用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒!請發表現今的面試是否給父母太大壓力呢? ...
樓主: zoekylaw
go

全軍覆沒!請發表現今的面試是否給父母太大壓力呢? [複製鏈接]

回覆 5tgb 的帖子

吾知原因。
不過在公開場合,聽過一個吾收的德幼家長鬧爆學校,講到好難聽。好似佢女3歲入咗一間學校,人地就欠咗佢,一定要負責任令佢女成材為止,吾係就豬狗不如....

有時又好難怪家長激的。考得龍校,就有合理期望入龍小架啦。入唔到,KG信都無第2間學校重視啦,你寫到孩子甘好,自己又唔收,無說服力。所以要考龍幼,有時都要考慮直升唔到的後備方案。

回覆 Amom1972 的帖子

你的龍校定義,好明顯和現時部份學校不同。
强扭的瓜不甜,年年包尾勉强留在龍校系咪一定好?應該睇小朋友的情况,讀最適合他的學校,讓他發光發熱。

家長之所以甘想留在某些龍校,系因為它成績好,banding高。
如果真系有教無類,學校的成績肯定吾會甘標青,到頭來亦吾系他們夢昧以求果間學校。

相信大部份人都會同意龍校已非主流學校,與其討論龍校運作,不如討論下如何加強孩子的叩門能力。表已經交左,與其希望運氣來臨,不如計劃下點叩門啦!

回覆 5tgb 的帖子

點解話系非主流呢?剛剛先聽個家長呻,名校多數系龍校,小學入吾到就難好多。

回覆:全軍覆沒!請發表現今的面試是否給父母太大壓力呢

其實直屬,龍校都一樣要睇成績。貴子弟成績不達標,有位都唔收你!

邊間又好又有心?

引用:回覆+chingcging+的帖子 香港其實還有一些

原帖由 Amom1972 於 14-01-26 發表
回覆 chingcging 的帖子

香港其實還有一些很好的龍校,是貫徹龍校的辦學理念的,不過,這些真正的龍校,並 ...
理念大家都有。但現實的確成績唔得,冇乜專長就真係唔會俾中一位你,尤其依家呢個時勢。唔通真係學校降班都要收?

引用:𨍭貼+http://news.stheadline.com/d

原帖由 魚兒小寶貝 於 14-01-22 發表
𨍭貼
http://news.stheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=174154&sectio ...
多謝分享,I like it!

‹ 上一主題|下一主題