用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如發現子女在初中期間拍拖怎樣算?
go

如發現子女在初中期間拍拖怎樣算? [複製鏈接]

阿仔只係有D好奇,但都話班上有人拍拖,遲早都要面對,大家會點解決?

chun媽  我都好擔心  發表於 14-1-21 10:05
tiger789  會幾頭痛,所以現在不斷叫佢不要拍拖,但同意可以做很好朋友,上大學才可以拍拖  發表於 14-1-17 13:12
   1    0    0    0

回覆:如發現子女在初中期間拍拖怎樣算?

越來越多學生哥穿校服拖手仔.

有時避無可避, 如果佢肯講都巳經好好, 再同佢溝通下, 了解一下.

下下 bang 左佢, 佢什麼都唔同你講仲幣.

回覆:lucky25 的帖子

其實真係阻止吾到,只能多D同仔溝通

我呢個另類爸爸就無呢樣煩惱,自細就話俾阿女聽我唔反對佢中學拍拖。如果佢有拖拍,可以大搖大擺咁拍,唔怕父母反對。不過,過兩個月就要考文憑試,都未有聲氣。

annie40  似乎是老爸有點失落啊!  發表於 14-1-18 21:35
annie40    發表於 14-1-18 21:33

引用:+本帖最後由+eviepa+於+14-1-17+21:24+編輯

原帖由 eviepa 於 14-01-17 發表

我呢個另類爸爸就無呢樣煩惱,自細就話俾阿女聽我唔反對佢中 ...
同道中人以前我仲同個女講,如果唔覺意有baby,千祈唔好唔要,亞媽幫你湊我女話我痴線!但事實係佢中七初戀,半年無疾而終依家大二,終於真正拍拖,仲帶回家俾我過目

chun媽  好一招以進為退,高招,高招  發表於 14-1-21 10:06
eviepa  恭喜  發表於 14-1-17 23:27

回覆:如發現子女在初中期間拍拖怎樣算?

我有同囡囡討論拍拖呢個問題,勸佢唔好咁早拍拖,要以學業為重。如果真係拍拖都唔駛偷偷摸摸,可以坦白,最好介紹比我認識,等我知佢同咩人一齊。

至於保護自己唔好發生意外呢d好早已經講左,再日日提住佢就會嫌煩啦……

不過話說回來,拍時拍,我最反對學生著住校服拖手或係公眾場所做親密舉動。可能我古板啦,但著住校服就要尊重,包括對學校同著校服既自己。呢點我同囡囡解釋完,佢都認同。

Yanamami  Agree~  發表於 14-1-20 09:37
eviepa  開明的家長  發表於 14-1-18 19:31

eviepa  開明的家長

有時唔到你唔開明呀!太大反應又日哦夜哦,到佢真係拍拖都唔會講,到時乜都唔知仲擔心呀。
溝通最緊要啊!

YuYuMother 發表於 14-1-18 20:19
有時唔到你唔開明呀!太大反應又日哦夜哦,到佢真係拍拖都唔會講,到時乜都唔知仲擔心呀。
溝通 ...
我都係咁諗。

YuYuMother    發表於 14-1-18 20:36

annie40,

其實妳一向知道我揍女最大目標唔係要佢讀書叻,揾大錢,而係要佢一世快樂。我見佢阿媽當年同我拍拖果種開心法,真係想佢感受吓。

我把口都同阿仔講,如果佢拍拖我吾會反對,但一定要揾個叫你比心機讀書,吾好揾到個魔鬼叫你日日去玩就無錢途。但係個心都吾想佢咁早拍啦。

回覆:loved 的帖子

我同你一樣想法,不過只能順其自然!

回覆 eviepa 的帖子

annie40,

其實妳一向知道我揍女最大目標唔係要佢讀書叻,揾大錢,而係要佢一世快樂。我見佢阿媽當年同我拍拖果種開心法,真係想佢感受吓。
偶然跟你的意见有别,很是正常! 对你的真性情,却十分尊重!

你的最大强项是对女儿非常非常诚实, 绝对是我口写我心.  行动表我心, 虽然Eviepa暂未拍拖, 日后必然是开朗开怀,
懂得争取和珍惜幸福, 未来日子是拍拖时懂得享受, 不拍拖时也会很享受的女孩子呢!

看着孩子的豆芽梦, 重温'当年情'!!!! 养女还经常收到'红利'. 多开心!! 当然亦有家长把'红利'看成'炸彈'而拒收,这类拒收的态度, 像极我们的先辈的嘴面,把孩子弄得很胡涂, 很担心,很伤心,很内疚!!! 何苦? 他们完全没做错事, 十四,五,六岁孩子,喜欢男孩,女孩倒是十分正常吧!

拍拖当然会痛, 避而不谈, 避重就轻, 避之则桔, 结果依然是避无可避吧! 只要身边有支持和爱抚的人, 孩子必然会自爱, 自愈能力还是惊人的. 从经历中的领略, 就是睿智了!

后记:
1)无论家长开明否, 又或跟孩子亲密否, 孩子是不会自发地跟我们诉说'心动的故事', 只能凭他们的隐晦行为, 猜出端倪!
2) 家长对孩子朋友的接纳程度, 决定了孩子对我们的'坦白'指数! 未能接纳的,也记住要寬容公正!
3) 平常心练习: 找来大堆中学大学旧照片,重温旧事, 不难发现同学间一大堆暗恋, 单恋, 明恋, 狂恋.............最后还不是位位修成正果, 有几甘大件事吖?

越來越多女孩子跟女孩子拍拖!!!!

幾十年前的家長好,現在的家長好,都近乎一面倒地斷定拍拖危害學業。

讀中學時見過一定數量的拍拖個案,從這些個案中,看不出拍拖究竟對學業有正面或負面的影響。

拍拖時男女都如沐春風,教育心理學家說,心情好更加想去學習。我猜想,愉快的人更有積極性去做一個有用的人,尤其是不想差過女朋友的男孩子。當然,拍拖對學業亦有負面因素。在種種正正負負的因素激盪下,總的結果是正還是負,就難以斷言。

但為何一面倒地說是負面呢?有誰可以給我一個科學化的解釋?

回覆 eviepa 的帖子

其他个案不大清楚, 自己和女女是真的在帮人教'仔'了, 我经常叫女女提男孩要'温好书' , 女女重帮佢补习.有否效用? 暂时未知, 总之是正面的行动, 和善的态度是过程, 结果和成绩很重要吗??

付注: 也许人家亦忙着帮我'教女'呢!

如果佢哋要拍都阻吾到。
‹ 上一主題|下一主題