用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學愈來愈差
go

數學愈來愈差 [複製鏈接]

呀囝今年小四,數學愈來愈差,上次重差少少唔合格,佢話應用題失分多,已經學緊學林,如果想加強數學,唔學學林可以學什麼?謝謝
   1    0    0    0

回覆:數學愈來愈差

學林是學什麼數?應用題是文字題嗎?學校是否中文教数?

JJDBB 發表於 14-1-16 19:55
學林是學什麼數?應用題是文字題嗎?學校是否中文教数?
是小組形式,有應用題亦有文字題。學校是中文教授的。

小朋友係吾明白題目,定係也嘢原因?數學有得操,搵到原因,容易解決問題過語文吾好

coco_lam725 發表於 14-1-16 20:02
佢錯嘅係錯咩多先??粗心大意,理解唔到啲文字題?
學林係點㗎?
唔小心又有、但今次他說應用題錯得多。比較複雜些的文字題他有時會理解唔到,所以唔知點算?

回覆:shala 的帖子

回覆:shala 的帖子

回覆 coco_lam725 的帖子

係咪因為佢一唔識就問老師,自己唔諗過先?

回覆:kathyso422 的帖子

事實上語文理解唔夠强,係影响所有學科(體藝除外)小時幫人補會考數,搞咗幾個月,結果係要先放低數,補咗英文,才去補數,頭尾一年追到個C返嚟,喺佢全張cert最靚仔嘅

我囡也小四,剛派卷67分,不算好。失分在運算多,文字題尚可。我每天叫她計五條乘數,計極錯多,有時忘記進位,乘錯隔離位,加錯數,總之計極都錯一半,改正也撞手神,激死!!

回覆 shala 的帖子

本人覺得學林吾貼學校題目,數研好些,可以試下轉一轉

王國會長

引用:呀囝今年小四,數學愈來愈差,上次重差少少

原帖由 shala 於 14-01-16 發表
呀囝今年小四,數學愈來愈差,上次重差少少唔合格,佢話應用題失分多,已經學緊學林,如果想加強數學,唔學 ...
我仔而家都係小四,計數天資不高,所以將勤補拙。成績試過小二晤合格。而家保持中上,要求不可太高了。

我仔冇補習,我ftm,可跟佢。我仔以前最差應用題,轉少少彎就死左。為左針對性,我特地挑選以下出版社補充。因上文講我仔數學晤出眾,所以我花左好多時間喺書店刨補充。發現以下幾本晤錯。有課室拔尖補底工作紙,有好多不同款式既應用題,仲要係蝦人題目。另有課室小学tsa数学分類練習,難度高應用題会出現。特別推薦学林数学補充,有詳細解题,易明。

做完之後,錯嘅俾佢睇答案,然後搵返條式。過一排,再抽返再做。如果做得岩,應該掌握到。另外,為左減少佢討厭做數,有些題目我容許俾計數機,或只計答案,不寫式,或只寫式,不計答案,效果都好好。

至於,小心睇題,覆題,盡量做晒,小朋友都係大意,唯有提多d

我囡小二上學期數學跌至6X... 心諗要惡補所以去左數研.. 下學期升至86分, 小三上學期都keep住8x分, 今次有9字頭... 我覺得數研好好

引用:我囡小二上學期數學跌至6X...+心諗要惡補所

原帖由 hugub 於 14-01-17 發表
我囡小二上學期數學跌至6X... 心諗要惡補所以去左數研.. 下學期升至86分, 小三上學期都keep住8x分, 今次有9 ...
我個仔剛剛和你相反由小一開始係數研上堂越補越差

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

回覆 selina1109 的帖子

我囝小二, 數學好差, 學校一出轉彎題目. 就死岩, 加上小兒數學能力又不太好, 成績長期處於低分.
已每晚俾額外補充作業做. 有時他會不原意情形下做, 一唔識做即問, 話唔識做. 解釋完後又話知. 都唔知是否真懂.
真的令我好擔心, 由於數學差, 整體平均分拉得好低.

請指教, 有咩方法?

回覆:meifan 的帖子

王國會長

引用:回覆+selina1109+的帖子 我囝小二,+數學好

原帖由 meifan 於 14-01-17 發表

我囝小二, 數學好差, 學校一出轉彎題目. 就死岩, 加上小兒數學能力又不太好, 成績 ...
你個仔好似我仔小二以前。數感弱。之前小二冇俾練習,靠他自己。卒之有次由82跌至57,唔合格。見返d卷反映小二數開始晤直問,仲要有d 數字係騙你,其實與題目冇关。於是,先開始坊間找

以下我有些建議:
我通常星期六,日先俾習作,先俾量少,如每個範疇三题。由他自己揀。他先有信心,興趣計。計得多,掌握好。先加上去。佢晤識,我會俾答案佢睇,問返佢点計。好過憑空想像死計。慢慢增加做數能力。而家我仔甘做,星期六,曰早上做一份數,約20—30题。佢識一題,就扣少做一题,或可用計數机計一题。他就專注計岩,因有著數。當然他大左。識諗左,晤想衰俾同學。

數學晤叻同學,只有計多d,才可以將勤補拙。

引用:回覆+selina1109+的帖子 我囝小二,+數學好

原帖由 meifan 於 14-01-17 發表

我囝小二, 數學好差, 學校一出轉彎題目. 就死岩, 加上小兒數學能力又不太好, 成績 ...
好明白你感受。 我個囡小二maths都好差. 有上mathnasium 補数,叫好DD。但佢好冇記性和粗心大意,就算曰日做,都會有層出不窮的錯。最惨係中,英,数三科如是。跟她二年,老了十年,誰来救救我

‹ 上一主題|下一主題