用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你們的言語治療師教到有意義地用單字嗎? ...
go

你們的言語治療師教到有意義地用單字嗎? [複製鏈接]

仔仔的ST, 每堂都是給他不同的物件配對。
佢明明已出到,apple, orange, car, 說餅,糖。背ABC,及無意義的模倣單字。仍不改教學方法,引導佢自發講有意義的字。

我想轉個 ST。
你地個ST點敎佢理解單字及自發地運用呢?

0    0    0    0

回覆:你們的言語治療師教到有意義地用單字嗎?

我女女剛上左2個月st....睇住圖咭,佢又淨係講到好多單字,st 話佢無溝通動機,教我用圖咭交換法,如我女女鐘意食野,就預備2-3張佢鍾意的食物圖片,然後,佢要俾張咭我(讀埋出黎就最好),我至會俾佢食,慢慢試做;另外,st會開始教我女女單字的動詞,如開,倒,擺等等,等佢繼續儲詞庫,同埋為佢日後建立基礎

rd21gn54 發表於 14-1-10 16:26
仔仔的ST, 每堂都是給他不同的物件配對。
佢明明已出到,apple, orange, car, 說餅,糖。背ABC,及無意義的 ...

我所認識r嘅ST, 佢會就著小朋友嘅進度作唔同治療方法, 加上小朋友治療當日有唔同嘅情緒狀態, 有時會沉静一啲, 有時會稍為活躍一啲, 睇到ST富有經驗, 佢會有時用玩具刺激, 有時用鼓勵, 有時用奬勵, 加埋會每堂完咗後用時間教爸爸媽媽在家訓練. 等下一堂返嚟有進步, 佢又會再加深一吓程度. 佢就比較少用圖咭(唔係唔用), 因為佢認為實物玩具更能具體讓小朋友嘅腦袋加深印象, 更有效刺激言語表達, 所以, 每次佢都有唔同玩具做言語治療.

‹ 上一主題|下一主題