間 [複製鏈接]

如題, 可分享下
   2    0    0    0

回覆:tsz 的帖子

我計劃如此

係咩原因?

回覆:tsz 的帖子

只有一間心儀學校,還在猶豫中,小兒band1頭,好像去到大抽獎又超級不划算

王國會長

echowwj 發表於 14-1-21 17:04
只有一間心儀學校,還在猶豫中,小兒band1頭,好像去到大抽獎又超級不划算

...
全港咁大只有一間心儀學校? 試想如果連大抽獎都入唔到, 你話想去那一間?

熱血勳章

瑩瑩老豆 發表於 14-1-25 13:51
全港咁大只有一間心儀學校? 試想如果連大抽獎都入唔到, 你話想去那一間?
心儀某直資男校,連自行都唔想報。

最後自行只報了一間。

good luck

回覆:TinHay 的帖子

需要很大的自信和勇氣。自信一定會進,勇氣於非這家不讀?

簽名被屏蔽

I know one family, they passed the self-discretion stage.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:有無自行只選一間

十分好,留返啲機會俾其他人。 自己選擇,只要之後無悔就可以。

我大仔當年自行也只選一間, 甚至統一派位甲部也只選那間, 因為沒想過去區外讀, 心想如果入唔到, 扣門時便可說自己有很大的誠意.

但數年後回想, 其實覺得自己幫呀仔選錯學校, 只一直認為人人說他是Band 1頭中學, 便是好學校.  對那間學校了解不深, 亦沒渠道去了解. 對大仔的性格亦了解不深. 結果經過了艱苦爭扎的年代, 得不到校方支援, 小朋友和他的同學對學校也沒歸屬感.  

如果可以再選, 我會先了解小朋友的性格和問題, 再去找學校, 自行報會考慮區外, 報一間區內, 一間區外.  

回覆:bb_2001 的帖子

extremely agree

bb_2001 發表於 14-2-14 13:07
我大仔當年自行也只選一間, 甚至統一派位甲部也只選那間, 因為沒想過去區外讀, 心想如果入唔到, 扣門時便可 ...

extremely agree x 2

適合才是最重要!!

引用:我大仔當年自行也只選一間,+甚至統一派位甲

原帖由 bb_2001 於 14-02-14 發表
我大仔當年自行也只選一間, 甚至統一派位甲部也只選那間, 因為沒想過去區外讀, 心想如果入唔到, 扣門時便可 ...
剛好一個相反嘅例子,直資津校多翻研究後,發覺每間都有優缺點,到自行交表前一日,還在第一第二選擇中猶豫。現在返學半年,仍未知是否選擇正確,很大機會係永遠唔會有肯定嘅答案。

但既然已決定了,就不如盡量發掘學校的長處,加以配合,讓孩子得以發揮。萬一真的發現未能配合,就必須即時作出應變。

band 5,

同意你所說的一半。每間學校也有優缺點,只是他們所缺少正是我大仔所需要的基本體諒與支援時,而校方又只著重成績,只用傳統方法去訓導學生時,我已知選擇錯誤,結果是因為學校的投訴,大仔和我關係很差,持續了2年。

一間傳統區內三十多年的名校,基本教學方針,學校管理模式已定,為了維持區內一哥地位,追求成績達標已是基本要求,加上校內老師已教了十多廿年,變的機會很微,所以我們只能接受,他亦只能找出生存方法,而不被扣分和投訴。但他的方法是正確嗎? 學校又教出怎麼樣價值觀的學生來? 這是死症,改不了。

現在能影響他價值觀的,只靠我們平時多討論和交談,不能靠學校的教導,學校只顧DSE試,學生的問題留給家長吧。

所以,我還是那句,別只看DSE成績來決定選校原則,全人教育很重要。選錯學校,你和他條路會行得好辛苦。

引用:band+5,同意你所說的一半。每間學校也有優

原帖由 bb_2001 於 14-02-15 發表
band 5,

同意你所說的一半。每間學校也有優缺點,只是他們所缺少正是我大仔所需要的基本體諒與支援時,而 ...
同意,揀錯學校的代價可以好大!價值觀有衝突,更應及早考慮轉校,B1頭學生 ,應該唔會太難吧!經濟環境許可,亦可考慮直資。

我講嘅只是另一例子作參考,當年直資同前三選擇都有參加升中講座或開放日,把握機會與學生淺談,又搵認識嘅學生或家長再傾,與阿仔一齊分析,最後才揀定兩間,但實際情況與現實仍係會有分別,幸好全是小問題,而且比想像好的情況都有!

希望阿仔在中學能有良好嘅身心發展,有一個值得回味嘅愉快生活,同有一班能畢業後再做幾十年老友嘅同學!如果達唔到呢個目標,我會毫不留戀的考慮轉校!

非常同意中學能認識將來的老死好友,但遇到老死好友,卻與學校無關,大仔喜歡現在的同學,但不喜歡學校,所以沒有轉校。

轉校談可容易,B1a學生入回B1a中學在本區沒選擇,其他B1a中學已收夠學生,若降banding 到其他學校,能保證沒其他問題嗎? 我要用2年時間才認識到出問題,能再花更多時間去了解其他學校? 那小朋友要適應新環境,問題只會更多更大。其實我和你意見一樣,但你比我有計劃,你是先知先覺,我是後知後覺。相信你的選擇會很好,像我那樣失敗的機會會少很多。

tsz 發表於 14-1-19 18:22
如題, 可分享下

我報咗一間直資, 報咗兩間自行, 孩子是 b1頭的。

打算見第一間, 第二間自行, 打算不去面試, 放棄第二間, 不想因第二間而放棄大森林抽籤機會。

chumamma 發表於 14-2-15 16:21
我報咗一間直資, 報咗兩間自行, 孩子是 b1頭的。

打算見第一間, 第二間自行, 打算不去面試, 放棄第二間 ...
"第二間自行, 打算不去面試" 唔明, 咁點解唔報呢? 報左又唔去面試....

其實我都好猶豫, 得一間心儀, 如果勉強報一間唔岩囝囝既中學為第二志願, 萬一收左點算?

‹ 上一主題|下一主題