用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望2nd in
樓主: kbi
go

德望2nd in [複製鏈接]

kbi 發表於 14-1-14 18:02
但是GH既小朋友修養同素質真係好好,英文又好。我識d朋友係GH畢業,佢唔冼講,我都估到,因為佢地真係好有 ...
同意德望學生的氣質佳,尤其中學生更為明顯,但都要先入到小學才可。而家升小競爭激烈,所以PC Vs GH真的不容易揀。

回覆:MamaRabbit 的帖子

有無人知今年幾多人考德望同培正呀?

回覆:德望2nd in

2nd in時老師問左我很奇怪的問題:
如果第時小朋友程度追唔上,你會點呢?

有無問你地呢?唔知有咩意思呢?

引用:2nd+in時老師問左我很奇怪的問題: 如果第時

原帖由 wipebb 於 14-01-15 發表
2nd in時老師問左我很奇怪的問題:
如果第時小朋友程度追唔上,你會點呢?
老師可能只係想知道,家長能否配合學校老師們教導的進度,即係問你家校合作呀!你又點答呀?

回覆:wipebb 的帖子

無被問呢條問題wor...

引用:協恩仲遲3月1號先interview+ +

原帖由 Elona 於 14-01-14 發表
協恩仲遲3月1號先interview
平靚正,更上一層樓

回覆:Elona 的帖子

回覆:MamaRabbit 的帖子

由其他K考入德幼既機會真係微乎其微,由於我地真心❤️德望,所以唔想過咁好既機會。即使最後未能入德小,我相信小朋友係德育方面已獲益良多。下過現在一切都言之尚早。

MamaRabbit  加油!  發表於 14-1-15 13:21

引用:由其他K考入德幼既機會真係微乎其微,由於

原帖由 kbi 於 14-01-15 發表
由其他K考入德幼既機會真係微乎其微,由於我地真心❤️德望,所以唔想過咁好既機會。即使最後未能入德小, ...
你係唔係想講,其他KG考入德小機會低呀?但以我所知德小都收好多、根德、St Cat 等名幼的學生喎

其實點解咁想入德望?

引用:Quote:原帖由+kbi+於+14-01-15+發表由其他K

原帖由 超班BB 於 14-01-15 發表
你係唔係想講,其他KG考入德小機會低呀?但以我所知德小都收好多、根德、St Cat 等名幼的學生喎

...
但比例上小學比K爭得更激烈,一定唔止3000人爭180個位。

小學好像得大概50位,好像都有2-3千人報,不過這只是大概數字作参考

引用:Quote:原帖由+kbi+於+14-01-15+發表由其他K

引用:Quote:原帖由+超班BB+於+14-01-15+發表你係

原帖由 hv245 於 14-01-15 發表
所以德望vs St Cat 心大心细中(如德望收), 我偏向德望因近屋企d,學校環境好d,同埋雖然不是一條龍,但小朋友 ...
老實講,根德、St Cat 、LH 等名幼雖然德小都好鍾意收,但計比率一定係德幼高啲,除非各家長唔係target 德小,只target 其他直資同私小,否則一定入德幼,講環境、講德育、講愛心自理一定德幼,我有朋友個囝讀St cat 一樣考唔到好的offer ,真係要視乎每個小朋友的質數

想問下你地既小朋友,係咪好乖,會靜靜地坐,我囡囡係男仔頭,响屋企好百厭,坐唔定果隻,不過佢响學校就唔同,好乖,唔出聲,好cool 咁,我唔知佢個性格適唔適合讀GH?

面試當日老師有無問屋企用什麼語言?如果答屋企以中文為主,工人姐姐用英文……咁答系未衰硬?

qqwater 發表於 14-1-15 22:22
面試當日老師有無問屋企用什麼語言?如果答屋企以中文為主,工人姐姐用英文……咁答系未衰硬? ...
開頭我地講平時會同女講故事等,老師就話即係你地平時用廣東話溝通,
然後落筆寫低,
跟住我地即話加幾句話姐姐平日用英文,
我地晚上再同佢講...

hv245 發表於 14-1-15 11:47
所以德望vs St Cat 心大心细中(如德望收), 我偏向德望因近屋企d,學校環境好d,同埋雖然不是一條龍,但小朋友 ...
我都係st cat收左,如gh收就揀gh, 起碼環境好及老師較有笑容.

超班BB 發表於 14-1-15 07:19
老師可能只係想知道,家長能否配合學校老師們教導的進度,即係問你家校合作呀!你又點答呀?

...
佢一開始就問對學校的期望, 然後講下女兒的獨立性等.我地係個組最後走既家長, 因in 緊時,
老師望左出面兩次, 因個女已in 完, 係出面等緊,
我地接佢時, 個組其他人已走哂..

引用:面試當日老師有無問屋企用什麼語言?如果答

原帖由 qqwater 於 14-01-15 發表
面試當日老師有無問屋企用什麼語言?如果答屋企以中文為主,工人姐姐用英文……咁答系未衰硬? ...
點解會衰硬?我都係咁答咋

‹ 上一主題|下一主題