用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網入來統計下
樓主: catcc2000
go

12網入來統計下   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 13:03
一定有, 你問下真光聖保祿果D家長, 會唔會揀間2線? 有私校BACKUP搏到盡都得呀 ...
我識人冇私校back up 都乙一MPS , 希望抽中啦!

回覆:fefemom 的帖子

其實12網邊間最難入呢?

回覆 WWBaby 的帖子

其實全部一二線學校都人揀放頭位,所以間間都難

回覆:WWBaby 的帖子

我覺得間間都難,除左冇人想去個幾間

但暫時睇,除女校MPS & st Francis外, 大熱兩男校真係無咩人覆!

回覆:12網入來統計下

女校st Paul 冇人諫喎!

catcc2000 發表於 14-1-21 18:12
有個朋友讀寶幼,舊年放第六志願,派左張Xx,叩返入寶小
- 咁係咪代表寶幼扣寶小有優勢?

- 佢放張XX 前過寶小?

- so far 佢覺得寶小好唔好呢? 係咪都幾hea 嘅學校?

真心請教!!
女仔有20分(天主教),今年想搬屋(12校網),請問甲一放MPS,有冇幾會???
ST PAUL & st Francis 邊間大機會D?
加上自行又應選邊間?點知邊間收幾多學生?
因想1-1-1可在扣門表誠意,
THX ALL!!!!

醒目開學勳章 王國長老

甲一一定有機會架WOR, 靠抽, 人人機會均等 (約5%學位全香港爭)
自行20分揀瑪利曼, 早N年聽講係1/3機會, 而家唔知了, 應該更低

ST FRANCIS會比ST PAUL難入, 可能因為ST PAUL上下午, 又會暫搬柴灣, 又攪過轉直資升中都唔知點, 變數太多

3間小一學額數應該差唔多吧
http://www.edb.gov.hk/attachment ... ts/2014canet-12.pdf

根據家長2013報料:
MARYMOUNT就算111都唔代表叩門有得見, 大把人無
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1
ST PAUL唔需要111都有得入第一輪
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
ST FRANCIS都係揀人見, 似乎唔駛111
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

回覆:minisheep 的帖子

佢放寶小第6,張Xx第9,聽聞佢囡囡係學校有朗誦上台個d,所以校長認得佢

catcc2000 發表於 14-1-23 13:13
佢放寶小第6,張Xx第9,聽聞佢囡囡係學校有朗誦上台個d,所以校長認得佢

...
寶血排第6? 咁佢一定係將D熱門放晒係前5, 咁一定死啦!

回覆:taktakchichi 的帖子

俾佢扣得返寶小都好好彩

回覆:minisheep 的帖子

呀,仲有佢話依家個女都讀得幾開心(雖然佢都有諗小二再插),所以我先放第二

回覆:12網入來統計下

咁其實叩門成300-400人,D學校及老師点樣揀學生?又話有D不看profloilo,

唔通又識人,又内定?

sausau527 發表於 14-1-23 14:14
咁其實叩門成300-400人,D學校及老師点樣揀學生?又話有D不看profloilo,

唔通又識人,又内定?
呢d咪係網上d估估下....有幾多人有親身經驗....吹吹下就當真~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:咁其實叩門成300-400人,D學校及老師点樣揀

原帖由 sausau527 於 14-01-23 發表

唔通又識人,又内定?
識人內定總有d影響,睇下幾大姐(我覺得)。除左睇111,多數靠筆試。有學校全部考晒再講,有學校揀人黎考,就算唔彩portfolio,都可以睇成績表呀

Charlotte_mom 發表於 14-1-21 08:32
唔會啦。上EK既始終係少數。你去自由版行一轉都見好多人亂黎。有家長星期五至問點知間學校好唔好。另一個話 ...
星期五先上來問人唔算遲!

我朋友上星期六交表 (net 12)
見為數不少的家長 (佢話睇唔出係媽媽 家 婆婆麻麻)
係個centre裡面研究點樣填張表, 填咩學校好...
有職員在旁協助, 亦提醒佢地可以返去想清楚, 明天 (星期日)再來交
咁end up有無即場交就無follow落去

回覆:enbutter 的帖子

總有d人條命生得好,fu fu look look一樣抽到

catcc2000 發表於 14-1-23 13:46
呀,仲有佢話依家個女都讀得幾開心(雖然佢都有諗小二再插),所以我先放第二

...
寶血係幾好呀, 我個街坊個囝讀緊三年班, 佢極力推介, 又多人上英中仲想點.
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題