用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下學期離開一條龍,返回LH
樓主: fredachowct
go

下學期離開一條龍,返回LH [複製鏈接]

引用:Quote:vlucky+發表於+14-4-26+19:33+仔仔現

原帖由 tantanmama 於 14-04-27 發表
我女讀緊K2, K1先入LH, 所以唔知PN情況, 但提提你只係hea埋K1, K2一開始就要學寫字, 每天都有功課做的.

...
可以講下k2家課量及程度嗎? thanks

monkitkit 發表於 14-4-28 07:55
可以講下k2家課量及程度嗎? thanks

K2上學期每日都要寫中文字+英文字母或數字, 另加每星期的閱讀理解和數學題. 每星期做天氣報告(小朋友寫低日期, 天氣和溫度), 學校仲鼓勵學生做新聞分享(純自由參與, 不用讀全篇, 只講summary).
下學期都繼續每日要寫中文字, 只是筆畫多了, 由單字變詞語甚至句子. 英文由字母變word, 數字就寫1-30咁上下. 閱讀理解加到一星期兩篇, 數學題一次. 另外, presentation訓練除照舊每星期一日天氣報告, 自由參與新聞分享外, 規定按學號每天一個小朋友講一個自選故事(唔洗背, 可以照讀).
功課大約係咁多, 我個女通常每日用10-20分鐘就可做完, 但聽聞有同學每日做功課要差不多一個鐘. 除功課外, 學校會派發中英文字咭, 主題書, 家長必須同子女認讀, 每個主題都會有assessment, 如果多字唔識讀, 班主任會電話提醒. 另有大量教材俾家長喺屋企同小朋友玩, 從遊戲中學習, 呢D係optional, 但多多少少都要同佢地玩下, 同上堂會互相呼應的.
K2 5月開始每星期一堂面試班, 費用全免.  

程度方面, 我覺得中英文不算淺, e.g.主題商場, 認讀的詞語是快餐廳, 圖書館, 消防局, 玩具店, etc. 英文教主題animals時, 會教到amphibians,mammals, reptiles等等的特性. 數學就淺d, 仲教緊10以內的加減數, 單雙數, 兩個一數等等.

引用:Quote:monkitkit+發表於+14-4-28+07:55+可

原帖由 tantanmama 於 14-04-28 發表
K2上學期每日都要寫中文字+英文字母或數字, 另加每星期的閱讀理解和數學題. 每星期做天氣報告(小朋友寫低 ...
好詳細,唔該晒

引用:Quote:vlucky+發表於+14-4-26+19:33+仔仔現

原帖由 tantanmama 於 14-04-27 發表
我女讀緊K2, K1先入LH, 所以唔知PN情況, 但提提你只係hea埋K1, K2一開始就要學寫字, 每天都有功課做的.

...
我知道呀!所以我覺得如果連pn也認為谷, 可能lh真系未必適合,因一路上課程會越來越緊密

引用:Quote:GreenMaDad+發表於+14-4-11+20:21+我

原帖由 ting-ma 於 14-04-29 發表
其實考到神校是否一定好事?
(我不是神校家長) 
有同事女入 St. Paul co Ed, 最後頂唔順,依家要煩轉校

引用:課程冇研究,但在朋友家看到該校派比k1準備

原帖由 Busybody! 於 14-04-26 發表
課程冇研究,但在朋友家看到該校派比k1準備入學的月曆上面的文字如下,大家可參考學校英文的程度。

April: ...
我個女係 LH K1,學校完全無要求小朋友要識月曆上既英文字,這只是學校月曆的主題而已。今年開始每隔一個月學校都會派一張德育咭連貼紙給家長用來教育和獎勵小朋友,上有中英文雙語。我個人對此安排頗為欣賞。

ting-ma 發表於 14-4-29 01:22
(我不是神校家長) 
“他希望小孩可以拿唯一可以拿的最佳出勤奬”

這似乎是家長的問題!

ting-ma 發表於 14-4-29 01:22
(我不是神校家長) 
“其實考到神校是否一定好事?”

從來都是要選適合孩子的學校而不是非名校不選(即使考到)。虛不受補就無謂勉強。

引用:Quote:原帖由+ting-ma+於+14-04-29+發表其

回覆:下學期離開一條龍,返回LH

LH D書比那些龍校深至少一年,若小朋友應付到,當然是不錯的選擇

‹ 上一主題|下一主題