用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小小希望~到~絕望
go

小小希望~到~絕望   [複製鏈接]

細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報自行,呢一刻心諗:咁肉酸嘅成績,點攞份表去交

freeman108  希望在明天  發表於 14-4-7 15:49
   7    0    0    0

引用:細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運

原帖由 fionakong2008 於 14-01-13 發表
細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報 ...
唔好失望。好多學校自行睇埋p4-p5成績表,應該話睇得幾重要。所以照去馬。祝好運。

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 What+result??

原帖由 opclk 於 14-01-13 發表
回覆 fionakong2008 的帖子

What result??
上學期期末考試,咩都無啦

失手令你亂了陣腳,但填表多數要填埋五年級成績,甚至四年級,若是一直也是不差的成績,學校也會作為參考吧!不會是絶望,這裏很多有心得的家長可提供意見給你,幫囡囡好好重新部署,定啲嚟,不要嚇親亞女。

回覆:smalleye 的帖子

唔好放棄自行呀

回覆:Woomingling 的帖子

我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有自己跑呀跑,佢就原地踏步,佢每次衰咗先知後悔,咁樣我好倦,我呢幾年所有心機、時間、錢,放晒喺佢身上,現在好似爭取都係白費咁,佢自己都唔珍惜,唔通放手由她承擔後果才有生路?

冷靜D先....
剛派的應不是第二次呈分試成績吧?
自行面試只會依首二次呈分排次第,安排面試
如你今次只是校內試對次第是没影响的..
面試表現良好可補返失卬象分條數都仲得

回覆:小小希望~到~絕望

你囡囡運動得,就更加唔好放棄自行,完全交給大抽獎就真係把佢努力練習的心機一野抹走。

fionakong2008 發表於 14-1-13 18:36
我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有自己跑呀跑,佢就原地踏步,佢每次衰咗先知後悔,咁樣我好倦,我 ...

其實我和你情況一樣,細女的成績永遠爭人幾條街。 所以我也醒覺不放她在傳統學校就讀,搵些2線直資,這幾個月來參觀一些直資都覺得和傳統學校好唔同。 新校或沒有DSE數據都無所謂,只要學校能給予機會比每一個學生,關懷學生,重新令我細女重拾自信就行了!  我永遠都覺得傳統,特別有百年歷史的學校永遠受制於自己過往的歷史,而不能給予學生全面的發展,而新校肯給機會比學生嘗試,幫助學生。

細女在傳統BAND ONE 學校就讀,就算成績有幾好(我覺得),幾努力,都比同學差,自信心無晒。  而她的成績在學校被CLASSIFIED為 BAND TWO甚至 BAND THREE 學生,她甚至開始變得沈默⋯⋯  所以我決定幫她找BAND ONE尾至BAND TWO直資,重新開展她的中學生活。

所以你也不要灰心,一定有學校適合她的。

大家都係人地亞媽, 我好明白妳的感受
自行申請選校資料內, 尾部有列出一些直資學校名單, 可供選擇為自行其中一間
妳不妨望下有無心水, 千萬唔好氣餒呀

fionakong2008 發表於 14-1-13 17:51
細女派咗今次試卷,失手了,原先嘅成績+運動,也可博吓沙田2a,現在......好失望,隔離post話可唔可以唔報 ...
唔好泄氣,一定要照交表,第三次追返D成績。即使唔好彩自行入唔到,第日扣門都有誠意分加。

引用:我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有

原帖由 fionakong2008 於 14-01-13 發表
我今次已經好努力同佢温書,但....感覺只有自己跑呀跑,佢就原地踏步,佢每次衰咗先知後悔,咁樣我好倦,我 ...
你講晒我心裡的說話呀。
我非常之身同感受,但你也不要輕易放棄,否則之前做的野就真係白廢,大家一齊努力。

不要咁樣氣餒啦,人生還有很多挫折,如果你都這樣,那小朋友的心理不是更難受,我相信大部分的家長都很似你一樣,將所有精力都放在小朋友身上,我甚至為爭取多點時間同她温習,在呈分試時連買了兩個星期的飯盒.做人父母,是這樣的.是金子都甚麼地方都會發光的.好學校有人上大學,差點學校都有人考上大學.

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 不要咁樣氣餒

原帖由 趙華 於 14-01-14 發表

不要咁樣氣餒啦,人生還有很多挫折,如果你都這樣,那小朋友的心理不是更難受,我 ...
是啊!要睇開d!

不要氣餒! 香港咁多中學,總有些啱你小朋友,總有可以好好栽培你小朋友....
有你的陪伴和支持,小朋友才可一直走下去,加油^^

我都因為咁而激到血壓高..

回覆:小小希望~到~絕望

恕我直言,你点可以咁諗,唔通讀band2A學校就係好兒女,讀band3就係鑼底橙?每個人都有他的長處,有人讀書叻,有人運動叻,有人樣樣唔叻但心地善良,如果我地做父母都唔肯定孩子的才能和她過往所付出的努力,孩子對父母就更失望。個人意見,不喜勿插。

719117    發表於 14-4-8 12:32
Sasaalan  完全同意!  發表於 14-1-15 10:57

明白你的感受及所面對的,但如果連你都咁想,那你個女點算呀!
讀書係一場漫長的路,一次的失手,不代表以後都係,呢個只係人生中的其中一經歷,同佢一齊面對。

當將來你個的女回頭望時:「媽媽曾經陪我一齊走過困難時」呢個先係最大的鼓勵和回響。

Kitty1230  "當將來你個的女回頭望時:「媽媽曾經陪我一齊走過困難時」呢個先係最大的鼓勵和回響。" 呢句說話好感動 , 睇完即刻哭~~~  發表於 14-7-3 10:00
jemom  贊同👍  發表於 14-1-14 20:06
‹ 上一主題|下一主題