用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 p.5 上學期成績
樓主: TomatoCat
go

p.5 上學期成績 [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-1-18 09:30
收家長文件,話重要又得,唔重要又得,要視乎佢地需唔需即時核對 。
好似樓上家長話門囗得個校工,乜都照收又唔同,因為之後老師會跟進。
但如果要核對文件,就應該揾個較高級職員處理啦,否則,有乜處理失當,可大可小,亦今家長對學校印象大打折扣
要考慮清楚係咪你杯茶

引用:Quote:原帖由+goodboy1+於+14-01-17+發表官

原帖由 loktungpapa 於 14-01-18 發表
連出世纸影印本都唔要
5需要喎

goodboy1 發表於 14-1-18 10:35
三色表都填晒, 都無得改, 只是首個印象會覺學校有點"死板" !

囝囝間小學好着重於學校與家長關係, 乜都 ...

三色表填左可以更改,係旁邊簽番個名就可以,打電話問過教署.

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-1-18+09:33+編

原帖由 goodboy1 於 14-01-18 發表

收家長文件,話重要又得,唔重要又得,要視乎佢地需唔需即 ...
唔知是否同一間學校,我上年交表,收表那個阿姐,只肯收一張成績表,但我仔學校寫每科A,B,..的是一張,名次的是一張,另外還有張登記了校內校外課外活動的(有些校隊比賽、表演沒有證書,我只能靠這張證明),那個阿姐只肯收一張,她揀了見到每科A,B,…那張, 因那張大大隻字寫住「成績表」;我話咁無名次,有些活動沒了證明咁點得,佢話你有寫在報名表就得(車!中英數Grading 夠已經寫在報名表啦,咁又要交「成績表」副本!?)。收「證書」副本又係,上面有「證書」兩隻字就收,無就彈…。
我強烈懷疑那些「副本」係無用嘅

回覆:goodboy1 的帖子

我昨天交果間又係只要成绩表和只填到在表的証書,D表得幾格,填得一兩行,乜都表逹不到,其他乜都唔要,死啦!点考呀?最攪笑係呢間連申請编号都唔比我地

fion6406 發表於 14-1-18 11:08
唔知是否同一間學校,我上年交表,收表那個阿姐,只肯收一張成績表,但我仔學校寫每科A,B,..的是一張,名次的是一張,另外還有張登記了校內校外課外活動的(有些校隊比賽、表演沒有證書,我只能靠這張證明),那個阿姐只肯收一張,她揀了見到每科A,B,…那張, 因那張大大隻字寫住「成績表」;我話咁無名次,有些活動沒了證明咁點得,佢話你有寫在報名表就得(車!中英數Grading 夠已經寫在報名表啦,咁又要交「成績表」副本!?)。收「證書」副本又係,上面有「證書」兩隻字就收,無就彈…。
我強烈懷疑那些「副本」係無用嘅
順利入讀嗎

引用:Quote:fion6406+發表於+14-1-18+11:08+唔知

原帖由 bbfish1992 於 14-01-18 發表
順利入讀嗎
沒有,面試也沒有,幸好這間只是我心儀,唔係阿仔同老公的心儀,所以沒有hard feeling。

fion6406 發表於 14-1-18 14:38
沒有,面試也沒有,幸好這間只是我心儀,唔係阿仔同老公的心儀,所以沒有hard feeling。

...
想你小朋友已入讀心儀學校了,弓喜

可否以過來人身份向那間學校反應下收表情況,好等學校有比較好的安排,做福後來者

p.s. 我去的其中一間學校只是由更亭內的保安接收,但他們很有禮貌,提醒每位家長檢查多一次先交,交咗就不會退返補加資料或改資料,佢哋亦不會幫家長檢視文件

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-17 13:25
你今晚再想清楚d....

都係唔明點解你話 "呈分成績只要用來參考, 對自行無影響"

引用:Quote:fion6406+發表於+14-1-18+14:38+沒有

原帖由 bbfish1992 於 14-01-18 發表
想你小朋友已入讀心儀學校了,弓喜

可否以過來人身份向那間學校反應下收表情況,好等學校有比較好的安排, ...
我淨係有提醒阿仔D相熟師弟、妹,如果要報呢間,就將個3張成績表縮影前後影埋一張,等D阿姐無得彈

瑩瑩老豆 發表於 14-1-18 15:03
叫阿好仔唔駛為個仔讀書甘緊張

fion6406 發表於 14-1-18 15:10
我淨係有提醒阿仔D相熟師弟、妹,如果要報呢間,就將個3張成績表縮影前後影埋一張,等D阿姐無得彈

...
比D貼士EK家長,唔該

goodboy1 發表於 14-1-18 12:25
相信都係官/津學校。 交表時, 見隔離有家長苦纏想補充獎項, 但職員企硬拒絕。 ...
我就有不同經歴. 我老公去交表給一間官中,接待的人好仔细核對副本及獎項證明,見到有些學校服务我们没有副本,就問我們,好在我们带了份學校推荐表,雖然學校講不用提交學校推荐信,但最终也收了。

goodboy1 發表於 14-1-1812:25
相信都係官/津學校。 交表時, 見隔離有家長苦纏想補充獎項, 但職員企硬拒絕。 ...
交了兩間b1a, 表格唔夠位填獎,她們說可填“please see attachment“;另一間又肯收後補證書。但我有事先至電問的喇!

瑩瑩老豆 發表於 14-1-18 15:03
我也唔明。
‹ 上一主題|下一主題