用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網 點排好,進取 or 穏守
樓主: DaA
go

95網 點排好,進取 or 穏守 [複製鏈接]

回覆:95網 點排好,進取 or 穏守

係呀,咁排主要是想入頭4間,其他大熱放5-9,都知無希望,但只是唔想自己唔like嗰d擺10名內啫,我而家只頭痕3,4位係照去定對調囉,因我睇ek見到田家丙好似進步中,小孩返得開心,但信義會名氣口d,但又深d,又見到某些家長話不好……所以現在只煩呢個位,大家可有意見給我。

謝謝回覆

回覆 鼠兔媽媽 的帖子

放五,六位這裏說的黃藻森或陳國威也可以。

明白家長唔想擺唔鍾意的學校在前,但始終要面對現實,與其浪費機會,不如選一些較少dislike的學校喇!

staceybaby  非常同意,因為我原本的心態也是這樣,但經dyhc1238說明抽獎內容後,我就明白這個遊戲規則了 ^^  發表於 14-1-19 16:38

引用:明白家長唔想擺唔鍾意的學校在前,但始終要

原帖由 dyhc1238 於 14-01-18 發表
明白家長唔想擺唔鍾意的學校在前,但始終要面對現實,與其浪費機會,不如選一些較少dislike的學校喇! ...
Totally agree

引用:回覆+dyhc1238+的帖子 今年田家炳排第三稳

原帖由 鼠兔媽媽 於 14-01-16 發表
回覆 dyhc1238 的帖子

今年田家炳排第三稳穩守嗎?
田小新任校長上年表明佢地唔係谷的學校,但他個人非常重視品德。

非常謝謝網友dyhc1238 熱心的回答!^^非常的受用,再次謝謝!
希望大家都能抽到心儀的學校

請賜教,

1.       宣基 (是否已經冇左上宣中既優勢?)
2 , 3 . 明道 / 信義會 (呢2間好似明道較多人選, why?)
4  基德 / 田家炳

好似好多人都心儀 宣基, 如果宣基落空, 明道 / 信義會仲有冇機會?

引用:請賜教,1.+++++++宣基+(是否已經冇左上宣中

原帖由 c-ling 於 14-01-18 發表
請賜教,

1.       宣基 (是否已經冇左上宣中既優勢?)
宣小現只有25%上宣中,但身邊朋友都好心儀宣基,宣基是區內一向出名的小學,各方面平均,時常上報紙教育訪問版,如果你都心儀,唔放第一應該無機會,而明道亦是一間好小學,校舍新,老師有愛心,但基德和田家炳,我寧願選田家炳,有朋友小朋友讀緊基德,comments麻麻

tko-parent 發表於 14-1-17 21:21
回覆 PandaVV 的帖子

試下將陳國威擺前 D 啦,間學校照顧小朋友都吾錯。
請問如何得知?? 您是過來人??

謝謝.

黃永樹
港澳信儀會
將循
梁潔華
明道
咁得唔得?我完全唔心水其他點排
可否有人指點下我呀

回覆 staceybaby 的帖子

謝謝staceybaby,我只是將所知的與大家分享,大部分都是硬件數據,軟件的資料如師資、校風等還要其他家長多多提供。
我們要找的是一間最適合自己子女的學校,並不一定是最熱門的學校,所以真的要自己多下苦功,不要道聽途說,多去簡介會和問用家確實獲益不少。

大抽獎其實是七分運氣,三分技術,沒有必勝的技倆,所以大家抖抖後四、五月也要開始為叩門作預備。

在此祝大家找到合適的學校,共勉之!

staceybaby   非常開心可以在這裡遇到熱心的朋友呢!^^  發表於 14-1-19 16:36

回覆 Ennael 的帖子

試試咁樣1黃永樹
2港澳信義會
3明道/田家炳/將官

回覆:dyhc1238 的帖子

多謝你的回覆

dyhc1238 發表於 14-1-18 13:06
明白家長唔想擺唔鍾意的學校在前,但始終要面對現實,與其浪費機會,不如選一些較少dislike的學校喇! ...

回覆 PandaVV 的帖子

聽個仔仔讀陳國威的街坊說的,她說 D 老師對小朋友吾錯,好照顧佢地。

回覆:chunchungirl 的帖子

宣小和宣中斷左龍了。

dyhc1238 發表於 14-1-18 13:06

正確 ............

如果排(1)馮晴,(2)黃永樹,(3)循道衞理,這排位可以嗎??

回覆 heinaman 的帖子

如果吾中第 1 馮晴,2, 3 位無意思,幾乎一定吾會中。

回覆:tko-parent 的帖子

咁即係馮晴好難入到啦!我係bk都冇咩人選擇!排位通常放到后一啲!

‹ 上一主題|下一主題