用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教西灣河附近的媽媽們?錯過幼稚園的報名時間怎麼辦? ...
go

請教西灣河附近的媽媽們?錯過幼稚園的報名時間怎麼辦? [複製鏈接]

我們目前都在紐西蘭,我家bb也是new zealand出生的,目前我和寶寶爸爸申請去香港工作了,但是不知道香港的幼稚園要提前1年enroll的,所以錯過了報名時間。現在不知道要怎麼辦,聽說學位很緊張,等我們到香港會不會寶寶沒有幼稚園可以讀呢?有沒有機會插班啊?
希望好心的媽媽們幫我想想辦法啦!多謝!
   0    0    0    0

對了,忘記講寶寶是2011年10月生的

回覆:請教西灣河附近的媽媽們?錯過幼稚園的報名時間怎麼辦?

你可留待2015年做大B入學即2014年九月報名。附近也有不出名的幼稚園應可插班。也有國際幼稚園,只要不介意七千元學費應有位。

不如你上教育署的網看看附近有什麼合適的學校, 再打去講出你的問題,
說不定有些學校還有位. 也有機會有些家校HOLD幾個位, 之後又會放出,
未必一定無書讀.

如果都無, 去鰂魚涌都仲有選擇

感謝樓上兩個媽媽的建議啦,我住在嘉亨彎這邊,附近有哪些可能有位子的幼稚園嗎?麻煩推薦下。

我覺得你可以照上心儀幼稚園網站,下載並填寫申請表,再加一張求情信寫明你嘅情況,直接寫出先,之後補個電話。
咁人地有放位,你嘅資料已經齊齊整整喺學校俾人考慮同叫你去面見啦。

妳可search太古, 康怡, 西灣河一帶的幼稚園, 再email或打去問下!

我也住在附近,鯉景灣有間island Montessori 幼稚園,或寶馬山多多國際學校。本地可考慮太古城聖安娜或康怡國際。

如果寶寶今年9月不上幼稚園,明年再去會不會跟別的小朋友差很多呢?

你個細B遲一年冇所謂,反而更好,回來後上下d playgroup適應下

引用:感謝樓上兩個媽媽的建議啦,我住在嘉亨彎這

原帖由 belinda_best85 於 14-01-15 發表
感謝樓上兩個媽媽的建議啦,我住在嘉亨彎這邊,附近有哪些可能有位子的幼稚園嗎?麻煩推薦下。 ...
你可去island children montessori school, 就在鯉景灣,行過去三分鐘就到,全英普,這學校是first come first serve的,不用面試,你可叫家人先幫你申請

外國返黎香港真係需要慢慢適應下香港個環境先,我都識d朋友因為外國返黎唔適應香港空氣都病都死死下,小朋友仲要咁細個,抵抗力真係弱過大人,你都明白學校好多細菌,因為d小朋友病都照返學,父母要搵食無辦法,我有朋友個仔因為一夠2歲就返n班攪到肺炎, 結果成個月都返唔到學,當然我朋友個bb身體本身係弱d, 但差一年就差一年, 所以妳呢個情況, 就算3歲幾先讀k1其實對你個bb會好d, 如果真係怕佢悶都可以返下playgroup之類! 用1年時間做下research, 睇下邊類學校啱你個bb, 做足準備先去考學校咪仲好?

回覆:belinda_best85 的帖子

明我,好似Victoria 仲可以報

多謝各位附近媽媽的推薦啊,我放心多了,之前總好擔心沒位置。。有住在我附近的媽媽認識下嗎?我4月就會到港啦,希望認識多謝周圍的朋友啦。
對了。另外想問下媽媽們,香港哪裡能買到kericare奶粉的啊,我不想給寶寶換奶粉了,希望我不用自己背那麼多罐回去的啦。

You can check with bnm.com.hk to see if they have it in stock regularly.  Outlets are in Chai Wan and Causeway Bay.  I used to buy (a different brand) from here when my daughter was younger.  
United we stand, divided we fall.

回覆 belinda_best85 的帖子

上網search,其他奶粉比b*m平。

回覆:belinda_best85 的帖子

八、九月份開學後去叩門,不太揀擇的話,有位不難。

‹ 上一主題|下一主題