用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Ritalin被濫用?
go

[過動] Ritalin被濫用? [複製鏈接]

今日頭條日報P.48有報導美國學生濫用此藥物

3    0    0    0

回覆:小元 的帖子

阿仔都係食呢隻藥,成績都唔覺有改善

熱血勳章

衰豬仔 發表於 14-1-13 19:08
阿仔都係食呢隻藥,成績都唔覺有改善
我阿仔都係食呢隻藥,好好彩,成績有明顯改善,由唔合格變成合格。

回覆:Ritalin被濫用?

初初食Ritalin,成效好好!
大慨食左一年,冇胃囗,最慘脾氣好差,成日唔大吵大鬥,完全溝通唔到!
但冇食嗰曰,就真係心情好平靜D,脾氣好D!
於是轉食 supplment!慢慢有少少成效,當然冇Ritalin咁食咁即時!但起碼小朋友可以心平氣和,有返食慾!

廣告都有得睇啦

濫用精神科藥物嘅問題及後遺症,點止藥物上癮、情緒失控咁簡單!

其他常見嘅副作用亦包括腦部受損、自我殘害、抑鬱、失眠、身體機能受損等等...

醒目開學勳章 王國長老

a仔無得揀就話姐.......好人好姐都要去食?

Charlotte_mom 發表於 14-1-19 16:50
a仔無得揀就話姐.......好人好姐都要去食?

東方日報  1 月 21 日

興奮劑當聰明藥 學子食壞腦
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140121/00176_013.html

精神科醫生丁錫全亦指,以「利他林」為例,該藥屬興奮劑一種,亂服會損害中樞神經,引致失眠、作嘔、頭痛、焦慮、心跳加速等徵狀,甚至有生命危險。

東方日報  1 月 21 日
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20140121/00176_014.html

港過來人指藥力散即頹

「食咗藥之後可以好專注咁睇書,但其實根本冇記入腦同思考,藥效一過就頹晒,要不斷食先可以專注到。...... 他回想當時的「專注力」只是錯覺,對工作及讀書毫無幫助。
‹ 上一主題|下一主題