用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒童智能中心小一評估
go

[其他] 兒童智能中心小一評估

今日去了做評估,可入讀主流小學

引用:今日去了做評估,可入讀主流小學 +

原帖由 mandycmh 於 14-01-15 發表
今日去了做評估,可入讀主流小學
恭喜曬

請問本身你仔是什麼事?
是讀I位定S位?
謝謝

回覆:TRF北村 的帖子

本身係i位

親子童讀樂

漫漫長路,最緊要識認到

回覆:兒童智能中心小一評估

請問是否下年選小學? cac 何時會通知做評估?

回覆:BKVIP 的帖子

2014年9月小一,一月通知做評估,做IQ測試

回覆:Y123 的帖子

我都有感漫漫長路,但最緊要都是有家人身邊支持

引用:我都有感漫漫長路,但最緊要都是有家人身邊

原帖由 mandycmh 於 14-01-31 發表
我都有感漫漫長路,但最緊要都是有家人身邊支持
totally agree

醒目開學勳章

回覆:兒童智能中心小一評估

唉!今日我個女都做左,結果係遲一年,都係比她試下讀主流,個醫生話佢會好辛苦!

回覆 pccandy2000 的帖子

me too. Support your decision.

They recommeded my daughter not to study in main stream promary school. I think it's difficult to pass their so called test and I doubt their judgement as:
1. I did not accompany my daughter during the test;
2. They only used several hours can judge my life of daughter?????   

回覆:mandycmh 的帖子

想問你小朋友係唔係發展遲緩? 我仔仔剛剛兩歲半去咗cac評估,各方面比同齡差八個月,但系佢又無叫我入小學前再評估...咁即系使唔使再評估?

回覆:winwinwan1121 的帖子

等k3才做

我女都做左評估,建議入輕度特殊!
但我仍堅持入主流小一,因為政府派位普通小學一定要收!
我會揀冷門小學讓她試!我不是怪獸家長,只是我女兒言語表達及理解較差,也有輕微自閉!非言語智能ok, 我不抗拒入輕度,只是一入就要讀十二年!我希望她也有機會試讀普小,真係唔得先轉入輕度小學!  年紀尚小,試下無防!  不喜勿插,謝謝!