用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 華仁
go

高主教 vs 華仁 [複製鏈接]

小兒幸得高主教offer. 但要交12年學費,又有細佬跟隨,所以想叩門華仁。不過如果高主教好好,又唔想哥哥損失這次機會。

請問兩間學校比較,邊間讀得開心又成績好呢?教學方法和學習經歷又如何呢?高主教會否活動教學呢?

兩間學校網頁又無咩睇到,之前高主教又無簡介會,所以我揾唔到咩資料。

萬分感謝!

4    0    0    0

回覆:高主教 vs 華仁

高主教書院係津校,小學係私校,如果高主教小學升返高主教書院,只係交六年學費,唔係十二年。

王國長老

高主教係私校容許大抽獎嗎?如果得就博下抽,如果唔得就疊埋心水入高主教,我只看入讀機會率,如果博叩門入華仁,機會好微好微。

回覆 麟媽媽 的帖子

高主教收咗,無得玩大抽獎!
所以樓主諗扣門!

王國長老

引用:回覆+麟媽媽+的帖子 高主教收咗,無得玩大

原帖由 kinder.bb 於 14-01-14 發表
回覆 麟媽媽 的帖子

高主教收咗,無得玩大抽獎!
咁樣太冒險啦!華仁叩門絕對不是易事!

除非華仁要求1-1-1才可以扣門, 否則扣門係無需放棄高主教學位。 如果真係要現在就決定是否放棄高主教的話, 以帶細佬來計, 阿哥讀緊高主教細佬係好大機會會收的, 當然面試唔可以太差吧。 個人認為扣門係高難度動作, 除非好有信心, 否則唔值得為搏扣門放棄高主教。

照我所知,華仁並不會考慮已有直/私收左的叩門生。因為他見1-1-1都見唔切。

王國長老

引用:除非華仁要求1-1-1才可以扣門,+否則扣門係

原帖由 556699 於 14-01-14 發表
除非華仁要求1-1-1才可以扣門, 否則扣門係無需放棄高主教學位。 如果真係要現在就決定是否放棄高主教的話,  ...
講得啱,總括而言,門仍可叩,但不應予厚望,真係叩到,到時先煩點揀啦。

因要保留高主教,我放棄了大抽獎,因高主教唔比大抽獎。之後只可叩門華仁。

如果叩門,現在就要開始揾人寫下推薦信,練好阿囝本身等叩門,所以如果華仁本身唔係好過高主教,就免得煩人家寫推薦信了。

但又唔知點比較這兩學校質素。

王國長老

其實好難比較,除非有人兩間都讀過架啫,係咪?

phoebe_ming5    發表於 14-1-17 10:18

引用:照我所知,華仁並不會考慮已有直/私收左的

原帖由 5tgb 於 14-01-14 發表
照我所知,華仁並不會考慮已有直/私收左的叩門生。因為他見1-1-1都見唔切。 ...
請問這是你經驗之談嗎?謝謝。

因為華仁叩門是不派叩門表格的,你叩門要自己寫信說明你為什麽想讀。你解釋到你好想讀,但不參加大抽獎就可以架啦!

因我想選取一間較適合我仔的學校。如果高主教較適合,我們便不叩門了。但如果兩間學校都差不多模式和成績,咁就梗會想盡辦法叩門華仁呢。 請問各位邊度有資料可了解到這兩校的成績和教學模式?又或者有無朋友仔分別讀過這兩校呢?

ewylo 發表於 14-1-14 18:52
因要保留高主教,我放棄了大抽獎,因高主教唔比大抽獎。之後只可叩門華仁。

如果叩門,現在就要開始揾人寫下推薦信,練好阿囝本身等叩門,所以如果華仁本身唔係好過高主教,就免得煩人家寫推薦信了

但又唔知點比較這兩學校質素。 ...

我就覺得兩間都好,但個人覺得香港華仁應更優勝

入得小學, 自然是朝著兩家中學部出發, 從中學部往績,名氣和舊生成績成就來說, 香港華仁似乎比高主教高班,香港華仁 Grant School 22 的成員之一。在以往仍是男校時代到今天男女校時代的高主教,我見 EK 好多家長都只會將港華與聖若瑟相比。而家長對比高主教時,則多與聖類斯/官塘聖若瑟/慈幼比較,可見家長於認受性上的分別。

建議樓主如叩門華仁之前,多上網找尋瞭解華仁的資訊, 理念和歷史,多做功課。

(1) EK 資深家長 Khmama 之前出過的數據排名分析

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2300037&extra=page%3D1

香港華仁屬 Band 1A,全港排名 9

高主教屬 Band 1C, 全港排名 94

(2) 2013-2014香港中學/小學 50位排名榜

由網民笑稱為太公分豬肉的 " 2013-2014香港最具教育競爭力中學/小學50強龍虎榜" (由香港專業教育出版社編製).....

http://www.hkpep.com/2013/

全港 450 所中學

香港華仁: 排第 13

高主教: 頭 50不入

全港 516 所小學

香港華仁: 排第 15

高主教: 排第 46

(3) 兩間的會考往績舊生成就

香港華仁出過 17個會考狀元,而印象中高主教應該沒有出過會考狀元。

高主教較為人熟悉的尖子,是2008年當年年僅十三歲的簡文鋒同學,以會考兩優五良成績,再於英國會考IGCSE獲7A*,通過「中六生優先錄取計劃」入讀中大物理學係,成為中大最年輕大一生。

香港華仁:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%8F%AF%E4%BB%81%E6%9B%B8%E9%99%A2

高主教:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%AB%98%E4%B8%BB%E6%95%99%E6%9B%B8%E9%99%A2

(4) 學界運動成績

分享於 2013 年 6月出爐的2012-2013 學界體育官方統計總成績表 Bauhinia Bowl Award ,香港華仁在男校組別中排No. 4,而高主教則在男女校組別中排No. 14,可見香港華仁運動成績亦比高主教強很多(註: Bauhinia Bowl Award 是跟據港九每校各樣運動的表現來個總計分成績來排位)

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20boys.pdf

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/past%20results/1213_BauhiniaBowl%20coed.pdf

引用:+本帖最後由+lugano+於+14-1-15+21:21+編輯

原帖由 lugano 於 14-01-15 發表
真感激這詳細的分析

引用:Quote:原帖由+kinder.bb+於+14-01-14+發表

原帖由 麟媽媽 於 14-01-14 發表
咁樣太冒險啦!華仁叩門絕對不是易事!
麟媽媽, 其實港華有冇扣門位?

如有, 每年大約幾多個位?

lugano 發表於 14-1-15 15:18
我就覺得兩間都好,但個人覺得香港華仁應更優勝
入得小學, 自然是朝著兩家中學部出發, 從中學部往績,名 ...

樓主,我是華小P6家長,今年中學及小學部都換了校長,感覺上2個校長都比舊有的好。 如果怕冒險可先入高主教,P2扣門華仁插班,家長日結識了一個P2家長,他就是P2由筲箕灣官立轉過嚟,囝囝讀得非常開心。 佢囝囝唔係全級第一的勁人,但操行就好好喎。

華中今年收79個華小學生,如班上名次保持15名左右,必入華中。
‹ 上一主題|下一主題