用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A的自行揀校?
go

2A的自行揀校? [複製鏈接]

呈分排位屬2A,自行揀校,通常揀1C、2A各一間,亦或揀2間1C ?
   0    0    0    0

十五十六呀,真係唔知博唔博,如果自行入左2A學校,第三次呈分試追番上B1,咁就無左大抽獎入B1中學既機會...大埔區直博率點呀?

如果第三次呈分試後仍為B2,到時大抽獎乙部第一揀2A中學,一般成功率會有幾多?

回覆 opclk 的帖子

多謝指教,大埔二線頭小學,2次呈分後為2A,想入恩主教或沐恩,如自行揀呢2間係唔係太進取?如果第3次呈分後仍為B2,大抽獎乙一再排救恩,入到既機會有幾成?好R頭

引用:回覆+opclk+的帖子 多謝指教,大埔二線頭

原帖由 qzwg 於 14-01-19 發表
回覆 opclk 的帖子

多謝指教,大埔二線頭小學,2次呈分後為2A,想入恩主教或沐恩,如自行揀呢2間係唔係太 ...
或試 自行和派位 首選 沐恩 都有一些機會

qzwg  thanks.  發表於 14-1-20 11:59

回覆:qzwg 的帖子

阿囡北區熱門小學b1c家住大埔, 老師都係建議揀呢兩間。  而b1a/b1b有好多都會自行一間大埔,當然係頭嗰幾間。

樓主, 如果我係你我會選2間1C既英中. 大部份第三次呈分試將於3月舉行, 如果小朋友發力上返B1水領, 而三次平均分又上番B1既話, 甘你既小朋友就順理成章具資格抽B1中學, 大埔B1英中位有660個, B1學生估計有600人. 應該夠晒位架啦. 當然都要睇你小朋友就讀既小學在大埔區的排名. 因為B1生是看全區排列的. 校內排Band 根本吾可以作準, 尤其是對一些站於邊沿Band 的學校最為危險.
在我以言, 我一定會博B1中學, 反正自行吾得, 大抽獎都會清楚點去排位架啦. 因為三次呈分試於那時候已出晒. 到時乙部先再部處點排法.
個人建議: 1.恩主教 2. 沐恩
以上只屬個人意見, 如有錯漏, 請各位師兄師姐提出更正.

再講多少少, 如果第三次呈分試仍是B2的水領, 甘你都仍可博B1中學, 因為確是有660個B1位, 不過是否擔保一定抽到貴子弟, 甘就全靠運氣.
如果情況真係甘既話, 我係你, 我仍會博最少一間Band 1C既英中, 其餘的就會排B2A既中中.   

sugarjade 發表於 14-1-19 23:31
樓主, 如果我係你我會選2間1C既英中. 大部份第三次呈分試將於3月舉行, 如果小朋友發力上返B1水領, 而三次平 ...

多謝你咁詳細的指教,我會再度一度的。

sugarjade 發表於 14-1-19 23:35
再講多少少, 如果第三次呈分試仍是B2的水領, 甘你都仍可博B1中學, 因為確是有660個B1位, 不過是否擔保一定 ...

如果自行博左兩間1C,而第三次呈分試仍是B2的水領,我可能唔敢再博B1中學

大家都在煩腦選校的問題. 交流下意見都有得著, 最終決定係你自己. 博與不博是見仁見智, 在我立場, 吾博就一定係B2中學. 博下就可以改變命途. 當然亦要考慮小朋友自身既條件啦. 加油呀.

回覆:qzwg 的帖子

我都建議自行可試恩同沐,尤其恩嘅校長喺簡介會都鼓勵b2生申請, 而且所有申請人都會有面試機會

各位的意見好中肯,再次多謝!第一次呈分試失手,第二次追番上1C,但平均都係2A,估計好可能係音樂同視藝拖累,特別係音樂,拒完全無興趣,真係唔知有咩方法可以提高到音樂同視藝的分數?

其實度來度去, 你進可攻, 退可守. 請小朋友努力吧. 為你加油.  

回覆 sugarjade 的帖子

謝謝鼓勵,一齊加油努力

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-1-20+00:37+編輯+

原帖由 opclk 於 14-01-19 發表

回覆 qzwg 的帖子
abc 不是坊間說的。小學老師都有說。

‹ 上一主題|下一主題