用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 課程深,如小朋友跟唔上,奌算?
go

York 課程深,如小朋友跟唔上,奌算? [複製鏈接]

聽完簡介會,知道York 英文好深,如果小朋友跟唔上,(有冇媽媽試過?)學校會點處理?會唔會要小朋友退學?

0    0    0    0

引用:聽完簡介會,知道York+英文好深,如果小朋

原帖由 jjnetnet 於 14-01-13 發表
聽完簡介會,知道York 英文好深,如果小朋友跟唔上,(有冇媽媽試過?)學校會點處理?會唔會要小朋友退學?

...
英文點深法 ??? Thx.

回覆:York 課程深,如小朋友跟唔上,奌算?

中文都深,有被要求 repeat

我比較擔心好多功課, 我唔想個仔做到喊, 係咪真係咁多呢?

回覆:cherryird 的帖子

cherryird 發表於 14-1-14 11:22
k1每日一樣功課, k2每日二樣, 已經唔係多功課的幼稚園, 我有朋友k2要做3樣功課

同埋學校教得都係比學券深 ...

我覺得依家幼稚園要小朋友做甘多功課, 主要想佢地適應香港呢個甘急進環境, 但係唔係真係對小朋友好呢?

我自己認為如果小朋友喜歡做功課的話, 做多d真係無問題, 但如果唔係, 我寧願佢地玩多d. 無左快樂的童年, 點追都追唔返.

BALL_B116 發表於 14-1-14 11:43
同意,到小學普普通通都7,8樣功課
It doesn't mean it is good though.  I still think it is ridiculous.
It feels like we are starting to give some drugs to the kids in kindergarten so that they are ready and prepared for more drugs in primary.

Cutemom0808  totally agree  發表於 14-1-14 12:33

回覆:victoryu19 的帖子

回覆:York 課程深,如小朋友跟唔上,奌算?

我小朋友K3一日三樣功課,半小時搞掂。玩的時間比做功課的時間長很多很多很多。

My son is having one homework per week (PN) and I think it is too much already.

引用:My+son+is+having+one+homework+per+week+(

原帖由 victoryu19 於 14-01-14 發表
My son is having one homework per week (PN) and I think it is too much already.
Drawing lines ?? When my son was in pn  and k1, all about drawing lines... U already think it's too much ??

引用:聽完簡介會,知道York+英文好深,如果小朋

原帖由 jjnetnet 於 14-01-13 發表

...
放心啦! 英文唔深,同一搬私校幼稚園差不多。

我只擔心佢未必考到學校推薦的校外英文劍橋試或數學史丹佛試, 怕到時唔得, 老師會放棄佢...始終叻仔係受人重視多啲

回覆:York 課程深,如小朋友跟唔上,奌算

除幾多樣功課外,的功課深唔深都係問題。
如填下色好簡單,做兩三樣都ok
但如好深,做一樣都想死。
聽講比有線播出來,話做到小朋友喊的幼稚園,就係york。

「聽講」比有線播出來,話做到小朋友喊的幼稚園,就係york。

回覆:fion_yinyin 的帖子

個間唔係根德園咩?

引用:個間唔係根德園咩? +

原帖由 Joellejoby 於 14-01-16 發表
個間唔係根德園咩?
不是KV。

‹ 上一主題|下一主題