用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基剛收信
樓主: phonengan
go

九龍塘樂基剛收信 [複製鏈接]

回覆:九龍塘樂基剛收信

其實每間學校都成日比人傳要識人,要有背景,家住豪宅等等。作為新手媽媽既我,成日去打聽消息,真係好多謝各位既分享。問父母背景係敏感左d,如果唔介意既,分享一下,起碼某程度上知道個d傳聞係咪真既。

睇左樂基幾個post,有d有offer既媽媽都講佢地冇背景唔識人冇上Playgroup, 有d媽媽有背景有識人有上playgroup就reject或waiting。咁樣就比我大d既感覺樂基比較睇小朋友表現,所以我都唔介意去分享。呢樣野未必抹殺左小朋友表現,可能係更加證明小朋友本身既能力。

kissobaby 發表於 14-1-12 22:21
其實每間學校都成日比人傳要識人,要有背景,家住豪宅等等。作為新手媽媽既我,成日去打聽消息,真係好多謝 ...
你心態好好!希望你小朋友最後得到心儀offer!

引用:其實每間學校都成日比人傳要識人,要有背景

原帖由 kissobaby 於 14-01-12 發表
其實每間學校都成日比人傳要識人,要有背景,家住豪宅等等。作為新手媽媽既我,成日去打聽消息,真係好多謝 ...
其實我最初都好多疑問嫁,好似發夢咁,原本已經打定輸數,只想去見識下,我呢D,3無人士,不是住豪宅,不識人,不是專業人士,不是大學生。收了我,是am offer 簡直是意外的驚喜!所以無野是無可能的!waiting的媽媽還有機會的!

milkybee 發表於 14-1-12 22:48
其實我最初都好多疑問嫁,好似發夢咁,原本已經打定輸數,只想去見識下,我呢D,3無人士,不是住豪宅,不識 ...
congrats

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-11+發表

原帖由 lilykksw 於 14-01-12 發表
我想同你講,係自卑,唔係自悲,仲有係年紀尚小,而唔係年幾嘗小。恭喜你入到這間名幼,但希望你唔好教錯小 ...
👍👍👍

wongnaldo 發表於 14-1-12 19:31
Agree

真係好唔明點解D媽媽係咁問背景...知道又點呢?係咪咁樣會安樂D?唔收就自我安慰自己無關係無 ...
多謝你明白我那篇(有D錯別字)的文章。1.去in得這間學校就排除了要靠背景和關係才能進入,所以要相信學校不是以背景作收生的條件,而是看小朋友的表現。
2.唔收時,又何須重問:【是不是背景問題?】,我氣憤的是扼殺了父母平時啟發小朋友的培訓,小朋友當天的表現及唔多唔少影響校譽。
3.做足指令的無3百都有2百,唔收你,可能答問卷時的答案與學校辦學理念不合呢,又或者與學校冇緣,並不代表小朋友唔叻或背景不及別人好(其實已排除了這個因素)。

上得EK的人仕都是靠實力去考學校
呢間唔得,就開心地與小朋友去考下一間

引用:Quote:wongnaldo+發表於+14-1-12+19:31+Agr

原帖由 phonengan 於 14-01-13 發表
多謝你明白我那篇(有D錯別字)的文章。1.去in得這間學校就排除了要靠背景和關係才能進入,所以要相信學校 ...
我相信你係諗多咗。人地只係隨口問一句,可能係好奇可能係八卦,唔存在令你嬲到要教訓人嘅「扼殺家長對小朋友培訓」嘅因素。而家無人話只係靠背景就入到樂基,大家只係感好奇探究吓傳聞中嘅所謂收生準則,唔係問一句背後就蘊藏「哦原來佢唔收我個囝係因為我無大學畢業我唔係醫生律師」。從來幼稚園嘅收生標準都係一個䛧,上得EK嘅都係用家,咪互相打聽吓交流吓囉。你一見到條問題就已經假設咗人地背後動機仲要非常唔禮貌咁教訓人,你真係唔覺得自己唔啱咩?

回覆:TurtleC 的帖子

同意。

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-13+發表

原帖由 TurtleC 於 14-01-13 發表
我相信你係諗多咗。人地只係隨口問一句,可能係好奇可能係八卦,唔存在令你嬲到要教訓人嘅「扼殺家長對小朋 ...
如果學校真係唔需要睇家長學歷,也不需要在申請表上列一條問家長的學歷,我相信除了睇小朋友的表現,還會加上問卷同某些因素,有些幼稚園申請表根本不用填這一項,而且有些家長在EK也說小朋友表現很好,也入不到,只是問一問而已,而且EK本來也是給人們用來作討論,唔可以討論這學校的話,你別要開post了

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-13+發表

我相信你係諗多咗。人地只係隨口問一句,可能係好奇可能係八卦,唔存在令你嬲到要教訓人嘅「扼殺家長對小朋 ...
十分同意

引用:Quote:wongnaldo+發表於+14-1-12+19:31+Agr

多謝你明白我那篇(有D錯別字)的文章。1.去in得這間學校就排除了要靠背景和關係才能進入,所以要相信學校 ...
你考到間學校梗係咁講架,如果你入唔到,但你小朋友表現都好好,你都會好多問號啦。如果淨睇小朋友表現,可以唔使填問卷,唔使填咁多資料丫

引用:Quote:原帖由+TurtleC+於+14-01-13+發表我

原帖由 lilykksw 於 14-01-13 發表
如果學校真係唔需要睇家長學歷,也不需要在申請表上列一條問家長的學歷,我相信除了睇小朋友的表現,還會加 ...
我相信背景可能係用嚟參考啩⋯⋯或者決定唔到收邊個時就睇一睇(先旨聲明,我唔係講樂基)。我填過一份申請表(唔記得邊間幼稚園),連父母讀邊間學校都要寫埋,當時我真係R哂頭:我讀邊間學校關你咩事⋯⋯?precise到咁,真係令人感覺唔係幾好。

我係想講「你真係覺得自己無唔啱?」

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-01-13+發表如

我相信背景可能係用嚟參考啩⋯⋯或者決定唔到收邊個時就睇一睇(先旨聲明,我唔係講樂基)。我填過一份申請 ...
係呀,連小學同中學都要填埋,我記得邊間呀

TurtleC 發表於 14-1-13 09:24
我相信背景可能係用嚟參考啩⋯⋯或者決定唔到收邊個時就睇一睇(先旨聲明,我唔係講樂基)。我填過一份申請 ...
因為父母如果係校友,小朋友升小學自行收生階段會有分加,部份幼稚園會以升到咩小學做賣點,所以咪咁問囉.

引用:Quote:TurtleC+發表於+14-1-13+09:24+我相

原帖由 新人物 於 14-01-13 發表
因為父母如果係校友,小朋友升小學自行收生階段會有分加,部份幼稚園會以升到咩小學做賣點,所以咪咁問囉.
...
嘩,算到咁盡?真係估佢唔到⋯⋯

TurtleC 發表於 14-1-13 09:38
嘩,算到咁盡?真係估佢唔到⋯⋯
因為我有個朋友,係間直資名校教書,佢個囝係某間幼稚園interview時真係乜都未識,連企都未識,老師問佢一個問題,將來小朋友打算升咩小學,佢答會揀返我任教果間小學,最後都有offer...

TurtleC 發表於 14-1-13 09:26
我係想講「你真係覺得自己無唔啱?」
佢肯定唔覺得自己有問題

kissobaby 發表於 14-1-12 00:53
咁都Reject ?

得好少位左wor

你小朋友已有offer, 如果太偏激……可能會影響校譽

‹ 上一主題|下一主題