用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Marymount vs 聖心私小
樓主: ab2008
go

Marymount vs 聖心私小 [複製鏈接]

引用:感謝你們的意見。決定今天不註冊聖心私小了

原帖由 ab2008 於 14-01-10 發表
感謝你們的意見。決定今天不註冊聖心私小了。
正路的決定!雖然話學費不在考慮之列。但如果兩間是不相伯仲。比我都揀免費的一間…慳返來的錢可以給小朋友學好多野呢…

Stamp123 發表於 14-1-10 12:21
old girl but does not like marymount?
it is abnormal to ask this question for selection!
certain %既香港人認為,要錢一定好過唔駛錢。其實尼個post問港島既人都幾多此一問,比較適合九龍新界人氏認識港島學校。

兩間都係港島最好的女校,讀是但一間都開香檳啦!抽到瑪記就讀瑪記,考到聖心私小就讀私小,好易選擇嗜!

如果兩間都收,就瑪記啦,放聖心個位俾我啦!

引用:old+girl+but+does+not+like+marymount?+it

原帖由 Stamp123 於 14-01-10 發表
old girl but does not like marymount?
it is abnormal to ask this question for selection!
真係無聽過Mss old girls會放棄Mss 揀聖心。只有棄Mss 揀 Coed,  Dgs 或 Int'l schools. 就算兩間成績差唔多都無理由揀間又谷又要比錢。 樓主對自己母校太無信心啦!

回覆:ab2008 的帖子

每間學校除了排名高低,學校風格靈魂都重要。你不如先問下自已想點培養個女。又或者自己個女性格點才決定。MSS出名英文谷,多有錢女名媛讀,較貧富懸殊,聖心就全方位谷(已經冇谷音樂體育),中產讀多,但培養出極多猛人,陳方安生梁愛詩梁高美㦤都在SH畢業。

回覆:Ballack2012 的帖子

我想講好吃香

‹ 上一主題|下一主題