用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財! ...
樓主: Jeffxie
go

投訴,福建中學附屬學校,借用收小一學生名額乘機斂財! [複製鏈接]

拾仔 發表於 14-1-14 09:43
回覆 ANChan59 的帖子

都話架啦......無出聲就好似人無野,覺得好正常.....其實今次真係有問題架
道理是越辯越明。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:觀塘福建中學附屬學校疑重複收報名費捱批【

原帖由 ANChan59 於 14-01-14 發表
觀塘福建中學附屬學校疑重複收報名費捱批

【on.cc東網專訊】 觀塘區直資學校福建中學附屬學校疑在招生時重 ...
又主動邀請再面試、又收費、又退錢,不是又一番「行政」嗎?

"第二輪申請主要供有兄姊在校就讀的「世襲生」,及經教職員或校董介紹的學童再次申請"

請問樓主是不是這些類別?

有無咁多「世襲生」及經教職員或校董介紹的學童呀?
如果係經教職員或校董介紹, $50就抵比喇.

AgapePa 發表於 14-1-14 11:05
有無咁多「世襲生」及經教職員或校董介紹的學童呀?
如果係經教職員或校董介紹, $50就抵比喇.  ...
理論上「世襲生」是第一輪,好少到第二輪申請,講多咗,露底。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

報紙寫話"如在第二輪申請仍未獲取錄,校方將退還有關行政費用"即IN唔成會退返果$50行政費,但唔知會5會有手續費呢? 話哂人地都做野嘛......

回覆 ANChan59 的帖子

呢間學校都幾得意!有投訴就話唔收你就退返錢!學校仲未眀白整件的問題所在!不是你話退錢就一退錢,有家長話學校真係有做嘢(辛苦工作,可能D老師都唔想學校攪咁多次面試,可能係某人或校方決定),
同意,辛苦老師了!
算吧!有家長話你唔鍾意可以唔比,可以唔讀,要包容,要體諒!不要什麼都投訴!
真的嗎?!世界不是這樣的吧!學校不只是今年才用第一,二輪面試方法去收生,有家長話上年有三四輪面試,咁學校有退返D錢比第二輪唔收D家長呢!
你可以話而家學校都話唔收就退返錢比你、,你想點樣!接受喇!
你咁諗就膚淺,唔明白家長,小朋友的幸苦,不是一個好的辦學方法!
我係想學校明白,體諒家長!
並非話,可以比多次機會D上次表現唔好的小朋友,話小朋友隔一段時間表現㑹好D!咁你要玩幾多次呢!學校要收幾叻的小朋友呢?!
還有學校有幾多個餘額(當然不會公佈),如果得一兩個,你又要公平,又要比多次機會小朋友,事件會沒完沒了!勞民傷財!
希望學校,家長明白我並非針對學校!只係對這種面試方法感覺不滿!

回覆 NeoMom 的帖子

如果我係校董會或學校教師,又或者係世襲生,就不會在這裏說話喇!如果報紙所講係真!那便是學校講大話!因我係frist- in waiting ,之後佢出信叫我再去見,以為係2nd in,信無講話再收$50,又話要家長陪同面試!我什麼人都唔識 !

好有香港政府處理事件特色!

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-1-14+11:05+有無

原帖由 ANChan59 於 14-01-14 發表
理論上「世襲生」是第一輪,好少到第二輪申請,講多咗,露底。
我想是指第一輪無收的世襲生, 上年都係咁做

‹ 上一主題|下一主題