用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 聖保羅書院小學
樓主: ng.april
go

聖保羅書院小學   [複製鏈接]

回覆 ltiger 的帖子

正確來說, 係一位校長(陳校長), 一位副校長(女, 冇眼鏡, 何副校長), 兩位助理副校長(一男, 一女).....P.S. 資料from 校刋

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+14-02-04+發表咁…

原帖由 芝士BB 於 14-02-04 發表
當天小朋友表演有些緊張,但感覺是不過不失,不是太差但也不能説好,校長在Notice 上都話只見約5分鐘,所以 ...
你想太多了,如果你小朋友好快完成所有 tasks, 校長不會故意用更長時間去 interview.  但校長是很耐心去給小朋友時間去想去完成的!!  不要想太多,也不用道聽途說,好好享受新年假期吧!!  新年快樂!!

回覆:WingBB-222 的帖子

我個囝是第一屆直資小學生,當年祇在校長室坐了3分鐘,出來時已叫個囝和自己準備無機會的了,但最後都直接收了。

當然也有同屆的同學,和校長傾多過5丶6分鐘的例子。 所以大家不如心情盡量放鬆,等待好消息好了。

整個面試,真係好感受到陳校長的愛心及耐性,一間極優秀的小學。

回覆 Gerard 的帖子

其實想請教下有哥哥或old boy果D申請人, 你們係咪好大信心有offer定都係一半半呢? 好似還有兩星期左右就放榜..good luck!!!

引用:回覆+Gerard+的帖子 其實想請教下有哥哥或

而家已經日日望實郵箱,要等兩星期時間真難捱。

tokwawan  真的很緊張呢!!!  發表於 14-2-6 17:32

引用:回覆+Gerard+的帖子 其實想請教下有哥哥或

原帖由 tokwawan 於 14-02-06 發表

其實想請教下有哥哥或old boy果D申請人, 你們係咪好大信心有offer定都係一半半呢? 好 ...
我大仔而家喺中學部,佢係由小學升上去。細佬係有10分,有幸入到2nd in (但我識有人有connection嘅10分都入唔到2nd in, 所以我覺得我真係好好彩)

我有冇把握細仔入到? 真係一半一半,我只能憑佢表現話佢算做到面試應做嘅嘢。我都有心理準備可能會被reject㗎。

校方好均真,2nd in階段真係睇小朋友本身表現,同其他人都係一樣。我諗唯一有"優勢"嘅係我對學校嘅了解會深過你地,亦知道各位老師嘅名。係咁多㗎咋! 對於面試,我地完全冇tips! (就算有都冇用,校長年年面試內容都唔同)

當然,我都好希望細仔都入到啦!

回覆:聖保羅書院小學

仲有,歷年嚟我眼見都有細佬人冇offer,仲唔止一個case!

Teresa 發表於 14-2-6 18:55
我大仔而家喺中學部,佢係由小學升上去。細佬係有10分,有幸入到2nd in (但我識有人有connection嘅10分都入 ...
可否分享老師、課程、德育等方面學校可取之處,因為喜歡聖保羅,希望知多啲,謝!另祝你的細囝可順利入讀。

引用:Quote:Teresa+發表於+14-2-6+18:55+我大仔

原帖由 甘恩 於 14-02-06 發表
可否分享老師、課程、德育等方面學校可取之處,因為喜歡聖保羅,希望知多啲,謝!另祝你的細囝可順利入讀。 ...
要講有牌講

不過簡單講,呢一間係一間低調純樸嘅好學校。學術上佢未必係top,但學校比小朋友好多發展空間。校方唔會因為小朋友成績而提醒家長點點點。

據以往,收到取錄信後,註冊前會有簡介會,校長老師會解釋學校嘅嘢比家長好好考慮先決定係咪接受offer。到時會有問答時間比家長問!

希望我哋仔仔有緣喺spcps做同學啦!

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-02-06+發表可否分

原帖由 Teresa 於 14-02-06 發表
要講有牌講

不過簡單講,呢一間係一間低調純樸嘅好學校。學術上佢未必係top,但學校比小朋友好多 ...
請問個簡介會會否在復活節長假期內舉行??真希望我有機會去聽...

引用:Quote:原帖由+Teresa+於+14-02-06+發表要講

原帖由 pino 於 14-02-07 發表
請問個簡介會會否在復活節長假期內舉行??真希望我有機會去聽...
我諗多數唔會喺公眾假期,應該會喺星期六或平日晚上。

tokwawan 發表於 14-2-6 15:40

其實想請教下有哥哥或old boy果D申請人, 你們係咪好大信心有offer定都係一半半呢? 好 ...
我們是old boy. 5年前我們也是懷著一半半的心情等待,我們覺得兒子表現普通, 幸好他十分有禮貌, 相信是收他的重要原因.  朋友也是old boy, 有中, 小學connection, 最後連2nd in 也沒有.

想請問大家知唔知學校會否提早出result?

回覆:聖保羅書院小學

我都覺得小兒面見時緊張到表現不到自己,但仍希望有幸能成為聖保羅的一份子,祝大家好運:hei:

回覆:甘恩 的帖子

咁即係幾時有result呢?攪到我為您們緊張㖭!

柔情爸爸 發表於 14-2-12 20:30
咁即係幾時有result呢?攪到我為您們緊張㖭!
資料寫是2月尾或3月頭。相信即使提早,最快都要下星期尾。

Thanks, and good luck!

回覆:柔情爸爸 的帖子

我都好希望亞仔可以入到…不過佢而家先讀k1

‹ 上一主題|下一主題