用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41網點排位?男女校
樓主: cherrylau0916
go

41網點排位?男女校 [複製鏈接]

引用:If+put+基華+as+2nd+place,+low+chance? +

原帖由 JKMom 於 14-01-15 發表
If put 基華 as 2nd place, low chance?
其實今年真係好難,邊間都難(除了耀山、樂善堂),以下純猜,所以不要盡信:
1. 塘聖家〜應該無男女校咁難,因為位多而且只得女仔考。但無咁難唔代表易,只是機會率上好些。佢比城聖家方便又靚,所以都幾危。
2.城聖家〜應該係最大機會。原因看1
3.九官〜位置方便,又有聯繫中學,即與某幾所幼園闗係好,最難
4.基華〜位置高尚,但今年應第2難,世襲食左好多位,加上基督教(非聖公會)在這區唯一之選,自行失敗者應會以它第一。而且去年為派位中心,好多人識它
5.塘華德〜位置ok, 校舍新,全區唯一活動教學,天主教徒多以它為選擇,然天主教徒數目應比4基督徒少。難
6. 城華德〜一向舊華(華德上午校)在九龍城很有名而且成績好,但時光會變,新一代不認識它,比較愛看校舍和位置。舊華這兩方面都不夠突出。

機會率:城聖家=城華德>塘聖家>塘華德=基華>九官

請教兩間聖家的校舍都是新的嗎? 大家怎樣比較這兩間? 謝謝

回覆:41網點排位?男女校

今日1月16日新聞,天虹和孔教積極想加入雙非跨區校網。跨區雙非有2000多個學位,現在這校網只有900個位,我估好大機會成事。天虹話想畀100個位這些學童。

雙非未必差,有好多好努力,普通話又好。我地睇野要比政府遠,可見6年後,黃大仙中學網也是雙非多。

所以,排第3志願打後的,要看看自己想去九龍城較多本地人網,還是黃大仙較多跨境雙非網,來想想排位。

點解樂善堂今年咁多學位嘅i?

多謝各位嘅回覆,宜家個心真係好亂,就快星期六喇!
九官,基華,新、舊華德點排位好?
如果考慮埋升中,最近屋企新華德嘅話,應該點㨂1:?2:?3:?
另外黃大仙區幾間學校應該點排吖?排第幾好?

醒目開學勳章

786 發表於 14-1-16 21:01
今日1月16日新聞,天虹和孔教積極想加入雙非跨區校網。跨區雙非有2000多個學位,現在這校網只有900個位,我 ...

其實......現在41網(九龍城網)內,
已有為數不少借地址的單 / 雙非正在或將會入讀,所以..

引用:+本帖最後由+TMMA+於+14-1-16+22:02+編輯+\

原帖由 TMMA 於 14-01-16 發表
總不及名正言順輸入數以百計跨網雙非。。。。

男仔,41網內可揀只有6間,之後只有借位的43網校……点揀好……点排位?只填6間……?

786 發表於 14-1-10 22:11
拔萃,超收6人。但拔萃大抽獎原來只有1班30個位,現在得24個位。

題外話,拔萃有超收,即30%自得世襲位用 ...

My son is P.1 in DPS.  I heard from one of his classmate's parent said they put it in the 2nd choice for Section B. That means not many people, less than 30, chose this school last year.  Just for reference.

男仔真係好難填,請問樂善堂教得好嗎?我成日行過,又覺得學校冇咩唔好,但點解咁小人選?

但我身邊有人上年放第一也入不到DPS喎.....真係好煩惱...

引用:男仔真係好難填,請問樂善堂教得好嗎?我成

原帖由 lazylake 於 14-01-17 發表
男仔真係好難填,請問樂善堂教得好嗎?我成日行過,又覺得學校冇咩唔好,但點解咁小人選?

...
同意,樂善堂同耀山其實都是好學校。我成日講,學校最重要是生源,其他其實間間差不多。然而,現今無靚校舍是蝕底收生些

hxhf 發表於 14-1-16 21:08
點解樂善堂今年咁多學位嘅i?
不嬲都係呢個數, 無變喎. 自行少收了人, 就留番在統一派位收.

回覆 786 的帖子

122個喔?咁多?

引用:回覆+786+的帖子 122個喔?咁多?

原帖由 hxhf 於 14-01-18 發表
回覆 786 的帖子

122個喔?咁多?

引用:Quote:原帖由+lazylake+於+14-01-17+發表男

原帖由 786 於 14-01-17 發表
同意,樂善堂同耀山其實都是好學校。我成日講,學校最重要是生源,其他其實間間差不多。然而,現今無靚校舍 ...
耀山都唔錯咁,我鍾意小班教學,佢地仲要得一班

引用:Quote:原帖由+786+於+14-01-17+發表同意,

原帖由 lazylake 於 14-01-18 發表
耀山都唔錯咁,我鍾意小班教學,佢地仲要得一班
我唔熟這校,但聽聞口碑幾好。

引用:Quote:原帖由+JKMom+於+14-01-15+發表If+pu

原帖由 786 於 14-01-15 發表
其實今年真係好難,邊間都難(除了耀山、樂善堂),以下純猜,所以不要盡信:
1. 塘聖家〜應該無男女校咁難 ...
(九官〜位置方便,又有聯繫中學,即與某幾所幼園闗係好)

st cat, kv???

winnietingting 發表於 14-1-18 14:52
(九官〜位置方便,又有聯繫中學,即與某幾所幼園闗係好)

st cat, kv???

聯繫位是伊官 (BAND 1), 何官(BAND 2), 賽官(BAND 3)

必定要乙一放, 四間官立小學(紅馬, 福馬, 農小, 九官), 齊齊抽.  基本上, NET KLN CITY 中學, BAND 1已大把選擇, BAND 2女, 首選培道, BAND 2仔, 又好多去陳瑞祺.

個人認為, 這類聯繫位欠優勢.

引用:依度有所有41網學校的資料,+可以參考一下:

原帖由 Marygowom 於 14-01-11 發表
依度有所有41網學校的資料, 可以參考一下:
新發現,你舉出的這個網為甚麼說華德是黃大仙區?中學網難道是黃大仙網?

‹ 上一主題|下一主題