用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基剛收信
樓主: phonengan
go

九龍塘樂基剛收信 [複製鏈接]

回覆:九龍塘樂基剛收信

終於收到Lu....不過係waiting

Reject

引用:Quote:原帖由+isoalc+於+14-01-11+發表i+re

原帖由 milkybee 於 14-01-11 發表
恭喜
thanks ar

引用:Quote:lilykksw+發表於+14-1-10+22:45+好奇

原帖由 phonengan 於 14-01-11 發表
點解要知人地的背景,你想證明D咩。樂基一向都俾人傳要識人先入得,
信……你可以唔in因你唔識人;
唔信… ...
而家d香港人都幾惡下,唔喜歡可以唔答,又講到拎小朋友黎比較?乜原來家長學歷就等於比較埋個小朋友?你諗法都幾得意喎。就算高學歷也唔等同識教小朋友囉,問一條問題亦唔等同唔花時間教小朋友同唔花時間同小朋友玩囉

我囝囝係1月B,做對所有指令包括聽到音樂識跳舞,亦都有人refer,but...rejected

引用:我囝囝係1月B,做對所有指令包括聽到音樂識

原帖由 Barbie_Wong 於 14-01-11 發表
我囝囝係1月B,做對所有指令包括聽到音樂識跳舞,亦都有人refer,but...rejected

...
咁都Reject ?

引用:Quote:lilykksw+發表於+14-1-10+22:45+好奇

點解要知人地的背景,你想證明D咩。樂基一向都俾人傳要識人先入得,
唔信… ...
JM都係好奇問吓,又唔係迫你講,你何必咁大反應?人地亦無將小朋友比較,你扯到咁遠做乜??人地係咁易問條問題就俾你教仔咁教訓,唔駛呀嘛~

小小分享~ 不喜歡勿插
謝謝

同事的囝囝已確定是自閉症,她們安排了不同的治療,例如一對一治療,針灸,音樂治療等,只希望小朋友於三歲黃金期之前得到好轉。

由於政府在這方面的資源不足夠,所以往往都要去私人機構就醫,過程中用了不少金錢、時間和心機。

所以一個健康的寶寶比一個學位更重要。希望大家已找到/好快找到心儀的學校。

Cutemom0808    發表於 14-1-13 10:53

唔信… ...
睇完你的回復令我覺得大家為了自己子女的學業都瘋了。被取錄的你本來很開心,未被取錄的想了解多些可被取錄的原因,所以她們向已被取錄的家長查問是否她們背景還是其他原因。

了解後令她們知道死也死得明白,又或知道不看家庭背景後,會積極等下一輪正選。她們這樣想法和查問好正常。

不太明為何樓咁大反覺?咁偏激教訓他人!

其實人地只係問有offer嘅家長啫,又唔係指定要你答,講真,你開得post,就預咗有人同你互動㗎啦,除咗恭喜你之外,無理由問下嘢都唔得喎,你唔鐘意答咪唔好答囉

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-11+發表

原帖由 walalala 於 14-01-12 發表
睇完你的回復令我覺得大家為了自己子女的學業都瘋了。被取錄的你本來很開心,未被取錄的想了解多些可被取錄 ...
Agree x2

引用:其實人地只係問有offer嘅家長啫,又唔係指

原帖由 Charlie妹 於 14-01-12 發表
其實人地只係問有offer嘅家長啫,又唔係指定要你答,講真,你開得post,就預咗有人同你互動㗎啦,除咗恭喜 ...
AGREE X2

Rejection letter and waiting list are different? Or same thing, but just people using different term?

回覆 Princess0083 的帖子

絕對認同,健康比任何野更重要!

唔信… ...
我想同你講,係自卑,唔係自悲,仲有係年紀尚小,而唔係年幾嘗小。恭喜你入到這間名幼,但希望你唔好教錯小朋友中文而令佢比人笑,仲影響埋間學校喇!  同埋當小朋友成日問你問題時,請你也不要大發雷霆反問小朋友點解係咁要問問題。

引用:Rejection+letter+and+waiting+list+are+di

原帖由 Pigdripy 於 14-01-12 發表
Rejection letter and waiting list are different? Or same thing, but just people using different term ...
i want to know too!

引用:Quote:原帖由+phonengan+於+14-01-11+發表

原帖由 lilykksw 於 14-01-12 發表
我想同你講,係自卑,唔係自悲,仲有係年紀尚小,而唔係年幾嘗小。恭喜你入到這間名幼,但希望你唔好教錯小 ...
正字警察!

kissobaby 發表於 14-1-12 00:53
咁都Reject ?
很正常, 那天都已經發現, 評分的老師根本就沒有在看小孩. 看的那幾秒, 你剛好做得好才有機會.

唔信… ...
Agree

真係好唔明點解D媽媽係咁問背景...知道又點呢?係咪咁樣會安樂D?唔收就自我安慰自己無關係無背景而已?

咁樣有無諗過會扼殺左有好表現的小朋友呢?

原帖由 wongnaldo 於 14-01-12 發表
Agree

真係好唔明點解D媽媽係咁問背景...知道又點呢?係咪咁樣會安樂D?唔收就自我安慰自己無關係無 ...
我諗大家係想解拆下樂基係用咩準則收生! 同埋問下野都好正常! 比我都會好多問號??????

‹ 上一主題|下一主題