用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: chumamma
go

delete   [複製鏈接]

goodboy1 發表於 14-1-17 09:25
但單憑小五呈一成績, 學校點可以就咁確認學生水平 ? 樓上話連小六成績都未交去HY..

仲有, 我發覺好多超級名校的收生要求似不跟隨政府提供的成績次第表, 佢地行緊自己一套的收生方法, 所以很多家長一直被誤導了  !

goodboy1,

我們每人已遞交小四全年及小五全年成績表, 及獎狀給學校。

對不起, 我記錯了, 我誤導了你們 :
早前我校有小六測驗結果, 我囡有幾張小六測驗成績獎, 及有小小義工服務証明, 我(去年十二月左右)確實將這些副本補寄過給學校。  

我昨天忘記, 沒有將這個小節講出, 令你們誤解了學校收生要求。希望澄清今次的爭議/猜測, 學校實在有要求我們補寄成績或獎項 (如有)。

sorry ~~~~~

好多直資都咁早架啦, 人地DGS 2nd in 埋, 通知埋收生啦, 協恩現在先2ND IN 咪算遲囉! 而且好多學校在10月已考第二次呈分試, 12月交齊資料有咩出奇呢?

回覆 jemom 的帖子

其實這個label有冇特別意思?面試後有或冇?

引用:好多直資都咁早架啦,+人地DGS+2nd+in+埋,+

原帖由 moniquechoy 於 14-01-17 發表
好多直資都咁早架啦, 人地DGS 2nd in 埋, 通知埋收生啦, 協恩現在先2ND IN 咪算遲囉! 而且好多學校在10月已 ...
同意!

回覆 mangoww 的帖子

這也是我想知的問題。因為不是每個1st in出來後,都有剩下的label紙,有無分別呢?

我囡囡話個啲label紙係俾老師計分用有3個,第一個是英文in時交一個,另外小組討論時交一個給老師共用2個剩餘一個就俾番佢哋,就係咁簡單!

jemom  Thanks for sharing  發表於 14-1-17 17:03

回覆:goodboy1 的帖子

請留意,成績次第是計小五一次呈分再加小六第一次呈分。如果是大抽奬,則計三次呈分定學生banding。

無電話係咪無機啦?

我吾相信收吾到電話等於無機會, 閒閒地有多於2百人會獲2nd interveiw, 點可能個個打電呀?! 如果有一日你收到電話佢話收左你, 難道你會相信嗎? 一間學校既行政點會甘兒戲, 我相信白紙黑字. 收信為實.

goodboy1 發表於 14-1-17 11:03
若果家長只跟隨政府宣傳"呈分選校"嗰一套去作部署升中, 一定後悔 !
都係架。往年我地都重係呢度講緊五上都要開始留意,誰不知今年已經要四年級的成績都要。出年唔知要唔要三年級、二年級,好似要越來越早!真係唔好再講開唔開竅,學校已經唔會等你開竅!

乜去年十二月已經有學校開始收資料咁快 ?
----------------------------------------
直資可以分開幾個不同階段收生。有d小學推薦的早於11月已開始見了,那些體育精英又一早已敲定,另外學業成績好,非要即收不可的又可於第二輪面試後即收。還有一批要等教局的排名次第出完後才決定的就會較遲由三月尾到四月中下旬都有。

:verycold: :verycold: :verycold:

協恩要睇埋小四上下學期成績表並不是今年才開始。

引用:協恩要睇埋小四上下學期成績表並不是今年才

原帖由 圖書寶寶 於 14-01-17 發表
講得啱

引用:無電話係咪無機啦?

原帖由 Charissema 於 14-01-17 發表
無電話係咪無機啦?
網頁已註明15/1 至15/3通知第二次面試,面試由22/1至22/3進行。郵寄書面通知及有電話溫馨提示收信。

圖書寶寶 發表於 14-1-17 23:45
我並不是單指協恩,而係借協恩而帶出這個已漸漸形成的趨勢。今年連官津都已經有學校陸續開始要小四的成績表了。以後會否越推越前?是否重慘過以前淨係考一次的升中試呢?
:verycold: :verycold: :verycold:

好多四年級的學生仲係一舊飯, 功課上好多野都有甩漏, 手冊都未必抄得齊, 考試就吾在講啦. 有幾多個小朋友可以由四年級自覺地發力, 定到自己既方向呀? 都吾明點解要四年級成績表.  

15/1 至15/3通知第二次面試,面試由22/1至22/3進行, 即係見一個收一個?唔讀果D再call人補滿為止?

回覆:哈哈豬 的帖子

四月初先註冊喎!

回覆 sugarjade 的帖子

入圍的多是英語能力強、優勝。加油。

‹ 上一主題|下一主題