用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否一定要做PROFILE?
go

是否一定要做PROFILE? [複製鏈接]

想請教學校申請表已有些地方提供填寫小朋友的學業成績, 服務, 獎勵. 課外活動. 是否不填申請表而直接用另一個PROFILE 提交, 格式也是自己制作? 學校會否覺得家長會唔專重佢地張申請表.

可否指點下, 謝謝
   1    0    0    0

回覆:是否一定要做PROFILE

引用:想請教學校申請表已有些地方提供填寫小朋友

原帖由 smallmui 於 14-01-11 發表
想請教學校申請表已有些地方提供填寫小朋友的學業成績, 服務, 獎勵. 課外活動. 是否不填申請表而直接用另一 ...
我覺得一定要填表!如太多獎要填,我會加附件在表後。

hennyyoyo 發表於 14-1-12 17:23
我覺得一定要填表!如太多獎要填,我會加附件在表後。

同意,我都係咁做。
無可能唔用學校申請表喎!

回覆 smallmui 的帖子

大部份學校網頁都有列明詳情申請要求, 如果連要求都唔跟...試想學校會怎樣看?

有部份學校遞交申請表總頁數都有限制, 所以交表前必須細閱 : Application Details申請詳情

LUCKYO  AGREE  發表於 14-1-13 11:51

王國會長

smallmui 發表於 14-1-11 11:17
想請教學校申請表已有些地方提供填寫小朋友的學業成績, 服務, 獎勵. 課外活動. 是否不填申請表而直接用另一 ...
我無整, 按學校要求塡表交副本, 收工等運到.

王國會長

HY412 發表於 14-1-12 21:19
回覆 smallmui 的帖子

大部份學校網頁都有列明詳情申請要求, 如果連要求都唔跟...試想學校會怎樣看?
冇錯, 有學校甚至講明課外活動/獎項最多只可塡報二十項.

我去年都無整, 我見大部分中學只要求填寫申請表, 按指示填寫足夠資料便可。

回覆:smallmui 的帖子

有做小學老師有教,但不是間間學校收齊你預備d cert

回覆:AC117 的帖子

要返工、又要check學校資料、跟功課、測試考試……已忙到一頭煙,想做都冇時間做。

我有幫個囡做呀! 整整齊齊放好哂啲成績表,奬狀,證書等等,日後面試或者扣門,起碼隨時可以攞倒,若然用唔著,留個紀念也很好,這個Portfolio放滿了阿囡的成果呢 ^^
‹ 上一主題|下一主題