用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小小希望~到~絕望
樓主: fionakong2008
go

小小希望~到~絕望   [複製鏈接]

回覆:fionakong2008 的帖子

有冇考慮直資?因為我同你一樣,老師叫我地轉考慮直資!不要灰心!

醒目開學勳章

引用:細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運

原帖由 fionakong2008 於 14-01-13 發表
細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報 ...
Check PM, 加油呀!

引用:好多謝大家嘅鼓勵,我諗我和女女昨天都感希

原帖由 fionakong2008 於 14-01-14 發表
好多謝大家嘅鼓勵,我諗我和女女昨天都感希望幻滅,而需要調適,重新去選一些較為合適的學校作自行的選擇了 ...
升中只係一個過程,只要跟住個遊戲規則去做已經夠. 中學係另一個戰場,每個人為自己去奮鬥,唔好諗住名校一定好,最緊要揀合程度,學習氣氛良好同校風好嘅學校. 如果你囡囡係band2b-c,不妨考慮一間band 2a-b,一間band2b作自行.

jaspermame 發表於 14-1-15 10:38
有冇考慮直資?因為我同你一樣,老師叫我地轉考慮直資!不要灰心!

點解老師到現在才說考慮直資,很多都截止,就算有第2輪收生,但收生數量已大減

引用:Quote:jaspermame+發表於+14-1-15+10:38+有

原帖由 MariaTsui 於 14-01-15 發表
點解老師到現在才說考慮直資,很多都截止,就算有第2輪收生,但收生數量已大減 ...

引用:我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有

原帖由 fionakong2008 於 14-01-13 發表
我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有自己跑呀跑,佢就原地踏步,佢每次衰咗先知後悔,咁樣我好倦,我 ...
你會唔會緊张咗少少呢!佢其實知唔知道自己做得唔好嘅後果係点呢?

王國會長

goodboy1 發表於 14-1-14 12:41
如果政府可以增加每間學校自行派位, 會唔會好d呢
有乜分別? 始終係咁多位, 唔減派仲好啦.

引用:細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運

細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報 ...
唔好咁易放棄呀!無論呈分試考成点,下年都升s1----你要同佢講:書讀咗係自己,無人可以攞走(免得佢以為考呈分试係用來敷衍你),係為自己而讀!

佢係真係“失手“,定係用“失手“做借囗,實在佢係唔識?

王國會長

dubbies 發表於 14-1-15 00:27
回覆 goodboy1 的帖子

正面D好唔好? 每個制度都會有好壞, 如何全部自行,到時每間學校自己考,又要適應多個 ...
同意, 我也覺好仔1有些以偏概全, 大學入學也要面試, 有特異功能同樣有分加,  而入唔到的也要四出叩自資學位或副學士課程等.  致於一試定生死還是三次平均成績和大抽獎機制也各有其好壞和既得利益者.

王國會長

fionakong2008 發表於 14-1-13 17:51
照交可也, 三次呈分試就係唔想一試定生死, 如果上次考不錯而今次失手, 拉平均未必太差

回覆 MariaTsui 的帖子

唔係現在才講,係一月頭派成績表前講,好彩之前報咗兩三間直資先!

引用:回覆+MariaTsui+的帖子 唔係現在才講,係

原帖由 jaspermame 於 14-01-15 發表

唔係現在才講,係一月頭派成績表前講,好彩之前報咗兩三間直資先! ...
1月頭才講,很多直資是1月2日deadline,老師12月講就差不多,幸好樓主自己報左,否則就

引用:回覆+MariaTsui+的帖子 唔係現在才講,係

唔係現在才講,係一月頭派成績表前講,好彩之前報咗兩三間直資先! ...
你好叻呀,但一切已經太遲了阿b田徑會啲同學仔,全部in直資

回覆 fionakong2008 的帖子

你一間直資都無報呀?

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-1-15+21:22

原帖由 ha8mo 於 14-01-15 發表
我之前咪話囉,蒸餾水係有搞升學講座的,讓會員同學校互相認識。
我地入會太遲了,已錯過講座,只能怪自己呢方面咩都唔識,當初完全無諗過直資

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 你一間直資都

回覆 fionakong2008 的帖子

你一間直資都無報呀?
一間都無,之前完全無諗過有可能入到。

回覆 polo819 的帖子

Hi
我同你好似,我女讀b1小學讀來讀去也在下游,冇矖信心,升中我選了一間b2的直資,可能真的比較淺現有頭10名成績,信心進取心反曬來。連性格也變得開朗。
‹ 上一主題|下一主題