用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 過度活躍症變為自閉症譜系
go

過度活躍症變為自閉症譜系 [複製鏈接]

小兒七歲,小一被老師建議出去check adhd,我地帶佢去私家醫生評估為adhd,但我地唔太相信,醫生更要佢食藥。於是改為排cac,終於排到,被臨床心理學家定為自閉症譜系,有專注力不足問題,反而過度活躍症就不太明顯。現在要轉介睇兒童精神科,但要等好耐。有幾個問題
1.點解政府同私家會有唔同結果?邊個可信啲?

0    0    0    0

回覆:hoiyee67 的帖子

2.係我等政府期間,我應該有咩可以做?如參加小組

回覆:過度活躍症變為自閉症譜系

學校點講,有咩支援?
你交左cac既報告俾佢地未?

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:過度活躍症變為自閉症譜系

Cac會寄報告返學校,已經通知左社工,話可以係考試功課度做調色,同埋學校有個專注力班可以比小朋友參加。

其實依家係咪所有學校都會因應小朋友的能力(讀寫/ 專注力), 而調適?

唔好意思, 因我小朋友今年讀k2...想了解多一點, 以備幫佢選校.

引用:Cac會寄報告返學校,已經通知左社工,話可

原帖由 hoiyee67 於 14-01-20 發表
Cac會寄報告返學校,已經通知左社工,話可以係考試功課度做調色,同埋學校有個專注力班可以比小朋友參加。

...
咁cac有無轉介邊到繼續睇,例如精神科之類。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:Quote:原帖由+hoiyee67+於+14-01-20+發表Ca

原帖由 chowqv 於 14-01-30 發表
咁cac有無轉介邊到繼續睇,例如精神科之類。
有,但要等成年半

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+14-01-30+發表咁ca

原帖由 hoiyee67 於 14-02-01 發表
有,但要等成年半
年半係精神科?
咁係"正常",因為醫生未睇報告,係照排隊,之後可能俾個快期。不過無既,即係話醫生覺得小朋友無咩事。
不過,都係果句,主動d。隔個月打去問姑娘,問下,再講下你有幾擔心。咁如果有人放棄果期就會俾你。

引用:其實依家係咪所有學校都會因應小朋友的能力

原帖由 tigertiger7 於 14-01-28 發表
其實依家係咪所有學校都會因應小朋友的能力(讀寫/ 專注力), 而調適?

唔好意思, 因我小朋友今年讀k2...想了 ...
學校"寫"就話一定有。至於實際會做幾多,點樣做,你要鎖定"目標",打去問,同埋問下在校既小朋友(家長)。仲有係幼稚園老師既意見。

‹ 上一主題|下一主題