用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛中,請幫忙(港島東)!!
樓主: SiuDic
go

頭痛中,請幫忙(港島東)!! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

meimei342 發表於 14-2-5 17:58
我間學校派位入得最多,即係代表咩呢?運氣?
代表你間學校比較多人揀CCSC所以命中率比較高

如果自行入得多,可以好多原因。派位入得多,多數係一個原因:間小學有最多B1生報呢間中學!
背後嘅原因可能係班學生特別鍾情呢間中學。

運氣嘅關係應該佔較少,因為或然率計算,多數唔相差得好遠。

ha8mo 發表於 14-2-5 17:17
學已banned的kenfu師兄話齋
張祝珊的的透明度真係冇得頂
2013開始仲公布埋各小學有幾多係自行收
好似2012年開始,所以CCSC特別易估!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

派位並不是只顧自己,自己派得好代表乜野?自己學校派得多代表乜野?如果真係只因為人多選張祝珊,又如果真係只因為運氣好,所以有咁多同學派去張的話,我諗這個答案係永遠解唔開你的心結。
有時,有些情況係被動,但有些情況係可以主動的。嘗試用以下的方法去分析東區的情況可能會令你會有得著,到你選張的時候將更加有信心。

1. 東區有約11間band 1英中,不像西貢的得四間英中,而其中又得一、兩間是區內的首選熱門,對band 1同學的選擇組合非常少。所以東區的band 1同學除張之外,可選擇的還有很多。女同學一般以BPS為首,所以少了一班女同學去競爭。

2. 區內除BPS和張之外,還有筲官、聖馬可、中婦、民生等等都是band 1同學的熱門首選。當大家的目標不同時,將有效降低了對其中某一間的激烈競爭。

3. 不要睇少自行時的成功機會。我見有家話自行成功率低,可能對某些區的某一些熱門學校,如果你選了這些學校,成功率低是一點不意外。但自行時,我們每人有兩個機會,如果你曉得將兩個機會運用的話,機會還是不低的。試看看東區的情況,情況像沙田區相似。第一志願可能集中在某一兩間熱門學校,但第二志願將變得較為分散,除BPS較少會作第二選擇之外,其餘由張記開始,中婦、筲官、民生、聖馬可甚至嘉勒撒都可會是同學的第二選擇。因此不論在第一或第二選擇的都有機會成功,但這班同學因為未有像直資一樣可以早點知道結果,於是又要繼續玩大抽獎。正正因為這樣,選張的同學之中,可能有不少數量的同學已於自行時成功離場,而離場的同學之中,假如他們的隨機號碼是好的話,但又沒得玩大抽獎,這將給與一個好時機給自行時沒有成功而大抽獎選張作為乙一的同學。

因此,若將以上三點連同運氣、多人選張就多人派入張的原因一併來看,你將會更加明白當中的關係!

:verycold: :verycold: :verycold:

ha8mo 發表於 14-2-5 17:15
張祝珊2013收生分佈:

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/Distribution_of_PS_in_SSPA_2013_test. ...
.請教 點解佢俾官塘大抽奬D位唔啱數嘅

TAPAPA 發表於 14-2-6 00:38
.請教 點解佢俾官塘大抽奬D位唔啱數嘅
我理解為有同學申請以住址作為派位的區別(即是轉區),轉區後,教局仍以原區學校的資料包括呈分的成績作依據。還有叩門的數量,都當作非自行和甲部的派位的類別。雖張並沒有叩門的申請,但學校會跟據自行時的名單作叩門後補的考慮,成功的同學將會收到學校的通知。

TAPAPA  thanks  發表於 14-2-6 01:26
:verycold: :verycold: :verycold:

‹ 上一主題|下一主題