用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下大家中學面試會穿咩?
go

想問下大家中學面試會穿咩? [複製鏈接]

想問下大家中學面試會穿咩?
   3    0    0    0

lovelybaby3 發表於 14-1-17 18:15
整齊校服。

回覆:想問下大家中學面試會穿咩

校服

校服

一套清潔整齊的校服 + 一個充滿自信的笑容 + 自小培養的禮貌。

王國會長

lovelybaby3 發表於 14-1-17 18:15
便服

醒目開學勳章

回覆 lovelybaby3 的帖子

校服

醒目開學勳章

整齊校服

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

回覆:lovelybaby3 的帖子

睇下學校有沒有指定要求。有些學校特別是直資有時係會指定要穿便服的,唔好著錯。

穿校服的
--------------
整齊、合適的校服是需要的。男同學留意校服褲腳不能過短變成吊腳。女同學的裙子一樣,不能過短。校褸要合身,袖長要適中。

面試時間打從三月三月初就會開始,天氣仍會乍暖還寒,或者外穿一件毛衣較適合,看起來又較整潔,又可避免男同學的恤衫外露人前。

便服
------------
其實可自由選擇穿校服與便服的。但便服穿得好有時好難,便服會直接反映同學的個性。我見有些家長刻意要小朋友穿上西裝扮成熟,誰知弄巧反絀。有些又為囡囡刻意穿上禮服式的裙子,同樣會不得討好。有時可能穿回最能代表小童氣息的T恤牛仔褲已經足夠。或者應該拒絕無謂的裝飾,但求簡單舒適。

----------
穿校服的,請將皮鞋抹好,預先擦亮。穿便服的,可選擇配上預先抹乾淨的白色波鞋配上白襪就可以。女同學盡可能不要穿上扮成熟的有跟的鞋。

頭髮
-----------
男女同學都要留意長短適中。長頭髮的女同學可以將頭髮紮起。

手甲
----------
切忌留長和綑了黑邊。

笑容
----------
記得隨身攜帶!

最後唔好唔記得帶所需的証明文件。

vincher  好细心!  發表於 14-2-4 09:45
綽盈媽咪    發表於 14-1-18 13:05
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

謝謝,很詳細。

囝囝報的升中面試培訓班,導師説最好是整齊校服,已足夠。

uniform

校服

same.....uniform

回覆:想問下大家中學面試會穿咩?

當年選便服,現在我回想,應該選校服!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 14-2-4 11:52
當年選便服,現在我回想,應該選校服!
可否講下點解用「應該」選校服呢?
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 14-2-4 18:42
可否講下點解用「應該」選校服呢?
咁都俾你睇到 ..... 高手!
答案有二:
第一點 - 阿仔入到 DBS 後,面試的老師後來是教他 G7,老師有次跟阿仔傾開偈講 ,你面試時 Smart causal Ok,配搭得好好睇,不過,我地較接受 "校服",整齊校服已經足夠!

第二點 - 原來Smart causal 好難配搭又唔過火,用了好多時間及心機,既然學校講明校服最好,所以用「應該」。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

除非面試通知書上寫明“便服”,否則應喺校服最穩陣。
‹ 上一主題|下一主題