用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園 vs 維多利亞幼稚園
go

聖公會幼稚園 vs 維多利亞幼稚園

如不想小一讀國際學校, 即兩間學校都無一條龍小學。請問比較兩間幼稚園的畢業生,哪一間考小學時,誰比較有優勢呢?

回覆:聖公會幼稚園 vs 維多利亞幼稚園

skh. no doubt.

回覆:webpaupau 的帖子

可唔可以講下原因?

A tough choice.  Depends what non-int'l primary schools you target.  If you want the very traditional reputable schools, then I'd suggest SKH because they are stricter on classroom discipline.  Downside is English is not as strong as Vic so probably need to supplement elsewhere.
United we stand, divided we fall.

咁聖公會同龍校比, 咁點解?

我小朋友以前考K,一間龍校都無報,因為個心未定行國際定本地,而龍幼的語境吾啱心水。

但到K2,就有d後悔,尤其見到有龍做back up的朋友,心理上幾佔優勢。而家咁既競爭,真係好激烈,有好龍校,梗係揀龍校。

我覺得如你多過一個孩子,就如上所講努力考入好龍校,但如只得一個,有得揀梗係聖公會。

The language environment at Victoria is excellent but if you aim for local primaries you have to be prepared to spend a lot of money for outside tutoring.  SKH is traditional and English/Putonghua definitely not as strong.

Also Victoria has a primary school which, although quite competitive now, is still a safety net.  I have heard people who switched from Victoria to SKH are regretting as they now have no primary offers on hand and cannot go back to Victoria primary.   

回覆 kyleebc 的帖子

點解得一個小朋友揀聖公會? 好多學校收聖公會學生? 當我地3年後考私小同直資已經又唔同今年, 超多人, 未必考到私小同直資.

By the way, 如果本身英文好,屋企講英文,揀聖公會,因為講本地話都不易的,我有好幾個同班家長,佢哋屋企都係同小朋友講英文,所以目的反而喺學講本地的"廣州話"。維多利亞幼稚園其實都好好,教得小朋友好喜歡學習生活,不過我較喜歡有宗教的學校,在有宗教環境下成長的小朋友,建立正向的價值觀和存感恩的心,對人際相處和EQ培育起著好大作用。

回覆 catcle 的帖子

屋企得一個孩子,所有心機和資源都投放在佢身上,較易掌握,我敢搏。其次係聖公會有好多好學校,其中SPCC、男女拔都係聖公會的,一間幼稚園每年都有三十幾人考到SPCC已經算係好成績,入到去讀有六份一機會已高過其他了。所以入到去俾心機讀俾心機去教完全正路。^_^

個30幾個小朋友應該佢地父母好多係舊生, 所以我地街外人會覺得考SPCC同女拔男拔係易D.  要明白聖公會學生主要都係依靠派位, 優勢唔及龍校有BACK-UP, 當然聖公會係一間好學校, 視乎家長心態係博唔博, 但三年後比而家情況更險峻, 所以龍校有絶大優勢.

btrue  又係bo! 我認識由skh去spcc的父或母都是舊生  發表於 14-1-23 20:26
Jane1983  係呀,父母吾係舊生,好難入Spcc  發表於 14-1-23 16:30

catcle 發表於 14-1-23 15:06

個30幾個小朋友應該佢地父母好多係舊生, 所以我地街外人會覺得考SPCC同女拔男拔係易D ...

聖公會學生不是依靠派位的,你看他網頁每年80+%係入直資私小,只有10+%係自行同大抽獎(仲要呢d多數都勁嘢,如喇沙,即可能佢地有喇沙都不會再去考).
睇成績非常吸引.
但考小學過程真係死好多細胞,龍校冇錯真係安心d.

但維記同skh比,其實不可以比,(而我又唔覺得維記小學是龍校backup.)因2間完全唔同性質的學校,呢2間比較只有父母自己才知要咩?父母要小朋友行咩路.

引用:回覆+catcle+的帖子 屋企得一個孩子,所有

原帖由 kyleebc 於 14-01-23 發表

屋企得一個孩子,所有心機和資源都投放在佢身上,較易掌握,我敢搏。其次係聖公會有好 ...
若只得一小朋友,又夠錢,victoria for sure.Local primary education system is distorted. 還小朋友一個正常的生活。Victoria primary puts more efforts in chinese teaching compare to other international school.

龍小可以接受的話,一定讀龍幼
United we stand, divided we fall.

回覆:聖公會幼稚園 vs 維多利亞幼稚園

聖公會收咗先算。

你喜歡龍校就要努力幫你孩子考上。至於你認為SKHkg是全靠SPCC舊生子女而取得學位, 我知道不是, 他們能夠考上除了學校給予機會外,都真係好辛苦、好努力。

我唔係話龍校一定好, 亦都唔係話所有考入SPCC, 男女拔的聖公會學生一定父母係舊生, 不過只是想反影來緊每一年考直資私小情況更加難, 限限地幾千個申請收1XX學生, 我之前所講可能令你有MISUNDERSTANDING, SORRY. 我係好鍾意聖公會KG, 因為我小朋友都有考, 結果都未知. 但係今年身邊朋友的小朋友唔係讀龍校, 考直資私小同自行時都全軍覆未, 佢地要靠大抽獎, 所以我講話聖公會KG都係靠派位, 係ASSUME 直資私小唔得時最後都要派位.  我所有朋友經歷過K3考直資同私小都叫我有龍校就揀龍校, 唔好咁進取, 因為佢地話個種壓力唔係個個都可以OVERCOME.

My son is studying there, many classmates gave up dragon school offers to study in there!

I also gave up Vic, 高主教, KCS to pick SKH.  Wish my son can get good offers from Primary Schools!

kyleebc  加油!  發表於 14-1-24 19:46

catcle 發表於 14-1-24 12:45

我唔係話龍校一定好, 亦都唔係話所有考入SPCC, 男女拔的聖公會學生一定父母係舊生,  ...

有一點係....SKH 畢業生好多都有超過一個或多個私小/直資offer...從而選擇最適合既PS
資料已可在SKH既網頁見到...選擇官津小學亦不代表無私小/直資offer...只係家長們最終選擇...
SKH 升小江湖地位真係幾強...唔係都唔會深受舊生家長歡迎...好似...年年都要平衡舊生/街外既學位分配
不過咁...始終唔係龍校...升小博唔博...都係自行取捨...各有各好....各有各支持者~~~