用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我完全冇set保險線
樓主: derek0811
go

我完全冇set保險線 [複製鏈接]

引用:所以叩門唔易架 +

原帖由 chingcging 於 14-01-19 發表
所以叩門唔易架
right

我同你一樣, 儘力囉, 已經交左表, 只可以等運到, 唔好稔咁多了, 祝我地GOOD LUCK!!!!

回覆:我完全冇set保險線

我覺得4,5歲就要比賽分勝負係教壞細路。這個年紀教佢地做好本份才最重要。我冇俾小朋友去比賽, 因冇打算讀神校

諗深一層,做父母今日安排的又是否小孩想要的結果?我到今天做了人阿媽都仲會諗點解阿媽以前唔幫我報st. Mary, Maryknoll而去揀一間山卡啦村校. 到左選中學阿媽由得我自由發揮,結果我為左同好友一齊升中選了間不適合自己的band 2尾中學讀到form 7(全班得我一個升到預科). 讀到氣咳才入到大學,响大學我咩都冇玩,因為我咩都冇學過(手腳唔靈活加零音樂底子,唔識足棋,未掂過電腦,未出過國,好少出市區),係一個冇嗜好的人。我成日問自己,如果我一開始就讀一條龍女校,學呢樣果樣,結果又會點呢?

teambuilder 發表於 14-1-23 09:30
諗深一層,做父母今日安排的又是否小孩想要的結果?我到今天做了人阿媽都仲會諗點解阿媽以前唔幫我報st. Ma ...
好典型既想法, 好多人做左父母就想子女行以前想自己行但冇行既路, 想報名校冇問題, 但要知道入左名校唔代表一帆風順
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:諗深一層,做父母今日安排的又是否小孩想要

原帖由 teambuilder 於 14-01-23 發表
諗深一層,做父母今日安排的又是否小孩想要的結果?我到今天做了人阿媽都仲會諗點解阿媽以前唔幫我報st. Ma ...
所以做父母不能所有事情由得子女選擇,應該要在能力範圍內選最適合小朋友的學校及興趣,不能太hea亦不能太谷,我都在學習中……

其實不如簡單d想...考左所謂人人都有既cert又不見有乜咁蝕底, 另又報埋111咁就可以休息下等運到...如其不斷摸索某校點睇點揀, 不如先做好自己同小朋友能力可做的增值...總好過一路兩手fing fing到放榜...(純粹個人睇法, 不喜勿插)

引用:Quote:原帖由+derek0811+於+14-01-19+發表

原帖由 chingcging 於 14-01-19 發表
多數係小一考試嘅題目
教育署規定所有官津校不可以筆試喎

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-01-19+發表

原帖由 pcy307 於 14-01-25 發表
冇講過叩門唔俾考試

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-01-19+發表

原帖由 pcy307 於 14-01-25 發表
叩門係考筆試的。

jaycee_mami  不一定, 有些第一輪係group interview, 第二輪見校長/主任  發表於 14-1-25 18:44

teambuilder 發表於 14-1-23 09:30

你媽媽唔係催谷型家長, 即使你入到名校, 除非你本身資質和鬥心都好好, 否則一樣好難出頭! 至於學呢樣果樣, 仲要有金錢支援, 上一代都唔係家家有能力.

至少, 你讀書時代無咩大壓力, 有個開心童年, 放學仲可以睇陣電視係咪?

Lyn 發表於 14-1-19 10:05
同意.  要111冇乜特別意義, 倒不如用心去找優秀學生, 將來定為學校增值不少. ...
同意.  我仔仔今年已小一, 佢的幼稚園同學去各大津校叩門, 唔係111都收, 始終小學是睇學生的實力多過誠意!

另外, 叩門不一定睇你有幾多cert, 好多時係group interview, 用英文和普通話問你問題.  你讀著重語文的雙語幼稚園, 相信會有優勢.

回覆:derek0811 的帖子

其實呢啲係好講運數,有時set 左都未必safe, 好難講

回覆:wister 的帖子

上年我諗住大抽獎失敗去扣門,好好彩抽到。 扣門位約15個,但眼見阿仔果幾個有背景同學,未考已知入梗,果然真係入左。果一刻我先知驚,如果抽唔到真係對唔住阿仔(乜直資都冇考。)

甲二有冇選番乙一果間?  誠意已夠了.
~easybring~

回覆:easybring 的帖子

有,甲二有選回乙一。

‹ 上一主題|下一主題