用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區BAND 2A學生
go

九龍城區BAND 2A學生 [複製鏈接]

請問一下大家, 小兒是2A組別 如電腦派位 1.銀禧  2.何官, 可以嗎?
請大家俾D意見, THX

elbar  如考慮直資或試 聖瑪加利男女   發表於 14-1-11 18:56
   0    0    0    0

我指甲乙部,THX

可以這樣選,除非你想試其他區。

opclk 發表於 14-1-11 22:35
回覆 chris44069 的帖子

可以!也很正路,博一間1C銀禧  保守一間2A何官...非常正路
我覺得咁樣唔係正路喎,你搏完間1C返黎重有機會比你搏何官咩?第二志願填何官又比班官小的聯繫學生抽完聯繫位之後順手抽埋個幾十個位啦,哈!我唔敢講有幾大機會。但我寧願揀胡兆熾穩陣d!
:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 14-1-11 23:41
回覆 ohnono 的帖子

完全忘記何官聯繫學生多謝大大指出問題,
雖然聯繫位唔多,得6、7個,但何官的校長每年都身先士卒往幾間官小跑一轉,介紹學校的近況。為了吸引那些男同學不惜將籃球場改裝成一個小型足球場,一場兩用,我諗吸引唔少同學和家長,起碼唔駛佢地放學溜連隔鄰個球場踢波。所以第一志願唔揀佢,人地官小同學或一些街外同學就爭住揀佢。街外位都係得47個,輪到你第二志願都唔知重有冇位剩。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:九龍城區BAND 2A學生

如果第二轉揀五旬節呢?

可吾可以1培道2银希呢

wsy1217 發表於 14-1-13 13:29
可吾可以1培道2银希呢
第一和第二志願的排列唔應該以難入、機會大小來作先後次序,應該以你自己的喜歡程度來作考慮。

在這個例子當中,除非你好喜歡培道,否則絕不應該以培道行先。銀禧是英中學校,本來就是band 1同學的目標,相對band 2同學一定有少許難度,但培道是中中學校,相對銀禧應該較容易。因此沒理由將一間英中學校放第二而將培道放第一。試想,如果當兩間同時都取錄你的時候,你將喪失去銀禧的機會。

理論上,應該以銀禧作第一志願而培道作第二志願較合理。培道是女校只收女同學又是另一件要考慮的事情。
‹ 上一主題|下一主題