用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望2nd in
樓主: kbi
go

德望2nd in [複製鏈接]

tvmojoedu 發表於 14-1-15 22:47
點解會衰硬?我都係咁答咋
因我覺得德望好似比較著重英文,唔知佢地會否簡選一些屋企用英文多既小朋友

引用:Quote:tvmojoedu+發表於+14-1-15+22:47+點

原帖由 qqwater 於 14-01-15 發表
因我覺得德望好似比較著重英文,唔知佢地會否簡選一些屋企用英文多既小朋友 ...
其實我覺得成個interview 係整體去評分嘅,父母教育理念係其中一部分,教育方式又係另一部分,唔會因為一條問題答得唔好而衰硬,而且更重要係睇小朋友臨場表現如何!
如果學校真係認為兩歲幾人仔,家中就要以英文教學為主,相信佢地就會設計英/粵面試囉!
咁呢部份我答得更差,我話我屋企,係講母語為主,因為想小朋友每樣野先有清楚概念。唔想又粵,又英,又普,三樣一齊教,咁小朋友會好亂!因為佢仲細,佢未必搞清到底呢件物品究竟叫乜野?
而且佢有讀PN ,在學校有教英文及普通話,有時佢自己會講個英文出黎,好似頭先我話去彩虹,佢自己會講rainbow ,咁我仲開心,佢經常會講返乜乜個英文係乜野,令我時有驚喜,亦證明佢在學校真係學到野!當然我覺到佢大少少,已清楚知道大部分事物,在K1之後,可加強學習英文及普通話啦!
其實,每個家長都有不同諗法,當中沒有對與錯架,學校只係想了解家長多D啫!只要唔係怪獸家長,相信對面試結果影響唔會好大的!

rysu0002  agree, 夾隔因為學校重英文而去強調在家中以英語為主,個人認為老師會察覺,不但沒加分更會失分,自然流露,其實答以中文為主不大問題.  發表於 14-1-16 11:03

ronlui 發表於 14-1-16 08:02
其實我覺得成個interview 係整體去評分嘅,父母教育理念係其中一部分,教育方式又係另一部分,唔會因為一條 ...

AGREE

回覆:德望2nd in

我覺得收唔收都係主要睇小朋友既表現,家長既表現只佔好少分

Tomorrow is better

引用:我覺得收唔收都係主要睇小朋友既表現,家長

原帖由 Elona 於 14-01-16 發表
我覺得收唔收都係主要睇小朋友既表現,家長既表現只佔好少分
查實以我所知,上年2nd in 係主要見家長的,因為1 st in 已經考左小朋友,而上年小朋友2 nd in 時係大概10個小朋友一組的,只要小朋友冇喊同唔合作已經過關,但反之學校建議家長父母一同出席,所以父母對答亦係有無offer 的關鍵,但今年的確有啲唔同,小朋友一組四位,除唔喊之外,有很多指令做,所以今年的2nd in家長同小朋友兩part 各佔一半

回覆:德望2nd in

望下個日曆,今日先係十七號,仲要等到下個月尾,成個半月,真是煎熬的日子!

MamaRabbit  agree...  發表於 14-1-17 13:34

去完呢個2ND IN ... 都算係我IN過咁多間(由PN開始都真係IN得幾多), 算係最全面最花時間去了解我地一家三口的一間學校 ... ...

亞女好強調話老師考佢劃畫, 講左3,4次都有  你地知唔知小朋友係入面究竟玩乜??

引用:亞女好強調話老師考佢劃畫,+講左3,4次都有+

原帖由 saiwinghei 於 14-01-17 發表
亞女好強調話老師考佢劃畫, 講左3,4次都有  你地知唔知小朋友係入面究竟玩乜?? ...
唔係嘛?2歲幾人仔,想佢識畫啲乜呀,有啲小朋友可能連筆都未識揸喎

my girl say is colouring not drawing wor...

回覆 超班BB 的帖子

我平常心啦, 因為180個輪月份一定唔會收我女...佢唔喊都還得神落了.

回覆 shawnlau 的帖子

my girl say name, drawing, counting and singing....I trust her half half la...

回覆 saiwinghei 的帖子

small girl?

yes ,good luck to all..

回覆 saiwinghei 的帖子

haha......my girl say teacher ask her get the green colour pen for colouring and puzzling a snowman, ask her to pick up biscuit and ask she and her mother's name, she said only ask mother not father wor.......haha

haha, 你個女好叻, 可以咁詳細講比你聽..
‹ 上一主題|下一主題