用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 怎樣去發展資優兒
樓主: sumyau1012
go

怎樣去發展資優兒 [複製鏈接]

樓主, 我仔一樣做腦掃描,證實資優,右腦快6年,左腦快2年,
我亦吾覺得阿仔有咩聰明,學業成績亦一般, 只係諗野比同齡小朋友複雜 / 深入。

但我用左counsultant教我ge方法, 阿仔行爲 / 情緒明顯有改善。 Consultant 亦解釋左好多我一直諗唔明ge問題,例如阿仔資優但成績一般...  好多都解釋到。。。

我無打算同阿仔做IQ test, 我只希望同阿仔有個好ge相處方法,知道點樣栽培阿仔,無需要用數字去證明阿仔有幾聰明。

回覆:GTTWong 的帖子

我都無打算再去資優測試,同你諗法一樣,盡力去了解及幫助佢。

回覆 GTTWong 的帖子

"但我用左counsultant教我ge方法, 阿仔行爲 / 情緒明顯有改善。"

可否分享一下有什麼方法?因我仔也有行為及情緒問題

其實每個小朋友有情緒或行為,背後成因各有不同。
好難用同一方法改善。

以我仔為例,佢生理緊張導致集中唔到。咁就要同佢放鬆

資優及聰明的分別

Bright child                        Gifted child
Knows the answers                        Asks the questions
Interested                                  Extremely curious
Pays attention                        Gets involved physically and mentally
Works hard                        Plays around; still gets good test scores
Answers questions                        Questions the answers
Enjoys same-age children        Prefers adults or older peers
Good at memorization        Good at guessing
Learns easily                        Bored — already knew the answers
Listens well                       Shows strong feelings and opinions
Self-satisfied                       Highly critical of self (perfectionistic)
Learns with ease                       Is mentally/physically involved
6-8 repetitions for mastery        Has wild, silly ideas
Understands ideas                       Discusses in detail; elaborates
Enjoys peers                      Beyond the group
Grasps the meaning                      1-2 repetitions for mastery
Completes assignments        Constructs abstractions
Is receptive                       Initiates projects
Copies accurately                     Is intense
Enjoys school                    Creates a new design
Absorbs information          Enjoys learning
Technician                     Manipulates information
Good memorizer                        Inventor
Enjoys straight-forward,        Good guesser
Sequential presentation        Thrives on complexity
Is alert                                         Is keenly observant

最近睇0左D坊間唔同0既assessment,最怕做完又sell你唔同0既training,所以真係要小心選擇!

回覆:怎樣去發展資優兒

想問其實應該幾歲幫小朋友做測試?我大仔3歲半,都有類似樓主小朋友既問題。佢運動方面比較有天份,同對科學大自然特別有興趣。反而aーz同1-10都未識晒,pn老師成日投訴話佢好多野都唔識,又唔答老師😵。有朋友話佢似資優,亦有朋友話佢似亞氏保加。我應唔應該同佢去做評估?定再大d先?

引用:有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制

原帖由 Radiomama 於 14-01-15 發表
有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優 ...
“有些愛發問、有邏輯,在IB學校一流,在講求安靜和規舉的學校是災難”《==幼稚園老師曾跟我講,若然仔仔返傳統學校,我必然收到好多投訴

雖然我仔唔係讀IB學校,但慶幸可以考到間接納及極鼓勵學生發問的學校,小朋友返得超級開心。

Lam3Tai  請問是哪間學校呢?  發表於 14-9-26 11:52

引用:有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制

原帖由 Radiomama 於 14-01-15 發表
有些資優生在傳統學制會選擇跳級,有些學制是較為深一點,如美國國內的AP, 又如美加會將IB學制視為培育資優 ...
在講求安靜和規舉的學校是災難。 

完全同意

我正在考慮小學的問題,我自己覺得始終係女仔,想佢讀返傳統女校乖乖地

引用:女兒現在K2,+在活動教學的幼稚園讀書,k1時

原帖由 glo000 於 14-10-28 發表
女兒現在K2, 在活動教學的幼稚園讀書,k1時都好好,品行好好,但一上到k2, 開始好曳,分別比唔同的老師罰過 ...
除了學校教深一年,有無考慮傳統女校,好重視規矩,你覺得你囡囡得唔得先?

回覆:glo000 的帖子

我女都係口水多過茶。而家在傳統小學讀書,但沒有教快的。讀傳統小學要考慮的是有規有矩,及是否可以應付功課量。我女經過2年的傳統學校教育,她適應學校生活,而且很開心;只是功課量很多,對於怕悶的她有點吃力。以上例子供你參考,實際情況,需要視付女女與你的想法。

回覆:sumyau1012 的帖子

我正在上網找心理輔導比佢

回覆:glo000 的帖子

其實小朋友鐘意講野係好事

。。。。。

。。。
‹ 上一主題|下一主題