用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生- 鄧鏡波/ 陳瑞琪/ 循道?
go

自行收生- 鄧鏡波/ 陳瑞琪/ 循道? [複製鏈接]

細佬小4/ 5時成績屬於2B, 6年級派左成績之後跌左落3B, 操行B

我本來打算幫佢報陳瑞琪 長沙灣天主教, 但佢學校老師話佢間小學有大半班男仔都打算去長天, 假如同自己學校同學競爭的話佢會被突顯出較差...機會會細左。

建議去陳瑞琪(2A) 同油麻地循道
(1C),
但我覺得循道機會好細, 因為係我個年代循道係好勁既學校所以就左睇鄧鏡波(中中)

之後上BK睇返油麻地循道近年差左好多, 應該都跌到去2A-B, 假如係咁的話, 我是否應該選擇 循道 鄧鏡波更好?

不過睇面試循道問既問題似乎都好難答有冇以年家長可以比意見, 謝謝!

elbar  或試 直資 啟思   發表於 14-1-13 19:25
   0    0    0    0

循道有直屬小學,收生數目不多,而且是英中,收外來學生,不須要收到band2,所以我想自行的機會好微!

佢唯一優點係英文全A...所以我好想佢入英中, 但陳瑞琪都有間小學, 似乎真係難D

B2 or B3 student?? 小四至小五全年成績係 2B, 但小六上學期成績係 3B
四主科成績? 中數: B-C , 普通話/ 英文: A-B
考試名次? 成績表冇公怖...小五時老師話全班考十一, 全級屬中間果批
哪一個區: 油尖咀區 (讀大角咀天主教小學)
THANKS!!!

回覆:milkykit 的帖子

信義或劉皇發,五旬節機會大D吧!

引用:+本帖最後由+milkykit+於+14-1-13+13:20+編

原帖由 milkykit 於 14-01-13 發表

B2 or B3 student?? 小四至小五全年成績係 2B, 但小六上學 ...
有無考慮信義,大雄,劉皇發,聽講校風ok, 大家有無其他意I

信義會留係統一派位時做第一志願
劉皇發唔考慮, 因為學校太細, 太近屋企...

引用:信義會留係統一派位時做第一志願劉皇發唔考

原帖由 milkykit 於 14-01-13 發表
劉皇發唔考慮, 因為學校太細, 太近屋企... ...
劉皇發學生是否一般

我自行時也會選他區高一線中學,到派位看小朋友好唔好彩

回覆:sweetsweetbobo 的帖子

我仔讀緊劉皇發,都吾錯,見過佢D同學仔幾純,住在附近,未見過有食煙粗口!而且附近民居多,無咁雜!

劉皇發其實都不錯, 只係佢太近屋企, 我想佢行遠D出去去見多D人學習獨立, 所以我唔會選擇大角咀學校。
而劉皇發校舍比較細 同 較小課外活動, 本身佢唔太好讀書, 我想佢多參加活動增加歸屬感...
佢學校今年有1/ 3 人都會選劉皇發, 而上年劉皇發共超收7倍表格, 大角咀天主教最後只有17人成功錄取...學佢老師話佢...同同校同學比較, 佢會較輸舌...

opclk 發表於 14-1-13 14:44
油尖旺區是強區,
油尖旺區B3A生可能是全港B2生,
By the way,
完全認同你的分析...當初收到選校表研究時都好頭痛, 因為油尖旺區多數學校都是band1 或 band 3, band 2學校得劉皇發同信義會... 因為同屬油尖咀所以將信義會留係派位做首選, 兩個自行收生就去九龍城/ 深水埗區。
大角咀天主教其實唔算係差學校...我唔想到派位時被派到band 3學校...不過對果頭既學校唔係太認識...
多謝你比多左三個選擇我^^, 彭學高紀念中學/ 九龍塘學校/ 五旬節中學呢三間等我研究一下先, 謝謝你!!

我仔自行時選了大雄同匯基,算是同級挑戰,也沒有成功,阿仔很多同學都博高一線,就連面試機會也沒有,但如果時光可倒流.我都會這樣選,只要大抽獎再保險點就是了,其實莫慶堯中學我都覺得不錯呀,你也可以考慮!始終行到叩門這一步就很痛苦了。

milkykit 發表於 14-1-13 13:54
劉皇發唔考慮, 因為學校太細, 太近屋企... ...
既然信義都係心水之一就唔好留喇,你擔心乜野!先揀信義,第二志願才考慮其他學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

cheukmanlai 發表於 14-1-13 15:17
我仔自行時選了大雄同匯基,算是同級挑戰,也沒有成功,阿仔很多同學都博高一線,就連面試機會也沒有,但如 ...

我另外都幫佢幫左顏寶玲, 星期六1st in...(顏寶玲不計算入自行收生果兩間之內)
雖然勝算都唔大, 不過至在拎個經驗, 等去自行收生果兩間冇咁緊張...

不過睇黎最緊張果個係我.......

我也認為信義唔錯,去年有去參觀,校舍好企理,校長都好有心,而且有兩班英文班,我認為你應自行其中一間揀信義,大抽獎時也填信義,如果唔好彩派唔到,扣門都有盛意分呀!
‹ 上一主題|下一主題